Nėštumas po 35 metų: ko tikėtis?

Iš pradžių rūpėjo išsilavinimas, paskui norėjosi tvirtai atsistoti ant kojų profesiniame gyvenime. Vis dažniau moterys santykinai vėlai nusprendžia pagaliau ryžtis motinystei. Šiandien pirmagimio moterys susilaukia vidutiniškai beveik trisdešimties.

Baimintis nevertėtų. Jeigu fiziškai jaučiatės gerai, sveikai maitinatės, reguliariai judate ir atsisakote nikotino, turite puikias galimybes pastoti ir pagimdyti sveiką kūdikį net peržengusi trisdešimt penkerių metų ribą. Galbūt pastojimo procesas užtruks šiek tiek ilgiau, tačiau ir jaunoms poroms ne visada tai pavyksta iš pirmo karto.

Net ir „rizikingas nėštumas" gali nekelti jokių problemų

Kai vyresnės nei trisdešimt penkerių metų besilaukiančios moterys pirmą kartą apsilanko pas moterų gydytoją, jos iškart yra priskiriamos „rizikingo nėštumo" kategorijai. Jokiu būdu nepulkite panikuoti!

Kai pirmagimio besilaukianti moteris yra vyresnė nei trisdešimt penkerių metų, statistiškai kalbant padidėja nėštumo komplikacijų, tokių kaip nėščiųjų diabetas ar padidėjęs kraujospūdis, rizika. Pats amžius tėra vienas iš daugelio rizikos veiksnių. Sveikos ir normalaus svorio moterys, kurios laikosi gydytojų rekomendacijų ir reguliariai ateina pasitikrinti (o vyresnio amžiaus nėštukės tai daro ypač sąžiningai), turi tokias pačias galimybes susilaukti sveiko kūdikio kaip ir jaunesnio amžiaus moterys. Tad išsaugokite pasitikėjimą savimi ir nepulkite nerimauti!

Nereikalaukite iš savo kūno per daug!

Nėštumas organizmui yra sunkus darbas, todėl būsimos mamos virš trisdešimt penkerių neturėtų persistengti. Bent jau pirmuosius tris nėštumo mėnesius, kai šiek tiek padidėjusi persileidimo rizika. Todėl labai svarbu savęs per daug neapkrauti, net ir tuomet, kai pilvas dar nėra labai matomas. Nepamirškite, kad jūsų nėštumas dabar yra svarbiausias prioritetas. Klausykite savo kūno: kasdien pakankamai ilsėkitės, atsipalaiduokite. Pirmaisiais mėnesiais ir taip dauguma būsimų mamų (taip pat ir gerokai jaunesnio amžiaus!) dažnai jaučia nuovargį. Tai yra visiškai normalu ir šį ramybės bei poilsio poreikį privalote patenkinti.

Sveikas kūdikis

Dėl stipriai pažengusios medicinos ir reguliarių apsilankymų pas gydytojus ir vyresnio amžiaus motinos gali pagimdyti sveikus mažylius.

Tiesa, su amžiumi tam tikrų chromosomų anomalijų pasitaiko dažniau. Tai galioja daugiausiai Dauno sindromui (genetinis sutrikimas, kai dvidešimt pirma chromosoma yra patrigubėjusi). Šios ligos rizika dvidešimtmetėms siekia 1 iš 500, keturiasdešimtmetėms - 1 iš 40. Siekiant anksti nustatyti Dauno sindromą, vyresnio amžiaus nėščioms moterims dažnai siūlomas vizitas pas gydytoją genetiką ir tam tikri tyrimai. Nors dažniausiai manoma kitaip, tačiau kitų anomalijų rizika su amžiumi didėja labai nežymiai.

Vyresnio amžiaus nėščiosios paskutinėmis nėštumo savaitėmis gali susidurti su placentos problemomis (nepakankamai aprūpinama placenta, pirmalaikis placentos atsisluoksniavimas, kraujotakos problemos ir panašiai). Todėl reikia labai atidžiai stebėti, kad ginekologas galėtų laiku tai diagnozuoti.

Vėlyvas nėštumas turi ir privalumų

Trisdešimt penkerių ar keturiasdešimties metų kūdikių susilaukiančios moterys dažnai yra labiau atsipalaidavusios, nes jos turi pakankamai gyvenimiškos patirties ir profesine prasme jaučiasi saugios. Jos sąmoningai apsisprendusios motinystei ir jų nekankina jausmas kad kažką gyvenime gali praleisti.

Vėlyva motinystė leidžia džiaugtis nauju gyvenimo etapu, kuris tuo pačiu neleidžia joms pasenti. Susilaukus mažylio galima vėl vaiko akimis pažvelgti į pasaulį, žavėtis mažmožiais ir kartais net nuveikti kažką netikėto ar išprotėjusio, ko suaugusieji sau šiaip daryti neleidžia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis