Ką moterys renkasi mieliau - ginekologą vyrą ar moterį?

Šis klausimas neduoda ramybės daugeliui moterų, kurioms tenka rinktis gydytoją akušerį ginekologą nėštumo priežiūrai. Kas geriau - vyras ginekologas ar moteris ginekologė? Šį klausimą uždavėme jau gimdžiusioms jaunoms mamoms.

Greta, vieno sūnaus mama

„Nėštumo metu pakeičiau net tris gydytojus. Iš pradžių buvo taip, kad sužinojusi, kad laukiuosi, užsirašiau į privačią kliniką. Nežinojau nieko apie jos specialistus, rinkausi, kad būtų netoli darbo, užsirašiau pas kažką, kai buvo laisvų vietų ir nuėjau. Gydytoja moteris buvo vidutinio amžiaus, jos pavardė buvo „-ytė", tai nesu tikra, ar ji pati turi vaikų. Labai nepatiko bendravimo stilius, pasako žodį ir tyli. Atrodo, kad pati turiu viską žinoti ir nieko neklausinėti.

Padarė kelis tyrimus, echoskopiją, sumokėjau daugiau kaip 100 eurų ir nusprendžiau, kad pas ją daugiau neateisiu.

Užsirašiau į savo polikliniką, kur esu registruota, nemokamai tikrintis toliau nėštumo metu. Čia lankiausi penkis mėnesius, gydytoja buvo moteris, nebuvau labai patenkinta ja, bet ir prikibti per daug neturėjau prie nieko. Labiausiai nervindavo eilės ir laukimas. Užsirašai per pietų pertrauką, kad iš darbo galėtum nueiti, o tenka tiek pralaukti, kad į darbą sugrįžti prieš darbo pabaigą.

Tada draugė parekomendavo akušerį ginekologą vyrą, kuris priima gimdymus. Nuėjau pirmą kartą pas jį septintą mėnesį ir likusius kartus vaikščiojau pas jį. Jis man pasirodė toks inteligentiškas, ramių nervų, pasitikėjau, kad gimdymo metu jam šios savybės tikrai pravers. Likau patenkinta ir nėštumo priežiūra, ir gimdymu. Taigi, apibendrinant, galiu sakyti, kad ne lytis čia svarbiausia, o žmogaus asmeninės savybės, kartais moteris gydytoja gali būti pati negimdžiusi, ir tada ji nėščiąją supranta tiek, kiek ir bet kuris vyras gydytojas. Be to, rinkitės kliniką, kuri jums patogi pagal gyvenamąją vietą".

Karolina, dviejų vaikų mama

„Aš sąmoningai rinkausi gydytoją moterį. Nežinau, kodėl, bet maniau, kad jos yra labiau empatiškesnės, gali įsijausti į moters būseną, be to, jos pačios yra tai patyrusios, todėl įsivaizduoja, kad yra nuotaikų kaita per nėštumą, pykinimas, kiti pojūčiai, kurių vyras nėra pajautęs ir žino tik iš vadovėlių. Neslėpsiu, man ir drąsiau buvo eiti pas moterį, kažkaip tai intymiausia medicinos sritis, norisi, kad šalia būtų moteris. Aš suprantu, kad medikų yra visokių - ir profesionalių, atidžių, ir mažiau profesionalių. Kai yra „ekstra" situacija, tada nėra kada svarstyti, kokį gydytoją rinktis. Kai apendicitą atvažiuoji operuotis, nepradėsi aiškinti, ko tu nori. Tačiau nėštumas yra tokia būsena, kad nėra „ekstrinė" situacija, galima ramiai viską apgalvoti, pasirinkti norimą specialistą. Be to, tenka lankytis labai dažnai, kas mėnesį, o paskutinėm savaitėm - dar dažniau. Aš esu už moters teisę rinktis tai, kas jai geriausia".

Shutterstock nuotr.

Agnė, vieno vaiko mama

„Mano manymu, vyrai yra kruopštesni, atidesni ir malonesni. Mano tokia patirtis. Aš prieš rinkdamasi gydytoją nėštumo priežiūrai, tariausi su savo draugėmis. Jos papasakojo apie savo patirtis. Kas yra įdomiausia, kad kartais net su geriausia drauge nuomonė gali skirtis. Pavyzdžiui, viena pasakojo apie savo ginekologę kaip pačią nuostabiausią pasaulyje, esą ji atsako į visus klausimus, paguodžia, už rankos palaiko, žodžiu, nors prieš širdies dėk. Tuo tarpu kita tą pačią specialistę apibūdino kaip per daug plepančią ne į temą, per daug besikišančią į gyvenimą. Pasak jos, gydytojas turi būti dalykiškas ir „išlaikantis" pagarbų atstumą, o ne toks, kur kreipiasi: „Dukrele, mieloji"... Aš visą nėštumą lankiausi pas gydytoją ginekologą privačioje jo klinikoje, paskui gimdžiau su juo. Esu patenkinta, galiu rekomenduoti ir kitiems. Man buvo svarbu, kad jis labai patyręs, kad neskuba reikia ar nereikia siūlyti cezario pjūvio operacijos. Išklauso ir mano nuomonės, o tada labai protingai pataria".

Jolita, dviejų vaikų mama

„Man nesvarbu mediko lytis, svarbu, kad būtų žmogiškas, profesionalus, kad aš juo pasitikėčiau ir gerai jausčiausi. Nėštumo metu lankiausi pas vieną garsią medikę, kuri neretai matoma viešumoje, yra žinomas asmuo. Viskas gerai, neturiu didelių pastebėjimų, gal tik tai, kad ji buvo visada užsiėmusi. Atėjus pas ją tai telefonas skambėdavo, tai jos vėl kažkam prireikdavo. Iš tiesų turėdavo daug reikalų ir gal jautėsi šiokia tokia skuba. Galvoju, kad nežinomas medikas gal skirtų daugiau dėmesio ir laiko? Nors tai individualu. Kelis kartus, kai mano gydytoja atostogavo, ji rekomendavo nueiti pas savo kolegą, vyrą. Iš pradžių buvo tokia mintis, kad gal man bus nejauku, bet apžiūros buvo kuo puikiausios. Statistikos nežinau, bet manau, kad akušerių ginekologių yra daugiau, negu šios profesijos vyrų, todėl ir atsiliepimų apie jas daugiau galima surasti įvairiuose forumuose".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis