Ką turėtų valgyti nėščia vegetarė

Kaip turėtų maitintis kūdikio besilaukiančios vegetarės, kad nepakenktų nei sau, nei būsimam vaikučiui?

r gali nėščios moterys visiškai atsisakyti mėsos? Taip, jeigu jos reguliariai valgo kiaušinius ir pieno produktus. Gyvulinės kilmės baltymus organizmas geriausiai panaudoja, kai jie valgomi kartu su žaliomis ar virtomis daržovėmis. Oficialioji medicina griežtai pasisako, kad mėsa būsimajai mamai naudinga. Tačiau jei jūs manote kitaip, keletas patarimų jums.

Kiaušinio baltymas – statybinė medžiaga naujoms ląstelėms

- Bent trys kiaušiniai per savaitę (jeigu juos valgote),

- Bulvės,

- Graikiniai riešutai,

- Ankštinės kultūros – lęšiai, pupelės, žirneliai,

- Sūris, geriausia neriebus, per dieną reiktų suvalgyti dvi - tris riekeles,

- Pienas, taip pat geriausia neriebus, ekologiškas, pakanka išgerti po stiklinę per dieną, ir pieno produktai, pavyzdžiui, kasdien po indelį jogurto. Jie suteiks jums papildomą kalcio kiekį, kuris būtinas, kad vystytųsi jūsų mažylio kaulai ir dantys.

Geležis būtina jums ir jūsų kūdikiui

- Žalios daržovės ir prieskoniniai augalai,

- Pilno grūdo produktai bei dribsniai, pirmiausia sorų ir avižų dribsniai,

- Sezamas,

-Džiovinti abrikosai ir figos,

- Jeigu geležies vis tiek stinga, gydytojas gali pasiūlyti vartoti geležies preparatų, juk geležies poreikis nėštumo metu išauga dvigubai.

- Tuo pačiu išgerkite stiklinę apelsinų ar greipfrutų sulčių, nes jose esantis vitaminas C pagerina geležies įsisavinimą. O štai juodos arbatos ar pieno valgio metu geriau negerti, nes šie gėrimai geležies įsisavinimą stabdo.

Vitaminai ir mineralai

- Kasdien valgykite šviežias daržoves ir vaisius. Jeigu galite, idealiausiai būtų jų suvalgyti penkias porcijas per dieną. Ypač daug reiktų valgyti žalių lapinių daržovių. Jose gausu vitaminų ir maistinių medžiagų - vitamino C, geležies, jodo ir folio rūgšties.

- Jeigu daržoves verdate ar kepate, darykite tai kuo trumpiau, kad išsaugotumėte kaip įmanoma daugiau jų maistinės vertės.

- Jeigu valgote žuvį, geriausia dukart per savaitę rinktis saidą (ledjūrio menkę) arba menkę. Jeigu žuvies nevalgote, vartokite jodu praturtintą druską. Dabar galima rasti daug produktų (pavyzdžiui, duonos ar dribsnių), praturtintų jodu.

Valgykite šviežią maistą

Ruoškite maisto tik tiek, kiek vienu kartu galite suvalgyti. Pašildyto maisto vertė menkesnė už ką tik pagaminto. Suvytę ar įpuvę vaisiai bei daržovės, kaip ir apkartę riešutai, didžiąją dalį savo maistinės vertės jau būna praradę.

Venkite šių maisto produktų:

- Baltos duonos,

- Pyragų ir tortų,

- Cukraus,

- Konservuotų vaisių ir daržovių,

- Sočiųjų riebalų ir hidrintų aliejų.

Pakankamai gerkite:

- Žolelių ir vaisių arbatos,

 - Mineraliniu vandeniu atskiestų sulčių, jeigu kankina troškulys – nestipriai gazuoto mineralinio vandens,

- Alkiui tarp valgymų numalšinti tinka pieno kokteiliai ir daržovių sultys.

Parašyk Redakcijai