Labiau moterims būdinga problema nėštumo metu paaštrėja

Dažnai būsimoms mamoms linkime mėgautis nėštumu. Tačiau vasarą nuotaiką neretai sugadina gausus prakaitavimas, kuris nėščioms moterims būna ir dažnesnis, ir intensyvesnis. .

5 faktai apie prakaitavimą nėštumo metu

1. Didesnį negu įprastai prakaitavimą per nėštumą lemia pasikeitę moters hormonai

Taip, tai tiesa. Suaugusios moters organizme yra dviejų tipų prakaito liaukos. Vienos jų išsidėsčiusios odoje daugmaž tolygiai, kitos, priklausomos nuo hormonų, – labai tankiai kaktos, pažastų, lytinių organų srityje. Nuo hormonų priklausančių prakaito liaukų veikla moterims suaktyvėja antroje mėnesinių ciklo pusėje ir ypač per nėštumą.

2. Prakaitavimas suintensyvėja vėlesniais nėštumo mėnesiais

Nėščios moterys labiau prakaituoja nuo antro nėštumo trimestro, kai susiformavusi placenta pradeda gaminti vis daugiau su nėštumu susijusių hormonų.

3. Prakaitavimą nėštumo metu lemia ir kiti veiksniai – didelis svorio prieaugis per nėštumą bei patiriama įtampa ir stresas

Nėščiosios prakaituoja ne vien dėl nėštumo hormonų. Daug įtakos turi ir kiti veiksniai: prieš nėštumą buvęs antsvoris, bendra moters fizinė parengtis, per nėštumą darbe ir namuose patiriamas stresas bei įtampa, dabar priaugtas svoris, nėštumą lydinčios ligos, charakterio ypatumai (drovumas ir pan.), vartojami aštraus kvapo ir skonio maisto produktai, drabužiai, avalynė.

4. Moterys dažnai nutyli šį nepatogumą, nors jis kankina daugelį būsimųjų mamyčių

Dažnai nėščiosios drovisi apie tai paklausti arba mano, kad ginekologui tokia bėda nerūpi. Tai nėra visiška tiesa. Nėštumą prižiūrintis gydytojas tikrai galėtų jums patarti. Jeigu prakaitavimas yra itin didelis, kai kuriais atvejais net verta pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu.

5. Kad ši bėda per daug nevargintų nėščiųjų, svarbu žinoti, kaip su ja susigyventi

Pirmiausia reikėtų bandyti pašalinti padidėjusį prakaitavimą sukeliančias priežastis: nepriaugti per daug svorio per nėštumą, išlaikyti gerą fizinę organizmo būklę saikingai sportuojant, atliekant specialią nėščiųjų gimnastiką, nevartoti aštrių ar stipriai kvepiančių maisto produktų, vengti streso ir įtampos darbe bei namuose. Visada prisiminkite, kad streso darbe tikriausiai dar bus daug, o nėščia būsite tikriausiai tik kelis kartus gyvenime.

Savaime aišku, svarbiausia yra tinkama higiena. Nereikėtų vasarą pamiršti galbūt net kelis kartus per dieną nusimaudyti po šiek tiek vėsesniu dušu, naudoti dezodoruojamųjų priemonių. Rengtis ne per šiltai ir iš natūralių pluoštų pagamintais drabužiais (medvilnė, linas, vilna).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis