Kaip apsisaugoti nuo strijų: 5 veiksmingi patarimai

Ką reikia žinoti apie gana dažnai nėštumo metu išryškėjančias strijas? Kaip jų išvengti?

Kodėl atsiranda strijos?


Strijos – tai odos randai, kurie iš pradžių atrodo kaip rausvi ar rausvi violetiniai ruoželiai, vėliau jie pabąla.


Ruoželiai išryškėja vietose, kurios per nėštumą padidėja: ant krūtų, šlaunų, pilvo, kartais sėdmenų ir rankų, nes įtrūksta jungiamojo audinio skaidulos, kurios sureaguoja net ir į nedidelį tempimą.


Skaidulos įtrūksta todėl, kad tampa ne tokios tvirtos kaip iki nėštumo. Jos ir turi susilpnėti, nes vaisiui reikia augti, o moters pilvukui didėti.


Apie 90 proc. moterų strijų atsiranda antrame ar trečiame nėštumo trimestre, ypač jaunesnėms, nešiojančioms stambesnį vaisių, taip pat apkūnesnėms. Turi įtakos ir genai.


Geriausia oda pasirūpinti, kai dar nėra strijų, nei tada, kai jų atsiranda, nes po gimdymo visiškai jų išnaikinti negali jokia kosmetika ar procedūra, net ir lazerio terapija.


5 būdai, saugantys nuo strijų


Tolygus svorio priaugimas


Strijos atsiranda dėl staigaus odos tempimo, todėl jų atsirasti gali ne tik nėštumo metu, bet ir staiga priaugus svorio. Viena iš profilaktikos priemonių nėštumo metu – tolygus svorio priaugimas, taigi, sveika ir taisyklinga mityba.


Svarbiausia čia yra ne tai, kiek svorio priaugama, o kaip staigiai ir kiek daug padidėja kūno apimtys. Tuomet odoje persiformuoja bei išretėja elastino ir kolageno skaidulos, todėl atsiranda tokie defektai, kaip strijos. Oda yra labai elastinga, tačiau, jei nėštumo metu tempimas per staigus ir per stiprus, atsiranda įtrūkimų.


Kosmetika


Strijų profilaktikai gaminama daug įvairių kosmetinių odą pamaitinančių priemonių su vit. E, kakavos sviestu, alavijo, ramunėlių ir medetkų ekstraktu, alyvų aliejumi ar kitomis medžiagomis. Pagrindinė specialiai strijų prevencijai ir gydymui skirtų priemonių funkcija yra odos stangrinimas.


Dalis jų patenka ne tik į odą, kurią šios priemonės pamaitina ir gerina barjerinę funkciją, bet ir į jungiamąjį audinį, todėl jį stiprina, oda tampa elastingesnė ir netrūkinėja. Svarbu pasirinkti tinkamą kosmetiką pagal savo odos savybes.


Riebiai odai pakanka losjono ar kūno pienelio, o sausai patartina rinktis aliejų arba riebesnį kremą.


Kosmetines priemones patartina rinktis itin atidžiai, nes oda – pats didžiausias organas, pro kurį medžiagos prasiskverbia į tolesnius sluoksnius ir patenka į viso organizmo kraujotaką.


Nėštumo metu tinkamos specialiai nėščiosioms skirtos kosmetikos priemonės.


Vandens procedūros ir masažas


Strijų išvengti arba jas sumažinti padeda ir vandens procedūros, kontrastinis šilto bei vėsesnio vandens dušas.


Gelbsti ir tų vietų, kuriose dažniausiai susidaro strijos, labai švelnus, atsargus masažas su aliejumi. Masažas gerina kraujotaką, todėl mažėja galimybė atsirasti strijoms.


Mityba


Reikėtų nepamiršti, kad odos elastingumas priklauso ir nuo mitybos. Didesnis daržovių ir vaisių kiekis padeda padidinti kolageno koncentraciją odoje bei padeda išlaikyti joje drėgmę.


Ypač rekomenduojama valgyti agurkus, lapinius kopūstus, špinatus, apelsinus. Taip pat naudingi tokie produktai, kuriuose gausu cinko, pavyzdžiui, riešutai ar žuvis arba turintys daug vitaminų A ir C, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai, morkos, pienas, kiaušiniai.


Diržas, pėdkelnės ir liemenėlė


Nėščiajai patariama užsijuosti specialiai besilaukiančiai mamai skirtą diržą arba mūvėti specialias pėdkelnes, kurios ne tik saugo kojas nuo venų išsiplėtimo, bet ir prilaiko pilvuką, todėl neleidžia per daug išsitempti odai. O speciali liemenėlė saugo krūtų odą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis