Ko nepamiršti nėščiosioms, kurios iki pat gimdymo vairuoja automobilį

Iki šiol buvote aistringa vairuotoja? Puiku! Teigiamas nėštumo testas nepakeis jūsų įpročių. Visgi egzistuoja keletas universalių patarimų visoms būsimoms mamoms. Atidžiai perskaitykite juos!

Užsisekite saugos diržus!


Nėštumo pradžioje daugumą nėščiųjų kankina pykinimas ir nuovargis. Suprantama, kad tai gali turėti įtakos gebėjimui susikaupti. Todėl jeigu ryte jaučiatės prastai, verčiau palikite savo automobilį ir važiuokite į darbą viešuoju transportu!


Saugos diržo automobilyje negalima atsisakyti jokiu būdu, net ir paskutinėmis nėštumo savaitėmis, kai jį segėti nepatogu. Tik saugos diržas gali užtikrinti jūsų ir kūdikio saugumą avarijos atveju. Tyrimais įrodyta, kad saugos diržais prisisegusi nėščioji turi daugiau galimybių išsaugoti savo ir kūdikio gyvybę. Be to, neprisisegus kyla pavojus, kad būsima mama susidūrimo metu visa jėga trenksis į vairą. Dėl to gali atsiskirti placenta, prasidėti pirmalaikiai sąrėmiai, įvykti persileidimas.


Diržas turi eiti tarp krūtinės ir pilvo


Saugos diržas užtikrins optimalią apsaugą, kai jis bus perjuostas ne skersai pilvą, o tarp krūtinės ir pilvo. Juosmens diržas nėštumo metu turi eiti tarp pilvo ir šlaunų – avarijos atveju smūgis tolygiai pasiskirstys ir pilvukas bus apsaugotas. Kad važiuojant saugos diržas nejudėtų, galite papildomai pasidėti nedidelę pagalvėlę.


Labai patogus variantas – specialus diržo adapteris, fiksuojantis trijų taškų sistemą. Vairuotoja atsisėda ant lygios pagalvėlės, nuo kurios į viršų eina dviguba kilpa. Ji apima juosmens diržą ir išlaiko jį reikiamoje pozicijoje, kad važiuojant nejudėtų. Be to, nepamirškite, kad drabužiai visada turi eiti po diržu. Taip išvengsite nemalonaus spaudimo.


Sėdėti irgi reikia mokėti


Be to, labai svarbi būsimos mamos taisyklinga sėdėsena. Sėdynės atlošas turi būti kaip įmanoma statmeniau, tada galvai skirta atrama yra reikiamoje pozicijoje. Apskritai, vairuotoja neturėtų sėdėti pernelyg arti vairo – iki jo turėtų likti bent 25 centimetrų atstumas. Tik tokiu atveju jūs ir jūsų negimęs „keleivis“ eismo įvykio metu bus maksimaliai apsaugotas.


Viena kelyje ar su kompanija?


Sulig kiekviena nėštumo savaite pilvas vis labiau apvalėja. Būkime sąžiningi, tai reiškia, kad tokiu pat tempu vis labiau ribojama būsimos mamos judėjimo laisvė. Be to, nėštumo metu ne viena moteris pastebi, kad sulėtėja jos reakcija, padidėja užuomaršumas. Gali būti, kad susiklosčius kritinei situacijai, būsimoji mama gali ne taip greitai sureaguoti. Todėl jeigu vairavimas baigiantis nėštumui jums kelia stresą ir įtampą, stenkitės nevairuoti pati ir leiskite, kai tik yra galimybė, kad jus nuvežtų. Taip patirsite mažiau įtampos. Jeigu vairuoti vis tiek tenka, visada smagiau pasiimti kartu keleivį.


Ilgai važiuojate? Daug gerkite ir reguliariai sustokite!


Jeigu nėštumas klostosi sklandžiai, galite vykti ir į ilgesnę kelionę automobiliu. Pirma, kelionės metu daug gerkite, ypač jeigu atostogaujate vasarą. Jeigu jūsų mašinoje nėra klimato kontrolės sistemos, prieš lipant į automobilį paprasčiausiai kelioms minutėms palikite atidarytas duris, kad oro temperatūra viduje sumažėtų.


Nemažiau svarbu reguliariai ir gana dažnai daryti pertraukas. Atsistojus ir pavaikščiojus suintensyvės kraujotaka dubens srityje, taigi, būsimasis mažylis gaus daugiau deguonies. Dar geriau, jeigu kelis kartus giliai įkvėpsite ir iškvėpsite. Sustokite pakvėpuoti grynu oru toliau nuo judraus kelio, kur nors miške ar pievoje. Taip pailsėsite pati ir padovanosite gaivaus oro gurkšnį būsimam vaikučiui.


Avarijos atveju tučtuojau kreipkitės į gydytoją


Jeigu vis dėlto patekote į avariją, bet kokiu atveju kreipkitės į moterų gydytoją! Tik specialistas, atlikęs ginekologinę apžiūrą, nustatys, ar kūdikiui nepakenkta. Tiesa, pirmuosius šešis nėštumo mėnesius jūsų kūdikį puikiai apsaugo vaisiaus vandenys ir vaisiaus vandenų pūslė. O štai paskutinį nėštumo trimestrą vaisius avarijos metu dažniausiai labiau pažeidžiamas.


Todėl net jeigu susidūrimas jums atrodo labai silpnas, o avarija – neverta dėmesio, patvirtinti, kad nieko nenutiko jūsų kūdikiui, placentai ar gimdai gali tik medikas.


Be to, svarbu žinoti, kad išsiskleidusios oro pagalvės paprastai papildomo pavojaus kūdikiui nekelia. Smūgio metu oro pagalvės išsiskleidžia galvos ir krūtinės aukštyje. Nesvarbu, jūs vairuojate ar sėdite keleivio vietoje, susidūrimo metu oro pagalvės sureaguoja anksčiausiai ir pasirūpina, kad juosmens saugos diržas pernelyg nesuspaustų jūsų pilvo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis