Ar galima jausti artėjantį persileidimą?

Savaiminiu persileidimu baigiasi net iki 20 procentų visų nėštumų. Kai kurie jų įvyksta anksti, moteriai taip ir nesužinojus, kad ji laukiasi, o kai kurie būna skaudūs ir nutinka tada, kai pora apsidžiaugia nėštumu, praneša apie jį artimiesiems ir nekantriai laukia gimsiančio vaiko.

Persileidimo priežastys


Savaiminiu persileidimu baigiasi maždaug kas 5-6 nėštumas. Priežasčių, kodėl jis įvyksta, yra labai daug ir dažniausiu atveju jos lieka nenustatytos.


Visas žinomas persileidimų priežastis galima skirstyti į kelias grupes: persileidimai įvyksta dėl moters organizmo patologijos, spermos sutrikimų ir apvaisinto kiaušinėlio defektų.


Bene dažniausiai persileidimų priežastimi būna gimdos kaklelio nepakankamumas, miomos, gimdos defektai, sutrikusi hormonų gamyba.


Maždaug pusė visų savaiminių persileidimų (ir ypač per tris pirmus nėštumo mėnesius) atsitinka dėl sutrikusios apvaisinto kiaušinėlio raidos - dėl chromosominių ar genetinių anomalijų arba, todėl, kad jis netinkamai įsitvirtina gimdoje. Tuomet embrionas žūsta ir nėštumas nutrūksta.


Ar galima jausti artėjantį persileidimą?


Kai gresia persileidimas, nėščiajai gali skaudėti arba mausti pilvo apačią, iš gimdos pasirodo kraujingos išskyros, gali kietėti gimda. Tačiau kai kuriais atvejais moteris gali nieko nejausti.


Gresiant persileidimui, gydytojas nusprendžia, kaip gydyti - ambulatoriškai (namuose) ar ligoninėje. Nėščiajai gali būti skirtas lovos režimas, taip pat nėštumą palaikantys vitaminai, mineralinės medžiagos, folio rūgštis.


Gydytojas įvertina, ar nėščiajai reikia skirti gimdos susitraukimus slopinančių preparatų ar kraujavimą stabdančių vaistų. Neretai gresiant persileidimui, moteriai skiriami ir raminantys vaistai - valerijono lašai, sukatžolės mikstūra.


Laiku paskyrus reikiamą gydymą ir atidžiai stebint nėštumą, vaikelį galima sėkmingai išnešioti iki galo.


Kada galima pastoti vėl?


Po persileidimo, ir ypač įvykusio po 12 savaitės, rekomenduojama pastoti po 6 mėnesių. Jei persileidimas įvyko anksti - 4 - 5 nėštumo savaitę ir nereikėjo išvalyti gimdos, pastoti galima ir anksčiau.


Jei moteris patiria persileidimą ne pirmą kartą, prieš pastojant jai gali būti skiriami tyrimai, tik kuriuos atlikus galima vėl planuoti nėštumą. Atliekami tyrimai dėl lytinių organų ir kitų infekcijų, ištiriama hormonų gamyba, daromas vyro spermos tyrimas, konsultuojamasi su genetikais. Iki kito planuojamo nėštumo rekomenduojama 3 mėnesius profilaktiškai kasdien gerti vitaminų ir folio rūgšties.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis