Nėščioji knarkia: priežastys ir pagalba

Jeigu nėštumo metu moteris knarkia, tai gali įspėti apie tam tikrus negalavimus. Ypač jei iki pastojant knarkimo problemos moteris neturėjo. Kokios knarkimo priežastys ir kaip knarkiančiai nėščiajai padėti?

Egzistuoja 4 dažniausios priežastys, kodėl nėščiosios knarkia.


1.Didelis svorio prieaugis


Augant vaikeliui mamos pilve, natūralu, kad moteris nėštumo metu priauga svorio. Jeigu visus devynis mėnesius moteris stengėsi maitintis sveikai, jos svorio priaugimas bus tolygus. Priklausomai nuo iki nėštumo turėto kūno masės indekso, kiekvienai moteriai per 9 mėnesius rekomenduojama priaugti svorio nevienodai, vidutiniškai 9-14 kg. Priaugus per daug svorio, kyla pavojus, kad moteris miegodama ims knarkti, juk natūralu, kad didelis svoris gulint apsunkina žmogaus vidaus organų veiklą bei kvėpavimo sistemą.


2. Tinimas


Šis simptomas gali byloti ir apie rimtas nėštumo komplikacijas, pavyzdžiui, preeklampsiją. Moteris tinsta ir dėl kraujagyslių sistemos ligų, sutrikusios inkstų veiklos, neteisingos mitybos (pavyzdžiui, valgant per sūriai). Dėl tinimo nėščiajai ima sparčiai didėti svoris, vadinasi, apkraunami ir jos kvėpavimo takai miego metu.


3. Sloga


Užkimšta nosis, čiaudulys – šiuos simptomus žino ne viena nėščioji. Nėščiųjų rinito priežastis dažniausiai yra hormoniniai pokyčiai moters organizme. Kvėpuoti per nosį tampa sunku ir būsimoji mama miegodama ima knarkti.


4. Fiziologinės priežastys


Tai gali būti lėtinės moters ligos, kokios kaip padidėję adenoidai. Tokiu atveju moteris knarkia ne tik nėštumo metu, bet ir iki jo.


Kodėl knarkimas gali būti pavojingas


Jeigu moteris iki nėštumo nesiskundė knarkimo, o pastojus tai tapo nuolatiniu miego palydovu, pasakykite apie tai nėštumą prižiūrinčiam gydytojui. Ypač, jeigu knarkimas trukdo jums išsimiegoti, pabudusi jaučiatės nepailsėjusi. Tačiau pasikonsultuoti su medikais verta net ir tuo atveju, jei jums atrodo, kad knarkimas gyventi netrukdo. Gydytojas jums gali paskirti papildomus tyrimus, pavyzdžiui, kraujo tyrimą, ir kt. Kartais toks „nekaltas" įprotis kaip knarkimas gali perspėti apie rimtas galimas komplikacijas. Pavyzdžiui:


- aukštas kraujospūdis;

- vaisiaus hipoksija;

- persileidimo rizika;

- miego apnėjos.


Paprastai knarkimas nėštumo metu nieko blogo nereiškia, tačiau atsarga gėdos nedaro ir pasitarti apie tai su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju tikrai verta.


Kaip kovoti su knarkimu


Vaistiniai preparatai


Nosies praplovimas sūriu vandeniu tikrai nepakenks būsimai mamai, tuo tarpu vartoti vaistų be gydytojo leidimo jokiu būdu negalima.


Miego poza


Patariama miegoti ant vieno iš šonų, tuomet nėščiajai bus lengviau kvėpuoti ir tikimybė, kad ji knarks, mažesnė.

Aukščiau pakelta galva miego metu


Knarkimas gali liautis, jei po galva pasidėsite antrą pagalvę ir jūsų galva bus aukštėliau.


Kvėpavimo pratimai


Jų galima išmokti nėštumo kursuose. Išmoktos kvėpavimo technikos padės ne tik gimdymo metu. Manoma, kad gilus ir ilgas iškvėpimas per nosį padeda išvalyti ją nuo susikaupusių gleivių.


Masažas


Padėti gali lengvas masažas po apatiniu žandikauliu. Taip pat galima kelis kartus išsižioti ir užsičiaupti bei liežuvį pasukti į kairę ir į dešinę (tą daryti ir užsičiaupus, ir išsižiojus).


Dainavimas


Dainavimas taip pat stiprina gerklės raumenis, kurie nėštumo metu dėl hormonų poveikio šiek tiek susilpnėja. Taigi, 20-30 minučių dainavimas nėštumo metu teigiamai veikia moters savijautą.


Pasivaikščiojimas gryname ore


Gryname ore atslūgsta gleivinių patinimas, tampa lengviau kvėpuoti. Pasivaikščiojimas lauke prieš miegą mažina knarkimo tikimybę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis