Nėščioji ir žalingi įpročiai: kaip nepadaryti neatitaisomos klaidos

Pasak medikų, kūdikio laukimas ir žalingi įpročiai yra visiškai nesuderinami dalykai.

Visgi, nepaliaujama diskutuoti, ar kartais ir šiek tiek yra jau taip blogai. Negana to, medikai pastebi, kad rūkančių nėščiųjų pastaruoju metu vis daugėja.

Žala – didžiulė ir negrįžtama

Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų gydytoja neonatologė, vaikų ligų gydytoja-socialinė pediatrė Nijolė Vezbergienė ragina nesvarstyti, nes ir mamai, ir kūdikiui geriausia gyventi sveikai. Pasak jos, žalingų įpročių pasekmės gali būti labai liūdnos.

"Iš moters organizmo alkoholis per placentą patenka į vaisiaus kraują ir gali labai pakenkti vaisiui, sutrikdyti normalų jo vystymąsį. Tai gali tapti apsigimimų, per mažas kūdikio svorio, ir smegenų pažeidimų priežastimi. Blogiausia, kai alkoholis vartojamas ir iki nėštumo, ir jo metu. Nuolatinis ir ilgalaikis alkoholio vartojimas gali nulemti – kartais ir matome tokius vaikučius – įgimtą vaisiaus alkoholinį sindromą. Tokie vaikai turi specifinę jiems būdingą išvaizdą (vaikų tarpuakis yra platus, jų nosis trumpa ir riesta), ateityje gali būti psichiškai neįgalūs, dažnai jiems pasireiškia mokymosi bei elgesio sutrikimai. O gydymo jokio nėra – toks vaikas, galima sakyti, yra pasmerktas dar būdamas įsčiose“, - perspėja specialistė.

Planuojant nėštumą gydytoja pataria apskritai atsisakyti alkoholio, geriausia – bent du mėnesius iki planuojant pastoti. „Kartais moterys nežino, kad laukiasi ir dalyvaudamos kokioje nors šventėje pavartoja alkoholinių gėrimų. Jeigu tai tik vienkartinis atvejis, nėštumo, žinoma, nereikia nutraukti, tačiau, jei alkoholis buvo vartojamas nuolat, iki nėštumo ir jo metu, tuomet vaisiui kyla tikrai didelis pavojus", - pabrėžia gydytoja.

Kaip atsisakyti – iškart ar palaipsniui?

Galima išgirsti įvairių nuomonių apie tai, kas kenkia ir kas nekenkia vaisiui, taip pat, kaip teisingai atsisakyti žalingų įpročių. Gydytoja N. Vezbergienė iškart paneigia mitą, neva laukiantis ir turint žalingų įpročių jų reikia atsisakyti palaipsniui. "Rūkymo ar alkoholio reikia atsisakyti iš karto, vos tik sužinojus apie nėštumą. Jokios traumos dėl staigaus nikotino ar alkoholio vartojimo nutraukimo vaisiui tikrai nebus, net jei moteris, pavyzdžiui, ilgą laiką rūkė. Tai bus naudinga ne tik vaisiui, bet ir pačiai moteriai", - sako medikė, primindama, kad rūkymas labai kenkia moters vaisingumui, prišaukia širdies ligas – insultą, išemines širdies ligas, padidina vėžio riziką.

Iš moters organizmo alkoholis per placentą patenka į vaisiaus kraują ir gali labai pakenkti vaisiui, sutrikdyti normalų jo vystymąsį.Gydytoja Nijolė VEZBERGIENĖ

„Nikotinas sukelia kraujagyslių spazmus, jos susitraukia, todėl prastėja vaisiaus aprūpinimas tiek deguonimi, tiek maisto medžiagomis, sutrinka vaisiaus vystymasis. Dėl to išauga apsigimimų, priešlaikinio gimdymo, vaisiaus žūties rizika. Paprastai, jei tokie vaikai ir gimsta, tai jie būna labai mažo svorio, taip pat ūgis, galvos apimtis ir visi organai būna mažesni nei turėtų", - sako gydytoja.

Kas galima ir kas ne?

Pasak gydytojos N. Vezbergienės, saugaus kiekio alkoholio, kurį būtų galima suvartoti laukiantis, nėra. "Toks kiekis nėra nustatytas, tačiau, jei vis dėlto alkoholio vartojama, tai neturėtų viršyti taurės vyno ar stiklo alaus per savaitę – tai būtų absoliučiai maksimalus kiekis. Dėl tokio kiekio didelio poveikio vaisiui galbūt ir nebūtų, tačiau, kaip ten bebūtų, reikėtų stengtis alkoholio vartoti kuo mažiau, o geriausia – nerizikuoti ir visai nevartoti“, - ragina specialistė.

Pasak jos, ne mažiau svarbu, kad moteris ne tik pati nerūkytų, bet ir nebūtų tarp rūkančiųjų. "Jei nėščioji būna šalia rūkančiųjų, ji kvėpuoja dūmais, kurie patenka ir į vaisiaus organizmą. Nesvarbu, ar ji pati rūkys, ar kvėpuos kitų rūkančiųjų cigarečių dūmais, nikotino poveikis vaisiui bus panašus. Gimus vaikui taip pat reikėtų griežtai vengti prirūkytų patalpų – tai puiki paskata abiems tėvams atsisakyti rūkymo ir apsaugoti savo vaiką nuo astmos, plaučių ligų, kuriomis jie bus linkę sirgti kur kas dažniau, jei gyvens rūkančiųjų aplinkoje“, - teigia gydytoja.

Kas padeda atsisakyti žalingų įpročių?

Pastaraisiais metais atlikti tyrimai parodė, kad ultragarsinis tyrimas tyrimas, ypač 3D ar 4D, gali tapti veiksminga, stipriai motyvuojančia priemone nėščiosioms atsisakyti žalingų įpročių, pradėti gyventi sveikiau.

Jei priklausomybė didelė ir sunkiai įveikiama savarankiškai, reikėtų kreiptis į priklausomybės ligų centrą. Tačiau svarbiausia – turėti tvirtą nusiteikimą ir norą.Gydytoja Nijolė VEZBERGIENĖ

„Ultragarsinio tyrimo metu matuojami tam tikri fiziniai duomenys, kiek vaisiaus išsivystymas atitinka konkretų nėštumo laiką. Jei moteris rūko, vaisiaus apimtys gali būti mažesnės nei turėtų. Tai gali leisti įtarti nikotino poveikį. Be to, šis tyrimas veikia ir psichologiškai: kai moteris mato savo organizme besivystančią naują gyvybę, pati nenori nuodyti vaisiaus, nori, kad jis gimtų, augtų sveikas, kad tiek jam, tiek visai šeimai nebūtų problemų vaikui gimus“, - sako gydytoja.

Jei nėščioji ar planuojanti nėštumą moteris turi įsisenėjusių žalingų įpročių, gali būti ne taip paprasta jų atsisakyti. Gydytoja N. Vezbergienė visoms nėščiosioms, o ypač turinčioms blogų įpročių, pataria apskritai keisti gyvenimo būdą, stengiantis gyventi sveikiau. "Nėščiajai būtinas grynas oras, puikiai tinka pasivaikščiojimai gryname ore, mankšta. Jei priklausomybė didelė ir sunkiai įveikiama savarankiškai, reikėtų kreiptis į priklausomybės ligų centrą. Tačiau svarbiausia – turėti tvirtą nusiteikimą ir norą", - mano specialistė.

Svarbu žinoti:

  • Alkoholis yra bene žalingiausias – jei motina vartoja alkoholį, jis lengvai pereina į placentą ir randamas vaisiaus kraujyje bei jį supančiame skystyje.

  • Porai bandant pastoti, vyras taip pat turėtų mesti rūkyti, nes tai kenkia spermos kokybei ir sumažina jos aktyvumą. Alkoholiu piktnaudžiaujančių vyrų vaisingumas laikui smarkiai sumažėja. Taip pat, tyrimai parodė, kad apvaisinimo metu išgėręs vyras gali labiau pakenkti būsimam vaikui nei išgėrusi moteris.

  • Jei iki nėštumo rūkėte, o pastojusi metėte, vis tiek būtina atlikti echoskopinį tyrimą dėl vaisiaus vystymosi dinamikos. Tai padarykite apie 8-9 nėštumo savaitę. Jeigu yra galimybė, atlikite ir genetinius tyrimus (12-14 nėštumo savaitę).

  • Neužtenka mesti rūkyti prieš pat pastojant – nuolatinis rūkymas organizme savo pėdsakus palieka mažiausiai penkerius metus.

  • Nėštumo ir gimdymo sėkmė mažiausiai priklauso nuo medicinos. Daug daugiau lemia moters gyvensena, jos sveikatos būklė, genai.

  • Pranešti gydytojui, jog rūkote – būtina. Tai žinodamas medikas greičiau diagnozuos ligas, realiau įvertins vaisiaus būklę ir galės tinkamai padėti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis