Kokia yra tikimybė, kad susilauksite dvynukų ar net trynukų

Jei nėštumas daugiavaisis, moters organizmui tenka kur kas didesnis krūvis nei įprastai, todėl būtina išskirtinė gydytojų priežiūra ir didesnės pačios būsimos mamos pastangos. Kiekvieno vaikelio gimimas yra ypatinga dovana tėvams, o gimę du ar trys sveiki mažyliai – jau tikras stebuklas.

Kodėl taip nutinka?


Daugiavaisiai nėštumai (kai moters organizme auga du ar daugiau vaisių) sudaro 0,7–1,6 proc. visų nėštumų: dvynukai pasitaiko apytikriai vienąkart iš 80, trynukai – vienąkart iš 6400, o ketvertukas – vienąkart iš 512 000 atvejų.


Nors daugiavaisis nėštumas nėra dažnas reiškinys, dėl įvairių priežasčių pastaruoju metu jų pasitaiko vis dažniau.


Didžiausios įtakos tam turi paveldimumas ir vyresnis moters amžius. Taip pat daugiavaisio nėštumo atvejų paskutiniais dešimtmečiais daugėjo dėl vis dažniau taikomo nevaisingumo gydymo. Daugiavaisis nėštumas gali pasitaikyti po pagalbinio apvaisinimo, kai į gimdą įsodinami keli embrionai.


Dvynukai gali formuotis ne tik iš dviejų vienu metu apvaisintų kiaušinėlių, bet ir iš vieno, jei jis dalijasi netipiškai. Mokslo yra ištirta, kaip tai vyksta, tačiau, kodėl taip nutinka, – nežinoma. Dvynukai iš dviejų apvaisintų kiaušinėlių visuomet turi atskiras placentas, vaisiaus vandenų pūsles ir vandenų pūslės dangalus. Abu vaisiai formuojasi savarankiškai ir gali būti vienos arba skirtingų lyčių, turėti vienodas arba skirtingas kraujo grupes ir jie nebūtinai bus panašūs kaip du vandens lašai, o tik kaip paprasti broliai ir seserys. Dvynukai iš dviejų apvaisintų kiaušinėlių sudaro du trečdalius visų dvynių. Dvynukai iš vieno apvaisinto kiaušinėlio būna vienos lyties, identiškos išvaizdos ir turi tą pačią kraujo grupę.


Trynukai gali būti tiek vienos lyties, tiek skirtingų lyčių, panašūs ir ne itin. Vaisiai gali vystytis iš trijų atskirų apvaisintų kiaušinėlių, iš vieno apvaisinto kiaušinėlio arba vienas vaisius iš vieno apvaisinto kiaušinėlio, o kiti du – iš kito apvaisinto kiaušinėlio.


Galimos komplikacijos


Laukiantis dvynukų, padidėja persileidimo ir priešlaikinio gimdymo rizika, tačiau ji nelabai didelė. Gana daug moterų dvynukus išnešioja iki nėštumo pabaigos. Vis dėlto esant tokiam nėštumui ginekologo ir akušerio priežiūra turėtų būti dar atidesnė nei įprastai, o pačiai moteriai reikėtų kur kas labiau pasisaugoti. Fizinis krūvis, stresas, naktinis darbas – viso to reikėtų ypač vengti ir skirti sau daugiau dėmesio bei poilsio nei laukiantis vieno vaikelio. Persileidimo rizika paprastai būna padidėjusi iki 12-os nėštumo savaitės. Priešlaikinio gimdymo tikimybė išlieka didesnė iki nėštumo pabaigos. Trynukus išnešioti kur kas sunkiau nei dvynukus, ir savaiminio persileidimo rizika dar didesnė.


Dvynukai į pasaulį pasibeldžia anksčiau


Dažniausios daugiavaisio nėštumo problemos – gresiantis persileidimas ir priešlaikinis gimdymas. Gana dažnai moterys dviejų ir daugiau vaikelių neišnešioja iki gimdymo termino pabaigos. Siekiant išvengti komplikacijų, 38–40 daugiavaisio nėštumo savaitę moterys planine tvarka guldomos į ligoninę ir nėštumas užbaigiamas.


Dvynukų besilaukiančios mamos turėtų anksčiau pasiruošti gimdymui, nes dvynukai į pasaulį paprastai pasibeldžia anksčiau – vidutiniškai 37 savaitę. Jei gimsta 38 savaitę, manoma, kad jie gimė laiku. Natūralu, kad dvynukai dažniausiai būna mažesnio svorio ir ūgio už vieną gimusį naujagimį.


Jau nuo 24 savaitės dviem kūdikiams pilve pamažu darosi ankšta – didėja pirmalaikio gimdymo rizika. 26–28 savaitę dvynukai kartu sveria apie 3 kg. Toks maždaug yra laiku gimstančio vieno kūdikio svoris. Gimda įsitempia, o tai gali sukelti priešlaikinius sąrėmius. Taigi laukiantis dvynių ypač svarbu reguliariai lankytis pas gydytoją. Paskutinįjį nėštumo trimestrą gydytojui gali tekti pasirodyti kas savaitę.


Pieš gimstant dvynukams, visada turi būti pasiruošta galimoms komplikacijoms, todėl moteris turėtų gimdyti klinikoje arba didesniuose gimdymo namuose, kuriuose yra įvairių sričių specialistų.


Kai dvynukų nori sąmoningai


Mažiau susipažinę su galimomis daugiavaisio nėštumo rizikomis kartais svarsto, kad norėtų sąmoningai susilaukti dvynukų ar trynukų. Išgirdę, kad pagalbinis apvaisinimas tokią tikimybę kiek padidina, juokauja, kad galbūt įmanoma tuo pasinaudoti ir neturintiems vaisingumo problemų. Pagalbinio apvaisinimo procedūra taikoma tada, kai yra indikacijų – kiaušintakių nepratekamumas, maža spermos koncentracija ar blogas judrumas.


Tai įdomu:


Esant daugiavaisiam nėštumui, 95 proc. atvejų gimsta dvynukai.


Gimdant natūraliu būdu, abu vaikai gimsta apie 20–30 min. intervalu.


Kai nėštumas daugiavaisis, natūraliai gimdyti ne visada įmanoma, todėl neretai tenka atlikti cezario pjūvį.


Dėl didesnės naštos organizmui dvynukų besilaukiančias mamas nėštumo pradžioje dažniau kankina toksikozė.


Vaisiai spaudžia skrandį, tad būsimąsias mamytes dažniau kamuoja rėmuo.


3 patarimai būsimųjų dvynukų mamoms


Dėl didesnės organizmo apkrovos ir galimų rizikų venkite pervargimo ir streso, daug ilsėkitės.


Paisykite nėščiosioms rekomenduojamos subalansuotos mitybos principų: valgykite daug vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir pieno produktų. Nepamirškite gana daug ir reguliariai gerti, geriausia – vandens.


Baimindamosi priaugti per daug svorio, jokiu būdu nepradėkite laikytis dietos. Tačiau tai nereiškia, kad turėtumėte valgyti už tris. Pasiteiraukite prižiūrinčio gydytojo, ar nereikia profilaktiškai pavartoti jodo, geležies ar kitų vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis