Nėštumas ir peršalimo ligos: gydytojos komentaras

Sezoninės peršalimo ligos nė vienam nėra malonus dalykas, tačiau laukiantis jų norėtųsi išvengti ne tik dėl blogos savijautos, bet ir dėl gresiančių komplikacijų, galinčių atsiliepti vaisiaus sveikatai.

Peršalus ar susirgus gripu kyla pavojus, kad infekcija persiduos ir vaisiui, taip pat pavojų kelia ir tokie simptomai, kaip karščiavimas ar viduriavimas. Padėtį apsunkina ir tai, kad nėštumo metu tinka ne visos gydymosi priemonės.

Geriau stengtis išvengti

„Peršalimo ligos yra pavojingos ne tik pačiai moteriai, bet ir būsimajam vaikeliui, nes virusinės infekcijos gali pažeisti ir vaisių. Todėl būtent dabar nėščiosioms rekomenduojama skiepytis nuo gripo", - sako Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro vyriausioji specialistė perinatologijai doc. Audronė Arlauskienė.

Anot jos, peršalus ir esant tik slogai ar nedideliam karščiavimui, vaisiui pavojus minimalus, tačiau, jei infekcija išplinta į moters kvėpavimo takus ar visą organizmą, prasideda komplikacijos, o virusinė infekcija per motinos kraują gali patekti ir į vaisiaus organizmą. Pasak perinatologės, rizika priklauso nuo nėštumo laikotarpio. „Jeigu tai nutinka nėštumo pradžioje, gali būti pažeisti tam tikri vaisiaus organai, sutrikti tam tikrų vaisiaus organizmo sistemų vystymasis, funkcijos", - sako doc. A. Arlauskienė.

Pirmasis nėštumo trimestras laikomas pačiu jautriausiu vaisiui ir yra lemiamas tolesniame vaisiaus vystymosi procese. Šiuo metu placenta dar nepakankamai išsivysčiusi, kad atskirtų kenksmingas medžiagas nuo naudingų. Nors dar nėra pastebimų pokyčių pačiame moters kūne ir daugelis nėščiųjų pasikliauja pirmykštėmis jėgomis, be reikalo pamirštama, kad organizmas keičiasi jau nuo pat pirmųjų pastojimo minučių. Todėl nereikėtų imtis drastiškų priemonių ir bandyti pasveikti per vieną dieną – šiuo metu svarbiausia nepakenkti mažyliui.

Pasveikus reikėtų atlikti papildomus klinikinius kraujo bei kitus tyrimus. Jei gripas komplikavosi, jums tikriausia bus pasiūlyta atlikti hormonų tyrimą, leidžiantį įvertinti patologijų riziką. Rimtų pasekmių dėl virusinių ir infekcinių ligų vaisiaus raidai ir gyvybei grėsmė siekia apie 1-2 proc..

Kaip apsisaugoti ir gydytis susirgus?

Bloga žinia ta, kad besilaukiančiai moteriai kyla didesnė rizika susirgti peršalimo, virusinėmis ar infekcinėmis ligomis dėl nėštumo metu susilpnėjusio imuniteto. Dėl tos pačios priežasties nėščiosios yra labiau pažeidžiamos ir komplikacijų atžvilgiu. Apsisaugoti nuo gripo ir tokių rimtų komplikacijų, kaip plaučių uždegimas, bronchitas ar sinusitas iš dalies padeda skiepai, kurie moteriai ir kūdikiui išlieka veiksmingi dar 6 mėnesius po gimdymo. Tačiau tai nėra 100 procentų patikima profilaktika, todėl rekomenduojama imtis ir kitų priemonių, galinčių padėti išvengti peršalimo ar gripo.

Profilaktiškai, kaip ir visiems, taip ir nėščiosioms šiuo metu gydytojai pataria dažniau plauti rankas, gerai išsimiegoti, sveikai maitintis, nebūti šalia sergančių asmenų, reguliariai mankštintis, vengti streso. Jei vis dėlto peršalote nėštumo metu, reikėtų kuo daugiau ilsėtis, gerti daug šiltų skysčių, skalauti gerklę druskos tirpalu. Taip pat nėščiosioms galima daryti ne per karštas garų inhaliacijas su druska ar vaistinėmis žolelėmis.

Susirgus rimčiau, vaistų neišvengsite, tačiau, jei įmanoma, iki 12 nėštumo savaitės patariama vengti stiprių medikamentų, nes šiuo metu vystosi gyvybiškai svarbūs vaisiaus organai. Kai kurie medikai stipresnių vaistų taip pat rekomenduoja vengti ir po 28 nėštumo savaitės. Nėštumo metu reikėtų vengti ir sudėtinių vaistų, kurie skirti malšinti ar gydyti keliems simptomams. Geriau rinktis atskirus simptomus veikiančius preparatus. Taip pat medikai pataria vengti vaistų, kurių sudėtyje yra ibuprofeno, kodeino, naprokseno, aspirino.

Bet kokiu atveju, susirgus dėl gydymo visuomet reikia asmeniškai pasitarti su savo prižiūrinčiu gydytoju.

Kada būtina kreiptis į gydytojus?

Manoma, kad lengvas peršalimas vaisiui žalos nedaro, tačiau gripas ir jo komplikacijos gali būti labai pavojingos: gali iššaukti priešlaikinį gimdymą, nulemti vaisiaus sveikatos sutrikimus. Jeigu pajutote bent porą šių simptomų, nedelsiant kreipkitės į gydytoją:

- svaigsta galva;

- sunku kvėpuoti;

- jaučiate skausmą / spaudimą krūtinėje;

- jaučiate, kad sutriko orientacija;

- kamuoja pykinimas, vėmimas;

- stipriai karščiuojate;

- sumažėjo vaisiaus judesių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis