Kokiuose produktuose gausu nėščiajai būtinos folio rūgšties

Planuojate nėštumą arba jau laukiatės? Jums tikrai būtina vartoti folio rūgšties, kuri padeda vaikutį apsaugoti nuo apsigimimų.

Folio rūgšties nauda


Neabejotinai įrodyta, kad folio rūgštis (folacinas, vit. B 9) gerina ląstelių, tuo pačiu metu ir kraujo gamybą. Ji būtina vaisiaus audiniams susidaryti, saugo jį nuo apsigimimų. Pavyzdžiui, nervinio vamzdelio formavimosi ydų: smegenų vystymosi sutrikimų, įskilo stuburo ir gomurio. Taip pat gali padėti išvengti anencefalijos (besmegenystės), kraujagyslių defektų, per mažo svorio ir kt.


Folio rūgšties poreikis padidėja, jei moteris laukiasi ne vieno vaikučio, serga celiakija, vartoja vaistų nuo epilepsijos, anksčiau pagimdė kūdikį, kuriam buvo nustatytas nervinio vamzdelio defektas, arba yra nepilnametė. Daugiau folio rūgšties reikia vartoti ir tada, jei būsimo vaikučio tėtis arba pirmos eilės jo giminaičiai turi stuburo nervinio vamzdelio defektą.


Ši rūgštis būtina ir pačiai mamai, nes saugo nuo megaloblastinės anemijos, kraujavimo trečiame nėštumo trečdalyje.


Papildai


Būtų puiku, jei 2-3 mėn. prieš pastodama kiekviena moteris vartotų folio rūgšties papildų. Tačiau Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, gimsta daug „netyčiukų". Kokia išeitis?


Kai moteris vos tik įsitikina, kad pastojo, turi 3 mėn. kasdien vartoti folio rūgšties (iki 12 nėštumo savaitės). Tai maisto papildas, neturintis rūgštaus ar kartaus skonio. Lietuvos vaistinėse folio rūgšties galima rasti įvairių tablečių. Visais atvejais būtina pasitarti su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju, nes jei moteris vartoja tinkamų, specialiai nėščiosioms skirtų vitaminų papildų, folio rūgšties papildomai gali nereikėti, nes kai kuriuose papilduose jos yra pakankamai.


Būsimai mamai, kuri serga lėtine mažakraujystė arba jai nustatoma nėščiųjų anemija, reikia vartoti dar ir geležies papildų.


Folio rūgštis maisto produktuose


Mūsų maiste folio rūgšties dažniausiai yra per mažai. Dalis minėtų produktų yra vartojami virti, kepti, o esant aukštai temperatūrai folio rūgštis suyra. Folio rūgštis organizme suyra daug greičiau, jei moteris rūko, vartoja alkoholio ar vaistų nuo epilepsijos. Tačiau žinant, kuriuose produktuose jos yra daugiau, ir vartojant papildų, galima geriau patenkinti organizmo poreikius.


Folio rūgšties šaltiniai:


- kepenėlės,

- mielės,

- kiaušinių tryniai,

- pienas,

- sėlenos,

- avižų dribsniai,

- skaldytų grūdų duona,

- burokėliai,

- žalialapės daržovės (špinatai, brokoliai, petražolės, žiediniai bei briuseliniai kopūstai, salotų lapai),

- džiovinti baravykai ir kt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis