Mitai apie nėštumą: tikėti ar ne?

Devynis nėštumo mėnesius lydi daug prietarų ir paslapčių. Dauguma iš jų šiandien kelia šypseną, tačiau gerai pagalvojus, grūdas tiesos kiekviename, ko gero, yra.

Nėščiosioms negalima kilnoti rankų

Anksčiau buvo manoma, kad nėščiosioms negalima kelti rankų aukštyn ir stiebtis ant pirštų galiukų. Iki šiol yra tikinčių, kad šie bobučių draudimai – ne be pagrindo. Esą nėštumo pabaigoje staigūs judesiai pavojingi moterims, nes bambagyslė gali apsisukti kūdikiui aplink kaklą.

Šiandien mokslas yra įrodęs, kad bambagyslė apsisuka vaisiui aplink kaklą dėl fiziologinių priežasčių, pavyzdžiui, todėl, kad ji ilga, o vaisius judrus. Na o bambagyslės ilgis nulemtas genetikos, t. y. moters judesiai tam neturi jokios įtakos. Na, bet bobutės buvo teisios šiuo aspektu – nėščiosioms, o ypač baigiantis nėštumui, nereikia daryti labai staigių judesių, vengti rizikos susižaloti.

Nėščiosioms negalima dirbti kompiuteriu

Sako, kad kompiuterio spinduliavimas kenkia būsimam kūdikiui ir gali sukelti vaisiaus patologijų. Iš tiesų ir monitoriaus, ir televizoriaus ekrano spinduliavimas žalingas, bet ne iki katastrofinio lygio. Tiesa, piktnaudžiauti nereikėtų. Juk iki galo nėra išaiškinta, kiek tai žalinga, todėl nėštumo metu kuo mažiau leiskite laiko prie kompiuterio ir prie televizoriaus. Taip ir regėjimą patausosite, ir išvengsite venų problemų, kurios kyla dėl per ilgo sėdėjimo vienoje vietoje.

Nėščiosioms negalima valgyti raudonų uogų

Nors ir nedažnai girdimas, visgi buvo toks prietaras: jei per nėštumą moteris valgo raudonų uogų, vaikas gims raudona oda. Na, mažyliai dažnai gimsta su alergijomis, kurias sukelia mamų aistros vienam ar kitam produktui per nėštumą. Todėl nėštumo metu kasdien valgyti kilogramų braškių ar žemuogių tikrai nepatartina. Bet sauja šviežių ir vitaminų kupinų uogų nėščiajai tikrai nepakenks, atvirkščiai, suteiks energijos, naudingųjų medžiagų, pagerins virškinimą ir apetitą.

Nėščiosioms negalima dažnai daryti ultragarso tyrimo

Čia yra tiesos. Be to, tai ne tik prietaras. Per nėštumą paprastai daro 2-3 tyrimus ultragarsu. Persistengti nereikia, jei medikai pasakė, kad nėra jokios būtinybės dažniau tirtis ultragarsu, tebūnie. Tiesa, yra daug nėščiųjų, kurioms ultragarso tyrimas atliekamas dažniau dėl tam tikrų moters ar būsimo vaikelio sveikatos būklių.

Nėštumo metu negalima valgyti saulėgrąžų

Yra pranešimų, jog kepintose saulėgrąžose susidaro medžiagos, didinančios raumenų tonusą, taip pat ir gimdos. Todėl jei yra persileidimo rizikos, saulėgrąžų geriau nevalgyti.

Nėščiosioms negalima skraidyti lėktuvu

Nėštumo pabaigoje daugelis oro linijų prašo iš nėščiosios pažymos, kad gydytojas leidžia jai skristi. Šiais laikais skraidymo lėktuvu sunku išvengti, tačiau nėštumo metu reikėtų vengti ypač ilgų skrydžių. Jų metu patariama reguliariai gerti vandens, sumažinant dehidratacijos riziką. Kitas skrydžių pavojus - ilgas ir nepatogus sėdėjimas vienoje vietoje.

Nėščiosioms nevalia eiti į kapines

Šiame perspėjime tiesos yra tuo atveju, jei nėščioji tiki neigiama energija kapinėse. Be to, dėl emocinės įtampos gali kilti ir persileidimo, ir priešlaikinio gimdymo grėsmė. Prietarai čia niekuo dėti, svarbiausia - emocinis nusiteikimas.

Nėščiosioms negalima valgyti pasislėpus

Nėščiosioms negalima valgyti pasislėpus, nes vaikas gims bailus. Iš tiesų taip nėra. Bet valgyti pasislėpus nėštumo metu nereikėtų, nes kyla klausimas - kodėl jūs slepiatės valgydama? Ar tai jau dešimta porcija per dieną? O gal pasislėpusi kertate penktą riebų pyragaitį? Nėštumo metu nereikia valgyti už du, tačiau reikia valgyti sveikai, renkantis tuos maisto produktus, kurie turi naudingųjų medžiagų.

Nėščiosioms negalima glostyti naminių gyvūnų

Mūsų senelės manė, kad nėštumo metu negalima žaisti su kate. Net ant rankų jos nevalia imti, nes tada mažylis turės daug priešų. Bet dabar žinome, kodėl katės gali būti pavojingos nėščiosioms. Jokiu būdu nepatariama nėščiosioms liesti rankomis kačių ar kitų gyvūnų išmatų dėl toksoplazmozės pavojaus.

Nėščiosioms negalima sėdėti susidėjus koją ant kojos

Gal teko girdėti: nėščiosioms negalima sėdėti susidėjus koją ant kojos, nes vaikas gims kreivomis kojomis. Iš tiesų nėščiosioms nepatartina taip sėdėti. Bet ne dėl galimų kreivų vaiko kojų, tiesiog tokia kūno padėtis trikdo kraujotaką kojose, todėl gali išsivystyti varikozė.

Ko iš tiesų negalima daryti nėščiosioms?

Nėštumo metu iš tiesų negalima užsiimti ekstremalaus sporto rūšimis - alpinizmu, čiuožinėti slidėmis, važinėti dviračiu, eiti į tolimus žygius su sunkia kuprine ant pečių. Ir net jei iki nėštumo tai buvo jūsų gyvenimo būdas, nereikėtų rizikuoti, geriau palaukti, kol gims kūdikis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis