Kaip dar neturint vaikų sužinoti, ar būsite geri tėvai?

Neseniai 182 poros dalyvavo ilgalaikiame tyrime „New Parents Project" pagrindu, kuriuo siekiama išsiaiškinti, kaip du dirbantys tėvai prisitaiko prie fakto, kad pirmą kartą tapo tėvais.

Tyrėjai apsilankė porų namuose trečio moters nėštumo trimestro metu ir įrašė, kaip jie žaidžia su lėle, įsivaizduodami, kad tai greitai gimsiantis jų kūdikis. Po to tyrėjai dar kartą aplankė tas pačias šeimas praėjus devyniems mėnesiams po vaiko gimimo ir patikrino, kai jie bendrauja su tikru kūdikiu.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Naujagimio svoris nustebino medikus
2 vaikų smulkiąją motoriką lavinantys darbeliai

Ką išsiaiškino tyrėjai?

Kad mažai kas pasikeitė! „Mes užfiksavome tokį patį tėvų bendravimą su savo vaiku, kokį nufilmavome su lėle", - pasakė tyrimo bendraautorė, Ohajaus valstybinio universiteto humanitarinių mokslų profesorė Sarah Schoppe-Sullivan.

„Tai, kaip vienas iš partnerių palaiko ar menkina kito bendravimą su lėle, numato, koks bus jų kaip tėvų bendradarbiavimas po metų, gimus kūdikiui."

„Kai kurios poros bendravo labai pozityviai, sakė vienas kitam malonius dalykus apie tėvystės įgūdžius. Rūpindamiesi lėle, jie kalbėjo, pvz., „Tu būsi nuostabus tėtis". O gimus kūdikiui, kalbėjo panašiai: „Tau viskas taip natūraliai išeina".

„O kiti nebuvo tokie malonūs savo partneriui (-ei), nei žaisdami su lėlė, nei rūpindamiesi jau gimusiu kūdikiu. Jie sakydavo, pavyzdžiui: „Tikiuosi, kad tu taip nelaikysi tikro kūdikio?" Jie kritiškai vertino vienas kitą."

Bendravimo su lėle ir kūdikiu panašumas tyrėjus nustebino.

Ar poros tarpusavio bendravimas turi įtakos bendradarbiavimui kaip tėvams?

Tyrimo metu kiekviena pora taip pat turėjo užpildyti anketą apie savo tarpusavio santykius, kurioje be kitų klausimų, buvo prašoma įvertinti, kiek laimės ir pasitenkinimo suteikia jiems jų santykiai. Tyrėjų asistentai taip pat stebėjo kiekvieną porą prieš vaiko gimimą, apsilankę jų namuose, ir nustatė jų bendravimo tarpusavyje, be lėlės, kokybę.

Shutterstock nuotr.

Rezultatai: poros tarpusavio santykiai gali skirtis nuo jų kaip tėvų santykių.

Tad jei su meile žiūrite į partnerį ir galvojate: „Oi, taip jį myliu, mums reikėtų susilaukti vaikų...", gal vertėtų nusipirkti lėlę ir pasitikrinti, kaip jūs sutartumėte būdami tėvais.

„Tėvų bendradarbiavimo įgūdžiai auginant vaikus turi įtakos vaiko gerovei. Kai tėvai pykstasi ir menkina vienas kito įgūdžius, vaikas kenčia, - sako Sarah. - Jei dar iki gimstant vaikui galėtume nustatyti, kurios poros gali turėti problemų augindami vaikus, galėtume joms padėti išsiugdyti sveikesnius santykius."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis