Ką privalo žinoti kiekviena nėščioji, vykdama į kelionę

Kai tik būsima mamytė sužino džiugias naujienas apie užsimezgusią gyvybę po širdimi, iškart pradeda galvoti ir apie atostogas prieš prasidedančius motinystės džiaugsmus. Tada ir kyla klausimai „Ar galiu keliauti?", „Kada ir kaip galiu keliauti?" ir t.t.

Dažniausiai nuspręsti, keliauti nėštumo metu, ar ne, turi pati nėščioji, atsižvelgdama į savo savijautą, poreikį ir galimybes. Zigzag Travel agentūra pateikia patarimų, kurie pravers būsimai mamai besiruošiant kelionei ar jau keliaujant.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Įspūdingas video: kaip maži vaikai pasitinka iš darbo grįžtančius tėčius
Jurgis Didžiulis: kompiuterį savo vaikams ribojame griežtai

PATARIMAI NĖŠČIOSIOMS

Mąstykite už du. Rinkdamasi skrydžio datą ir planuodama atostogas, būtinai pasitarkite su gydytoju. Gavusi jo pritarimą, neatidėliokite kelionės lėktuvu, o pasinaudokite geriausiai kelionėms tinkamu antruoju nėštumo trimestru (12-24 savaitė). Jei nėštumo metu jaučiatės gerai - galite drąsiai planuoti atostogas užsienyje. Prieš vykstant vertėtų pasidomėti, kokios yra šalies higieninės sąlygos, o nuvykus būti kiek budresnei - gerti ne čiaupo, o vandenį tik iš butelio, vaišintis tik aiškiais maisto produktais (vengti žalio, termiškai neapdoroto maisto, gatvėje plautų ir parduodamų vaisių). Kelionėje vertėtų nepervargti, apskaičiuoti fizinį krūvį, atidžiai rinktis ekskursijas.

Sumaniai pasirinkite kelionės ar atostogų šalį. Juk nebūtina vidurvasarį išsiruošti į pačius karščiausius kraštus. Prieš vykdama į svečią šalį pasidomėkite, kokia yra to mėnesio vidutinė temperatūra, ar viešbučio kambaryje yra oro kondicionierius.

Nėščiosioms patariama nevykti į tas šalis, kurios įsikūrę aukštai virš jūros lygio, ypač, jei nėštumas yra perkopęs į trečiąjį trimestrą - aukštesnėse vietovėse gali būti sudėtinga prisitaikyti prie sumažėjusio deguonies kiekio atmosferoje.

Geriausia keliauti į netolimus kraštus - čia nepatirsite didelių klimato ar kultūrinių pokyčių. Paprastai nerekomenduojama vykti į egzotiškas atogrąžų šalis, mat ten keliaujant dažniausiai reikalingi skiepai, didesnė tikimybė pasigauti infekciją. Nėščiosioms pavojingos tos šalys, kuriose yra rizika užsikrėsti maliarija. Prieš leisdamasi į kelionę, pasirūpinkite būtiniausių vaistų vaistinėle: tam geriausia pasikonsultuoti su jus prižiūrinčiu gydytoju.

Pasirinkite tinkamą kelionės draudimą. Atkreipkite dėmesį, ar jūsų sveikatos draudimas apima nėščiųjų priežiūros paslaugas, nes apsilankymas medicinos įstaigoje užsienyje gali brangiai kainuoti. Reikėtų atidžiai paskaityti kelionės medicininių išlaidų ir sveikatos draudimo arba Valstybinės ligonių kasos išduodamos kortelės taisykles. Gimdymas svečioje šalyje dažniausiu atveju nėra laikomas draudiminiu įvykiu ir už ligoninės suteiktą paslaugą gali tekti susimokėti patiems.

Įvertinkite savo jėgas. Stop „super nėščiosios" įvaizdžiui! Nereikia persistengti su ekstremaliomis ekskursijomis, fizinės ištvermės reikalaujančiomis išvykomis. Nieko neatsitiks, jei vienas kitas atostogas praleisite ramiau. Geriau mažiau, tačiau kokybiškai.

Nekompleksuokite. Nieko gėdingo prisipažinti, kad pavargote, kad norite gerti, kad karšta būti saulėje. Nereikia kompleksuoti dėl drabužių, avalynės, galvos apdangalų. Kelionėje dėvėkite tai, kas nevaržo laisvės patogiai jaustis ir laisvai judėti.

Apgalvokite visas situacijas. Jei tenka keliauti trečiajame nėštumo trimestre, rekomenduojama pasidomėti, kur yra artimiausia įstaiga, kuri galėtų suteikti reikiamą pagalbą prasidėjus priešlaikiniam gimdymui ar pablogėjus sveikatai. Kelionės metu turėkite nėštumo įrašų kopijas bei duomenis apie kraujo grupę.

KELIAVIMAS LĖKTUVU

Nėščiųjų skraidinimas lėktuvu yra reglamentuojamas tarptautinių teisės aktų. Privalu žinoti, kad dažniausiai prieš skrydį nėščioji privalo turėti gydytojo pažymą anglų kalba, kurioje turi būti nurodytas keleivės nėštumo laikas, galimos rizikos ir gydytojo leidimas skristi lėktuvu.

Kai kurios kompanijos leidžia skristi moterims tik iki 34 nėštumo savaitės, kitos - iki 38 nėštumo savaitės. Keliaujančios moterys, kurių nėštumas siekia 34 savaites, keliauja savo rizika, ir aviakompanijos neprisiima atsakomybės už motinos ir būsimo kūdikio sveikatą.

Skrydžio metu reiktų imtis kai kurių atsargumo priemonių: skrendant lėktuvu organizmas greičiau netenka skysčių, todėl rekomenduojama gerti daug skysčių.

Ilgo skrydžio metu pravartu atsistoti, pavaikščioti - taip gerinama kraujotaka ir galima išvengti venų trombozės. Pravartu pasiimti kelioninę „apykaklę" - specialią pripučiamą pagalvėlę, kuri patogiai prilaiko kaklą, arba tiesiog paprastą pagalvėlę.

Jei yra galimybė, paprašykite vietos šalia tako - taip bus patogiau, jei panorėsite pavaikštinėti ar dažniau apsilankyti tualete. Segdamasi saugos diržą stenkitės segti taip, kad jis eitų po pilvuku, o ne virš jo.

Lėktuvu keliaujančiai nėščiajai būtina žinoti:

- Priklausomai nuo aviakompanijos, dažniausiai keliaujant nuo 28 iki 32 nėštumo savaitės privaloma pateikti gydytojo pažymą.

- Gydytojo pažyma turi būti galiojanti (apie tai jus informuos pažymą išduodanti gydymo įstaiga).

- Nepateikus gydytojo pažymos, nėščioji į lėktuvą gali būti nesodinama.

- Kelionės lėktuvu pasekmės yra besilaukiančios keleivės atsakomybė.

- Kai kurios aviakompanijos atsisako skraidinti moteris jau nuo 32 nėštumo savaitės.

- Oro transportu keliaujanti nėščioji prisiima visą riziką ir atsakomybę už galimus jos ir kūdikio sveikatos sutrikimus.

- Visos kelionės metu nėščioji privalo turėti nėščiosios "pasą", kuriame matyti nėštumo trukmė ir planuojamo gimdymo data.

Verta nepamiršti, kad medicininė gydytojo pažyma apie nėštumą:

- turi būta išduota anglų kalba;

- yra tikrinama registruojant keleivę skrydžiui tiek išskrendant iš Lietuvos, tiek grįžtant iš svečios šalies;

- turi būti išduota ne vėliau nei nurodoma konkrečios aviakompanijos taisyklėse.

Informacija apie medikamentus lėktuve.

- Kartu su vaistais rankiniame bagaže turėkite receptą arba jo kopiją. Vaistų negalima vežtis daugiau, negu nurodyta recepte (arba jo kopijoje). Galioja tik jūsų vardu išrašytas receptas.

- Be gydytojo recepto (arba jo kopijos) negalima per sieną vežtis vaistų, kurių sudėtyje yra narkotinių arba psichotropinių medžiagų.

AVIAKOMPANIJŲ TAISYKLĖS

SMALL PLANET AIRLINES. Iki 27 nėštumo savaitės jokie keliavimo apribojimai netaikomi. Kai nėštumas yra 28-35 savaitės (imtinai), būtina pateikti gydytojo pažymą, kurios data turi būti ne ankstesnė nei 2 savaitės iki skrydžio dienos. Po 34 nėštumo savaitės moteris skrenda savo atsakomybe ir aviakompanija neprisiima jokios atsakomybės už nėščios moters ir kūdikio sveikatą. Po 36 nėštumo savaitės nėščios moterys į lėktuvą nepriimamos. Dėl nėščios moters kelionės būtina susitarti su bendrove iš anksto, prieš perkant bilietą.

AER LINGUS. Pateikus reikiamą pažymą leidžiama skristi iki 28 nėštumo savaitės. 28-33 nėštumo savaitę būtina speciali pažyma iš gydytojo ir patvirtinta aviakompanijos. Neleidžiama skristi nuo 34 nėštumo savaitės.

AEROFLOT. Nuo 36 nėštumo savaitės būtina medicininė pažyma iš gydytojo. Pažyma negali būti senesnė nei 7 dienos iki planuojamo skrydžio dienos.

AIRBALTIC. Nėra apribojimų keliaujant iki 27 nėštumo savaitės. Medicininė pažyma yra būtina keliaujant 28-35 nėštumo savaitę. Pažyma negali būti senesnė nei 14 dienų iki planuojamo skrydžio dienos. Skristi draudžiama nuo 36 nėštumo savaitės (laukiantis daugiau nei 2 ir daugiau vaikų - nuo 34 nėštumo savaitės).

AIR FRANCE/KLM. Leidžiama skristi iki 36 nėštumo savaitės, laukiantis vieno vaiko; iki 34 nėštumo savaitės, laukiantis 2 ir daugiau vaikų. Nuo 36 nėštumo savaitės yra būtina medicininė pažyma.

AUSTRIAN AIRLINES. Leidžiama skristi iki 38 nėštumo savaitės.

BRITISH AIRWAYS. Nėra apribojimų keliaujančioms nėščiosioms iki 36 savaičių (išskyrus laukiantis 2 ir daugiau vaikų - tuomet keliavimas leidžiamas iki 32 nėštumo savaitės). Nuo 28 nėštumo savaitės reikalinga gydytojo pažyma.

BRUSSELS AIRLINES. Pateikus reikiamą pažymą leidžiama skristi iki 34 nėštumo savaitės. Nuo 34 nėštumo savaitės privalomas patvirtinimas iš Brussels Airlines aviakompanijos.

CZECH AIRLINES. Neturint nusiskundimų sveikata, be pažymos galima skristi iki 34 nėštumo savaitės. Laukiantis 2 ar daugiau vaikų, nuo 34 nėštumo savaitės, arba turint sveikatos problemų būtina pateikti medicininę pažymą (ne senesnę nei 6 dienos iki skrydžio dienos).

EASYJET. Nėra apribojimų keliaujančioms nėščiosioms iki 27 nėštumo savaitėms. Medicininė pažyma yra būtina keliaujant 28-35 nėštumo savaitę. Pažyma negali būti senesnė nei 5 dienos iki planuojamo skrydžio dienos. Neleidžiama skristi nuo 36 nėštumo savaitės.

ESTONIAN AIR. Perkant bilietą būtina pateikti nėščiosios „pasą" arba pažymą iš gydytojo, patvirtinančią nėštumą. Keliaujant 34-35 nėštumo savaitę būtina medicininė pažyma, nerekomenduojami ilgesni nei 4 val. trukmės skrydžiai. Pažyma negali būti senesnė nei 10 dienų iki numatomo skrydžio dienos. Nuo 36 nėštumo savaitės moterys gali būti neleidžiamos į lėktuvą.

ETIHAD AIRWAYS. Nuo 28 nėštumo savaitės būtina medicininė pažyma iš gydytojo (ne senesnė nei 7 dienos iki skrydžio dienos). Leidžiama skristi iki 36 nėštumo savaitės, laukiantis vieno vaiko, ir iki 32 nėštumo savaitės, laukiantis 2 ir daugiau vaikų.

FINNAIR. Leidžiama skristi iki 36 nėštumo savaitės, tačiau jau nuo 28 nėštumo savaitės yra privaloma pažyma iš gydytojo.

LOT. Leidžiama skristi tik pateikus specialią pažymą iš gydytojo.

LUFTHANSA. Nėra apribojimų keliaujančioms nėščiosioms iki 36 savaičių. Nuo 36 nėštumo savaitės yra būtina medicininė pažyma, patvirtinta „Lufthansa" aviakompanijos.

NORWEGIAN AIR. Be apribojimų leidžiama skristi iki 36 nėštumo savaitės. Į skrydžius, ne ilgesnius kaip 4 val., priimamos nėščiosios iki 38 nėštumo savaitės. Nuo 36 iki 38 savaitės reikalinga gydytojo pažyma.

RYANAIR. Nuo 28 nėštumo savaitės būtina gydytojo pažyma (anglų k., ne senesnė nei 14 d. iki skrydžio), kurioje nurodoma, jog nėštumas yra be komplikacijų, planuojamo gimdymo laikas ir patvirtinama, jog jums leidžiama skristi lėktuvu. Jei moteris, kurios nėštumas yra virš 28 savaičių, nepateikia reikiamos pažymos, „Ryanair" aviakompanija turi teisę atsisakyti keleivę skraidinti. Pateikus reikiamą pažymą, dvynukų, trynukų ar daugiau vaikų besilaukiančioms moterims leidžiama skristi iki 32 nėštumo savaitės, o besilaukiančioms vieno vaiko - iki 36 nėštumo savaitės.

SAS. Nėra apribojimų pirmiems 8 nėštumo mėnesiams. Likus 2-4 savaitėms iki gimdymo, privaloma medicininė pažyma, kurią turi papildomai patvirtinti ir „SAS" aviakompanija. Likus 2 savaitėms iki gimdymo skristi draudžiama.

SMARTLYNX AIRLINES. Ši aviakompanija vykdo užsakomuosius Novaturo ir TezTour reisus, tad keliaujančioms nėščiosioms į šių kelionių organizatorių keliones galioja šios aviakompanijos taisyklės. Nuo 28 nėštumo savaitės privaloma gydytojo pažyma, kuri išduota ne anksčiau kaip 7 dienos prieš skrydį. Prieš pirkdama lėktuvo bilietą ar organizuotą turistinę kelionę, į kurią įeina vežimo oru paslauga, nėščioji apie savo nėštumą turi informuoti kelionių agentūrą ir (ar) kelionių organizatorių. Po 34 nėštumo savaitės moteris skrenda savo atsakomybe, o po 36 savaitės nėščios moterys į lėktuvą nepriimamos. Atskirais atvejais orlaivio palydovas ar kapitonas, įvertinęs moters būklę prieš skrydį bei skrydžio aplinkybes (pvz., nepalankios oro sąlygos, sudėtingas skrydis ar kt.), gali priimti sprendimą atsisakyti vežti besilaukiančią keleivę. Tokių priemonių imamasi kilus įtarimui, jog skrydis gali turėti neigiamos įtakos jos sveikatai.

VIRGIN ATLANTIC. Be apribojimų leidžiama skristi iki 28 nėštumo savaitės. Medicininė pažyma yra būtina keliaujant 28-36 nėštumo savaitę (laukiantis daugiau nei 2 ir daugiau vaikų - 28-32 nėštumo savaitę). Nuo 36 nėštumo savaitės leidžiama skristi tik dėl privalomų priežasčių (medicininių ir pan.) lydint medicinos personalui.

WIZZ AIR. Leidžiama skristi iki 34 nėštumo savaitės, tačiau jau nuo 28 nėštumo savaitės yra privaloma pažyma iš gydytojo. Pažyma gali būti ir lietuvių, ir anglų kalbomis. Pažyma turi būti išduota ne anksčiau nei 1 sav. iki skrydžio. Dvi dienos iki skrydžio šią pažymą reikia faksu nusiųsti telefonu 0048223180719. Ant pažymos būtina nurodyti Wizz Air patvirtinimo 6 skaitmenų kodą.

Pagal bendrąsias gabenimo taisykles, išvardintas aukščiau, aviakompanijos prisiima atsakomybę už nėščių moterų ir (arba) jų negimusių vaikų sveikatos sutrikimus, galinčius kilti dėl kelionės oru arba jos metu.

DĖMESIO! Rekomenduojame visada informaciją pasitikslinti prieš perkant bilietą ir prieš skrydį.

KELIAVIMAS TRAUKINIU

Specialių apribojimų nėra, tačiau, kaip ir prieš bet kokią kelionę, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju.

Keliavimas traukiniu (tiek besilaukiančioms, tiek ne) yra vienas saugiausių ir patogiausių keliavimo būdų. Jei yra galimybė, patariama rinktis erdvesnę ir patogesnę vietą traukinyje, kurioje būtų galima ištiesti kojas, dažniau keisti sėdėjimo padėtį.

Bene vienintelis trūkumas, keliaujant traukiniu, gali būti kelionės trukmė. Lėktuvu pasiekti kelionės tikslą paprastai galima per kelias valandas. Kelionė traukiniu, priešingai, gali užtrukti ir iki kelių dienų.

KELIAVIMAS AUTOMOBILIU

Nėščiosioms keliauti automobiliu nėra pavojinga, tačiau reiktų vengti ilgų kelionių. Keliaujant automobiliu rekomenduojama kas 2-3 valandas daryti pertraukas, šiek tiek pasivaikščioti.

Saugos diržus, be abejo, reikia užsisegti, tačiau atkreipkite dėmesį, kad apatinė diržo dalis turėtų eiti po pilvu ir jo nespausti. Tokiu būdu net ir įvykus eismo įvykiui diržai nepakenks kūdikiui.

KELIAVIMAS LAIVU, KELTU

Tai, tikriausiai, tinkamiausias keliavimo būdas nėščiosioms. Čia niekas nereikalaus jokių pažymų, galėsite nevaržomai vaikščioti, judėti. Žinoma, jei tik gerai jaučiatės ir nekankina jūros liga.

Zigzag kelionių blogas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis