Slaptas pavojus, kuris tyko tingių nėščiųjų

Daugelis moterų nėštumo metu vengia vizito pas odontologą, tačiau nedaugelis supranta, kad tai gali kelti pavojų ir būsimai mamai, ir vaisiui. Šiuo laikotarpiu moters dantys reikalauja ypatingos priežiūros.

Kaip prižiūrėti dantis nėštumo laikotarpiu

Turbūt esate girdėję posakį, kad kiekvienas vaikas kainuoja vieną dantį? Tikra tiesa, kad dantų priežiūra laukiantis mažylio yra labai svarbi. Kodėl taip yra? Kodėl dantys nėštumo metu tokie jautrūs? Čia peržvelgsime svarbiausius faktus apie dantų priežiūrą nėštumo metu.

Jūs laukiatės pirmagimio? Atsakykite sąžiningai, kada paskutinį kartą lankėtės pas stomatologą? Visiškai neseniai? O gal jūs esate iš to gausaus būsimų mamų būrio, kurios net sulaukusios devinto nėštumo mėnesio vis dar vengia vizito į odontologijos kliniką? Juk būtent šiuo laikotarpiu intensyvi dantų priežiūra yra vienas svarbiausių dalykų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kokie žiemos malonumai nėščiajai yra tabu
Kaip nustatyti būsimo vaiko lytį, kai to dar niekas nežino

Hormoniniai pokyčiai organizme pirmiausia atsiliepia dantenoms – jos nėštumo metu dažnai būna paburkusios ir greičiau pradeda kraujuoti. Kad jautrių dantenų dar labiau nedirgintų, dauguma nėščiųjų šiuo laikotarpiu vengia reguliarios ir kruopščios dantų priežiūros. Juo labiau, jeigu kankina stiprus pykinimas, kurį tik dar labiau paskatina dantų šepetėlis.

Tačiau nepakankama dantų higiena visus nėštumo mėnesius nepraeina be pasekmių. Ant dantų susikaupia daug apnašų, kurios tampa puikia terpe ėduonį sukeliančioms bakterijoms, gali tapti gingivito ir periodontito priežastimi. Jeigu negydysite dantenų ligų, ilgainiui galite netgi netekti danties ar kelių.

Nepamirškite valyti dantų, pirmiausia, dėl vaiko

Tačiau rūpintis dantų higiena nėštumo metu būtina ne tik dėl savęs, bet ir dėl dar negimusio kūdikio! Atlikti tyrimai parodė, kad įsisenėjusių periodontito atveju kraujotakoje aptinkama periodonto bakterijų toksinų, kurie trukdo normaliam vaisiaus vystymuisi ir stipriai didina priešlaikinio gimimo riziką

Hormoniniai pokyčiai organizme pirmiausia atsiliepia dantenoms – jos nėštumo metu dažnai būna paburkusios ir greičiau pradeda kraujuoti
Shutterstock nuotr.

Moksliškai įrodyta, kad ėduonį sukeliančios bakterijos per seiles gali būti perduodamos kūdikiui, pavyzdžiui, kai aplaižote čiulptuką ar šaukštelį, su kuriuo maitinate savo atžalą. Tas pats gali nutikti ir bučiuojant mažylį į lūpas.

Ką odontologas gali gydyti nėštumo metu?

Jeigu nenorite kelti pavojaus nei savo dantų sveikatai, nei kūdikio sveikatai, privalote reguliariai tikrintis dantis. Geriausia tai daryti kas tris mėnesius. Taip dantų ir dantenų pakitimai bus nesunkiai aptinkami ir pašalinami minimaliomis pastangomis.

Vis dėlto, odontologas atliks tik pačius būtiniausias ir problemų nekeliančias procedūras. Siekiant apsaugoti vaisių, sudėtingesnės procedūros atidedamos po gimdymo. Todėl norint išvengti dantų problemų patariama atlikti išsamią jų patikrą dar iki nėštumo pradžios.

Toms moterims, kurios pirmąjį nėštumo mėnesį dažnai vemia, odontologas gali išrašyti fluorido. Ši medžiaga sustiprina dantų emalį ir taip sumažina ėduonies pavojų.

Moksliškai įrodyta, kad ėduonį sukeliančios bakterijos per seiles gali būti perduodamos kūdikiui
Vida Press

Štai keletas patarimų, kurie padės išsaugoti sveikus dantis nėštumo laikotarpiu:

  • Dantis valykite po kiekvieno valgio. Tai darykite sukamaisiais judesiais nuo dantenų pusės žemyn arba aukštyn. Geriausia rinktis minkštą arba vidutinio kietumo dantų šepetėlį, o jautrių dantenų be reikalo neliesti. Dantų pastos putas prieš išspjaunant reiktų paskalauti tarp dantų – taip geriau įsisavinamas fluoridas. Sunkiai pasiekiamas vietas papildomai išvalykite tarpdančių siūlu.

  • Per devynis nėštumo mėnesius atlikite vieną ar dvi profesionalios dantų higienos procedūras, kurių metu bus pašalintos sunkiai pasiekiamos ar užsislėpusios dantų apnašos.

  • Jeigu pirmojo trimestro metu dažnai vemiate, nepulkite iškart po sublogavimo valyti dantų šepetėliu ir su pasta. Skrandžio sultys labai įjautrina dantenas, todėl verčiau po vėmimo praskalaukite burną vandeniu, o dantis išsivalykite po maždaug 20 minučių.

  • Dantenų jautrumui ir ligų rizikai sumažinti skalaukite burną ramunėlių arbata ar šiltu sūriu vandeniu.

  • Retkarčiais pakramtykite kramtomąją gumą be cukraus. Tai stimuliuoja seilių išsiskyrimą, be to, ksilitolio saldiklis mažina bakterijų skaičių.

  • Venkite sūrių ir saldžių produktų. Jeigu užsinorite šokolado, tai geriau vienu kartu suvalgyti pusę šokolado plytelės nei visą dieną tą patį kiekį kramsnoti po truputį. O po smaližiavimo seanso būtina nepamiršti išsivalyti dantų!

  • Nėštumo metu būtina stebėti, kad racione pakaktų vitaminų ir mineralų. Tai reiškia, kad mažiausiai kartą per dieną reikia valgyti daržovių, vaisių, salotų ir pilno grūdo produktų. Nevenkite žalių daržovių, o jei jau verdate, tai nepervirkite, nes ilgas ir intensyvus kramtymas stiprina dantenas. Tai mažina uždegimų pavojų.

Beje, subalansuota ir sveika mityba užtikrins ne tik dantų sveikatą. Ji taip pat ne mažiau naudinga ir jūsų būsimam vaikeliui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis