Seksas nėštumo metu: pusantro karto per savaitę

Laukiantis kūdikio, poros intymų gyvenimą gaubia daug mitų. Išsklaidykime juos.

Meluoja ar ne?

Kaip parodė viena būsimųjų tėvų apklausa, laukiantis vaikučio poros vidutiniškai mylisi 1,5 karto per savaitę. Tiesa tai ar ne? Nebūtinai. Žmonės niekada nemeluoja taip dažnai, kaip pasakodami apie savo intymų gyvenimą.

Pirmasis trimestras: tyla po audros

Žinoma, kad pradėtų kūdikį, poros mylisi. Ir dažnai dar aistringiau nei paprastai. Tačiau nėštumo pradžioje daugelis moterų stabteli - naujiena jas tiesiog pribloškia. Be to, pasireiškia tipiškos nėštumo pradžios problemos - pykinimas, blogumas, nuovargis, mieguistumas. Daugeliui moterų mintyse nėštumas ir seksas yra nesuderinami dalykai, jos baiminasi, kad bent jau pirmosiomis savaitėmis seksas gali pakenkti.

Tačiau jau pačioje nėštumo pradžioje į mažojo dubens organus patenka daugiau kraujo, o tai sustiprina aistrą. Daugelis moterų šiuo metu netgi lengviau patiria orgazmą. O poroms, kurioms ilgai nepavyko pradėti kūdikio, dažnai palaima yra mylėtis jau negalvojant apie pastojimą. Taigi, trapus pirmasis nėštumo etapas gali būti ir intensyvus aistros laikas.

Medicinoje nėra duomenų, kad reguliarus seksas ankstyvo nėštumo metu padidina persileidimo riziką. Tik prasidėjus kraujavimui gydytojai pataria laikinai atsisakyti sekso. Pavojui praėjus poros vėl gali gyventi įprastą intymų gyvenimą.

Antrasis trimestras: energijos pliūpsnis

Nuo 16 iki maždaug 30 nėštumo savaitės daugelis būsimų motinų vėl jaučiasi puikiai, jų kūnas priprato prie naujos būsenos, jis dabar labai moteriškas: krūtys padidėjusios, formos apvalesnės. Tačiau pilvas dar nėra per sunkus. Ką gi - puikios sąlygos aistrai!

Tačiau šiuo metu moteris pajunta pirmuosius vaikučio judesius ir susimąsto - kaip seksas veikia mažylį? Ar jis nejunta spaudimo, kai orgazmo metu pilvas sukietėja? Kad gali pakenkti kūdikiui, taip pat nerimauja ir būsimieji tėvai. Tačiau gera žinia yra ta, kad kūdikiui sekso metu negali nieko atsitikti! Nėštumo metu galioja taisyklė: leidžiama tai, kas malonu ir nekelia skausmo.

Faktas: moters orgazmas veikia gimdą, placenta trumpam iš tikrųjų pristabdo kraujo tiekimą kūdikiui. Tačiau tai yra puiki treniruotė ir jokiu būdu ne problema, galinti pakenkti. Kūdikiui lytinių santykių metu nieko negali atsitikti, jis, apsuptas vaisiaus vandenų, saugiai įsitaisęs gimdoje. Net esant stipriems krestelėjimams jam nieko neatsitiks, kol gimdos kaklelis yra tvirtai užsivėręs. Nesibaiminkite, kad vaisius sekso metu gali būti sužalojamas, žvelgiant anatomiškai, visiškai neįmanoma, kad penis priartėtų prie jo. Sekso reikia atsisakyti tik rekomendavus gydytojui, pavyzdžiui, jei yra priešlaikinio gimdymo tikimybė ar prasivėręs gimdos kaklelis.

Jeigu abejojate ar turite klausimų, nėštumą prižiūrinčio gydytojo ar akušerės pasiteiraukite, ar jūsų lytiniam gyvenimui nėra apribojimų. Išgirdę teigiamą atsakymą, jausitės ramiau ir labiau pasitikėsite savimi ir partneriu.
Shutterstock nuotr.

Paskutinis trimestras: trukdo didelis pilvas

Paskutiniais nėštumo mėnesiais daugelis būsimų mamų išmoksta kai ką svarbaus: pasako vyrui, kas joms patinka seko metu, o kas - ne. Nesijaudinkite, kad vyrui didelis pilvas yra nepatrauklus, atvirkščiai, dauguma jų sako, kad jis - erotiškas.

Nuo maždaug 30 savaitės sunku rasti mylėjimosi pozą, kuriai netrukdytų pilvas. Vienas iš galimų variantų - šaukštelio poza, kai moteris ir vyras guli ant šono, moteris priekyje. Moterys, kurios artumo minutėmis nori žiūrėti vyrui į akis, gali atsisėsti ant jo kelių.

Didelis pilvas netrukdo ir šioms pozoms:

- Moteris ant nugaros guli lovoje, jos kojos ant grindų, vyras klūpi priešais ją.

- Moteris guli ant nugaros, vyras virš jos, savo svorį prilaikydamas rankomis.

- Moteris klūpi priešais lovą, rankomis ir viršutine liemens dalimi remiasi į lovą. Vyras klūpi už jos.

Kūniškas artumas nėštumo metu yra svarbus, tačiau tai nereiškia, kad visada būtini lytiniai santykiai. Jeigu porai priimtina, gali pakakti glostymų, masažo ar švelnių prisilietimų.

Faktas: seksas nesukelia sąrėmių. Nors vyro sėkloje yra hormono prostaglandino, kuris minkština gimdos kaklelį ir ruošia jį gimdos susitraukimams, tačiau jo kiekis toks mažas, kad tikrai neturės įtakos sąrėmiams. Ir vis dėlto seksas prieš pat gimdymą yra geras metodas „išvilioti“ kūdikį. Kodėl? Nes seksas atpalaiduoja ir sukuria gerą nuotaiką!

Kada seksas yra tabu?

Esant tam tikroms nėštumo situacijoms sekso gali tekti visiškai atsisakyti. Pasitarkite su gydytoju šiais atvejais: 

- jei gimdos kaklelis veriasi anksčiau laiko. Lytiniai santykiai gali sukelti infekciją ir įtakoti persileidimą arba priešlaikinį gimdymą.

- jei anksčiau turėjote persileidimų.

- jei kraujuojate.

- jei prasidėjo sąrėmiai, signalizuojantys priešlaikinį gimdymą.

- jei nustatyta placentos pirmeiga.

- jei nėštumas daugiavaisis.

- jei sergate chroniškomis ligomis, pavyzdžiui, diabetu.

- jei vyrui ar moteriai nustatyta lytiniu keliu plintanti infekcija.

- nutekėjus vaisiaus vandenims būtina susilaikyti nuo lytinių santykių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis