Kontracepcija po gimdymo: ką rinktis

Jei jūs susilaukėte vaikelio ir daugiau šeimos pagausėjimo kol kas neplanuojate, reikėtų pasirinkti tinkamas apsisaugojimo priemones.

Gali būti, kad po vaikelio gimimo pasirinksite tas pačias apsisaugojimo priemones, kurias naudojote iki tol. Kaip bebūtų, ką ir kodėl naudosite, verta apgalvoti iš anksto, kad atėjus norui grįžti prie intymaus gyvenimo, nebereikėtų sukti galvos.

Barjerinė kontracepcija – vyriški ir moteriški prezervatyvai, diafragmos – gera tuo, kad ji neturi hormoninio poveikio, netrikdo laktacijos proceso (jei maitinate krūtimi) ir neturi praktiškai jokių šalutinių efektų. Taip pat drąsiai galima naudoti ir spermicidines priemones, tačiau jos ne tokios veiksmingos.

Žindančioms sudėtinė hormoninė kontracepcija – tabletės, pleistras ar žiedas – nerekomenduojama dėl joje esančio estrogeno, kuris gali sutrikdyti pieno gamybą, pavėlinti laktacijos pradžią, gali sutrumpėti maitinimo trukmė. Be to, yra žinoma, kad moteriai vartojant hormoninę konracepciją, nors ir nedidelis kiekis homonų, bet patenka ir į motinos pieną. Estrogenai gali sukelti naujagimiui ginekomastiją (krutų padidėjimą) ir kitų neigiamų reiškinių.

Praėjus 6 savaitėms po gimdymo, galima naudoti gimdos spirales, kurios tinka ir žindančioms.

Jeigu jau yra praėjusi daugiau nei 21 diena po gimdymo, moteris gali naudoti ir ekstrinės kontracepcijos tabletę.

Kartais galima išgirsti tokį patarimą: jei žindote kūdikį pirmuosius šešis mėnesius, galima pasikliauti laktacinės amenorėjos (menstruacijų nebuvimo) kontracepcijos metodu. Tačiau šis metodas nėra visiškai patikimas – kartą praleidus maitinimą, jau nėra garantijos, kad moteris nepastos.

Vienas iš natūralių apsisaugojimo būdų – vaisingų dienų skaičiavimas – po gimdymo yra visiškai neveiksmingas, net ir esant menstruacijoms, nes apskaičiavimai gali būti netikslūs.

Dažnai klaidingai manoma, kad vėl pastoti galima tik po atsinaujinusių menstruacijų. Tačiau ovuliacija gali įvykti ir anksčiau. Gali būti ir taip, kad menstruacijoms prasidėjus, ovuliacija kurį laiką nevyks, todėl ir pastoti tikimybės nebus. Nesumaišykite – kraujavimas pirmas 8 savaites po gimdymo dar nebūtinai yra menstruacijos. Šiam kraujavimui pasibaigus, menstruacijomis galima vadinti bent dvi dienas trunkantį kraujavimą ar tepimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis