Nėščiosioms gydytojai prieš kelis šimtus metų patardavo tai, nuo ko šiandien plaukai šiaušiasi

Kokių rekomendacijų nėščiosios sulaukdavo iš gydytojų maždaug prieš 150 metų ar dar seniau? Į dabartinius – sveikai maitintis, saikingai judėti, nevartoti alkoholio – jie anaiptol nelabai panašūs...

Iš praeities: patarimai nėščiajai

Nėštumo metu moterys paiso gydytojų rekomendacijų, ir tai nestebina – juk gydytojas žino, ko reikia, kad mažylis vystytųsi sveikas. Ir jei dabartinė moteris išgirstų prieš 150 nėščiosioms medikų duotus patarimus, pasijustų, švelniai tariant, keistai. Įsivaizduokite, gydytojas nėštukei liepia parūkyti, neva tai atpalaiduoja, susiveržti pilvą korsetu, kad būtų patogiau (ir gražiau), niekur neiti iš namų, nes juk lauke šviečia saulė, ir išgerti alkoholio... Taip, visa tai besilaukiančios moterys maždaug prieš 150 metų išgirsdavo iš gydytojų ir uoliai vykdydavo rekomendacijas – juk jei gydytojas pasakė, vadinasi, žino, kaip geriau. Ir jau turbūt nebestebina, kodėl, anuomet mirštamumas buvo nepalyginamai didesnis... Taigi, kokių patarimų sulaukdavo nėštukės?

Nešioti korsetus.

Karalienės Viktorijos laikais (XIX a.) išorinė moters išvaizda buvo griežtai reglamentuota. Tuomet būtinas aprangos atributas buvo korsetas. Ir nėščios moterys nelaikytos išimtimi. Joms skirti korsetai gal ir buvo kiek laisvesni, bet vis tiek gerokai verždavo pilvą. Kai kurie sakydavo, kad korsetas kaip tik prilaikydavo moters pilvuką ir jai būdavo lengviau vaikščioti, o vaikeliui padėdavo rasti taisyklingą padėtį, bet, kita vertus, aišku viena, kad stipriai suveržus vaisiui tai – visai ne į naudą, tad anais laikais būta daug persileidimų...

Gimdyti su chloroformo nejautra.

Kad palengvintų nėščiosios kančias gimdymo metu, XIX a. gydytojai į pagalbą pasitelkė vadinamąją narkozę – pacientės tiesiog įkvėpdavo chloroformo. Netgi pati karalienė Viktorija du paskutinius savo vaikus gimdė būtent taip. Egzistavo ir antra šio reiškinio medalio pusė. Chloroformas neigiamai veikia nervinę sistemą, tad gavus tokią narkozę, būdavo, gimdančiajai atbukdavo ne tik skausmo, bet ir kiti pojūčiai, tad kūdikiai neretai gimdavo negyvi.

Nešioti sukneles, slepiančias didėjantį pilvuką.

Prieš pusantro amžiaus padidėjęs besilaukiančios moters pilvas buvo laikomas kažkuo nepadoriu, negražiu, netinkamu rodyti, todėl moterys jį slėpdavo po drabužiais. Iš pradžių buvo madingos krinolino (krinolinas – suknelė arba sijonas, kurių apatinė dalis plati, ištempta ant lankų; tokios nešiotos XIX a. viduryje) suknelės, vėliau, kai pūstų suknelių bumas praėjo, didėjantį pilvuką būsimosios mamos slėpdavo po raukiniais, iš priekio ilgesniais švarkais, apsiaustais. Būdavo tiesiog nepadoru išeiti į gatvę nepasipuošus, apsirengus bet kaip – manyta, kad vaikas gims gražus tik tada, jei mama nėštumo metu vaikščios pasidabinusi geriausiais apdarais.

Parūkyti...

Karalienės Viktorijos laikais rūkymas laikytas naudingu sveikatai. Gydytojai nėščiosioms netgi patardavo parūkyti, neva tai paskatina virškinimą ir atpalaiduoja... Kai kurie gydytojai teigdavo, kad rūkymas atpalaiduoja, tad tai neva naudinga ir vaisiui.

Išgerti alkoholio.

XIX a. nėščiosioms gydytojai išrašydavo... alkoholio. Moterims būdavo galima išgerti raudonojo vyno. Kai kurios saiką prarasdavo ir nesuprasdavo, kada jau reikėtų sustoti... Juk jei gydytojas leido, vadinasi, galima.

Vengti saulės.

XIX a. nėščiosios kaip įmanydamos vengė saulės. Buvo manyta, kad ji neigiamai veikia vaisių. Besilaukiančios moterys, kad ir koks oras būtų, būdavo apsirengusios suknelėmis ilgomis rankovėmis, su pirštinaitėmis, o su savimi pasiimdavo lietsargį ir skrybėlę. O dar geriau, pasak anų laikų rekomendacijų, būsimai mamai apskritai niekur neiti iš namų, verčiau kūrenti šeimos židinį, užsiimti rankdarbiais, bendrauti (tik klausimas – su kuo?).

Galvoti apie teigiamus dalykus.

Šis patarimas išliko aktualus iki šių laikų. Viktorijos epochos gydytojai tikėjo, kad nėščios moters mintys persiduoda vaikui. O jo būsimasis charakteris tiesiogiai priklauso nuo mamos jausmų, emocijų ir nerimo dėl nėštumo. Kitaip sakant, ramios ir tylios mamos gimdė ir augino ramius, laimingus vaikus.

KELETAS ĮDOMYBIŲ IŠ ĮVAIRIŲ LAIKOTARPIŲ

Kaip sužinoti, kad laukiesi? Šiais laikais nusiperki nėštumo testą vaistinėje, padarai ir jau po keleto minučių naujienas gali pranešti šeimai. Tačiau palyginti visai neseniai, prieš keletą dešimčių metų nėštumo nustatymas buvo ilgas ir sudėtingas procesas. Kai XX a. pradžioje mokslininkai aptiko nėštumo hormoną, jie nesugalvojo nieko geriau, kaip moters šlapimo sušvirkšti nesubrendusiems triušiams arba pelėms. Po penkių dienų gyvūnus tiesiog nugalabydavo, kad ištirtų kiaušides. Jei šios pasirodydavo padidėjusios, moterį jau būdavo galima sveikinti.

Nevalgyti... triušio galvos. Kaip ir dabar, seniau būdavo pabrėžiama, kad negalima valgyti to, kas kenktų vaikui. Tačiau tie dalykai, kurie mažiau kenktų, labai pasikeitė. Pavyzdžiui, XV a., nėščiosioms kuo griežčiausiai buvo uždrausta valgyti triušio galvą, nes... vaikas gali gimti su nesuaugusia lūpa. Arba drausdavo valgyti ir įvairius minkštus sūrius, neva berniuko lyties organas bus mažas. O jei besilaukianti moteris valgys aštrų maistą, sakydavo, kad vaikas gali apakti!

Ar užsiimti seksu? Praeityje į šį klausimą atsakydavo taip: galite, jei norite, kad jūsų vaikas būtų iškrypėlis...

Pasirūpinti vyru! 1972-aisiais, pagal kai kurių moterų patarimus, buvo paskelbtos rekomendacijos nėščiajai, ir viena tų rekomendacijų raginte ragino neapleisti savo vyro: prieš važiuodama gimdyti moteris turi juo pasirūpinti – palikti atsarginės švarios patalynės, kad užtektų, kol žmonos nebus. Ir, jeigu vyras namuose bus vienas, pasirūpinti maistu – produktais, su kuriais galėtų pats susitvarkyti.

Pokyčiai per pastaruosius šimtą metų

Kalbant apie moteris, jos tapo aukštesnės, protingesnės, gyvybingesnės. Statistiškai moters, gyvenusios prieš šimtą metų, vidutiniškas ūgis buvo 155 cm, svoris – 55 kg. Dabartiniai vidutiniški parametrai – 170 cm ūgis ir 65 kg svoris. Tipinė praėjusio amžiaus moters figūra paaugliška: platūs pečiai, nedidelė krūtinė, siauri klubai ir neišreikštas liemuo.

Šiais laikais fizinio krūvio mažiau – šis, nors ir treniruodavo, bet sendino žmones anksčiau laiko, tad dabar moterys atrodo daug jaunesnės.

Dabartiniais laikais 99 proc. naujagimių išgyvena, o maždaug prieš 150 metų kūdikių išgyvenamumas siekė tik 30–50 proc.

Dar XIX a. moteris per savo gyvenimą pagimdydavo vidutiniškai dešimt vaikų, geriausiu atveju iš jų išgyvendavo pusė. Dabar moteris pagimdo vidutiniškai vieną du vaikus ir, net jei mažylis serga sunkia liga, jam yra šansų jaustis geriau ir sėkmingai socializuotis.

Gyvenimo trukmė taip pat pasikeitė, ir į naudą dabartiniams laikams. Po 35-erių gyvenimas, sakoma, tik prasideda, o anuomet apie 40 sulaukusią moterį jau galėjo pavadinti pagyvenusia...

Ir dar vienas džiuginantis skirtumas, palyginti su praeitimi, – dabartiniais laikais moterų intelekto koeficientas gerokai padidėjo! Ir netgi lenkia vyrų.

Parengta pagal užsienio spaudą

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis