Nėščiųjų masažas: teisingai taikoma technika gali daryti stebuklus

Visos moterys, kada nors laukusios vaikelio, ar netgi tėčiai, kuriems teko būti šalia, žino, koks džiaugsmingas, tačiau kartu ir varginantis gali būti šis periodas.

Šiuolaikinė medicina siūlo įvairių nėštumą lengvinančių priemonių, tačiau vis dažniau kalbama apie paprastą, tačiau veiksmingą būdą įtampai bei skausmams mažinti – tai nėščiųjų masažas.

Masažo reikšmė ir poveikis visuomenėje – vis dar dvejopai vertinami dalykai. Kol vieni teigia, jog tai – prabangos ir malonumo reikalas, kiti tvirtina, jog tinkamai pasirinkus specialistą, masažas gali išgydyti ligas, nuvyti depresiją. Tačiau būtent nėščiųjų masažas, reikalaujantis itin gerų žinių ir sugebėjimų, paskutiniu metu sulaukia vis daugiau teigiamų vertinimų. Pasak specialistų, šią terapiją turėtų išbandyti kiekviena moteris, kuriai tenka jausti sunkumą ar skausmą nėštumo metu.

„Masažas nėščiosioms – tai labai subtili procedūra, skirta pagerinti mamos fizinę ir emocinę būklę, kartu palepinant ir mažylį. Tačiau priešingai, nei daugelis mano, šis masažas neapsiriboja momentiniu atpalaidavimu. Teisingai taikoma technika gali daryti stebuklus – šalinti nuolatinius skausmus, padėti atsisveikinti su nerimu, net palengvinti gimdymą," – teigia masažo specialistas Ašrafas Attia.

Pagrindinės nėščiųjų masažo vietos yra kojos bei nugara. Būtent šioms zonoms tenka didžiausias krūvis, todėl natūralu, jog joms tenka ir didžiausia įtampa bei nuovargis. Masažo metu didelis dėmesys skiriamas sąnariams, kurių maudimu taip pat dažnai skundžiasi besilaukiančios moterys.

Taip pat ši procedūra rekomenduojama, jei tirpsta rankos ar kojos, jaučiami galvos skausmai, turima gimdos problemų. Masažo metu švelniais judesiais stimuliuojami raumenys, mažinama įtampa dubens, nugaros, kaklos srityse. Tinkamai atlikta procedūra sumažina galūnių tinimą, padeda atsikratyti mėšlungio ir paruošia raumenis gimdymui. Masažas atliekamas gulint ant nugaros arba šonu.

Masažo specialistas Ašrafas Attia sako, kad pagrindinės nėščiųjų masažo vietos yra kojos bei nugara.
Asmeninio albumo nuotr.

Be fizinio krūvio būsimas mamas ne mažiau kamuoja ir emocinė įtampa. Įvairios kamuojančios mintys, hormonų kaita gali pavirsti į nemigą ar kitas ligas, todėl dar vienas svarbus nėščiųjų masažo tikslas yra pilnas emocinis atpalaidavimas, nervų sistemos „perkrovimas". Pakartotinai taikoma procedūra subalansuoja emocijas, leidžia lengviau susikaupti ir sukoncentruoti dėmesį, o tai labai padeda gimdymo metu.

Apie panašų poveikį kalba ir besilaukianti mama Ernesta, kuri masažus lanko kas dvi savaites. „Pirma nėštumo pusė buvo sudėtinga, man buvo skirtas „lovos režimas". Tikėjausi sportuoti, lankyti specialiai nėščiosioms skirtas mankštas, tačiau daktarai liepė kuo mažiau judėti, kuo daugiau gulėti. Prie tokio pasyvaus režimo buvau nepratusi, mano gyvenimo ritmas iki nėštumo buvo itin intensyvus – esu muzikantė, todėl nuolat tekdavo būti ant kojų, dalyvauti koncertuose, kelionėse. Gal dėl to, staiga „atsigulus į lovą", pečius, nugarą ir galvą pradėjo skaudėti dar labiau," – pasakoja moteris. „Masažas tarsi atstato viską į savo vietas, nuima nuovargį, po masažų visada jaučiuosi energingesnė. Be to, masažistas visada pataria, kokius pratimus daryti, kad atslūgtų raumenų įtampa," – teigia Ernesta.

Pasak masažo specialisto Ašrafo, masažą galima pradėti nuo maždaug 12 nėštumo savaitės ir tęsti iki pabaigos, tačiau reikia atidžiai stebėti savijautą: „Pradėti reikėtų maždaug trečiame mėnesyje, o tęsti galima iki pat gimdymo, tačiau žinoma, privaloma stebėti mamos sveikatą". Specialistas įspėja, kad masažo nerekomenduojama atlikti, jeigu jaučiama padidėjusi temperatūra, aukštas kraujo spaudimas, rytinis pykinimas, viduriavimas ar kiti negalavimai. Taip pat patartina vengti kvapnių aromatų, dažiklių ar kitų nenatūralių medžiagų turinčių priemonių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis