Stilistė A. Gilytė: didžiausia nėščiųjų klaida – paversti save beformiu daiktu

Stilistė Agnė Gilytė dalijasi patarimais, kaip nėštumo metu atrodyti puikiai ir neprarasti moteriškumo. Sužinokite, kokius drabužius turėtų įsigyti būsimos mamos, kaip joms puoštis per šventes ir į ką investuoti.

Kai laukėtės, kaip sekėsi rasti drabužių, kur ieškojote, su kokiais iššūkiais susidūrėte?

Kai laukiausi, įsigijau tik keletą daiktų, skirtų nėštukėms, visa kita prisitaikiau iš jau turimų drabužių arba iš paprastų parduotuvių, tik didesnių dydžių. 

Svarbiausi mano pirkiniai: dveji specialūs džinsai, trikotažo juosta, kad pilvui būtų šilčiau, ilga trikotažo suknelė. Siuvausi linines baltas kelnes bei kokteilinę suknelę šventėms. Mielai būčiau pirkusi daugiau specialių drabužių, tačiau man nepatiko tai, ką siūlo parduotuvės čia, Vilniuje. 

Internetu nepirkau, nes mano pilvas buvo nemažas, tad laukdama siuntinio rizikavau į drabužį tiesiog nebetilpti. Visus drabužius, tiesa, pirkau ne Lietuvoje, o keliaudama.

Kokias aprangos klaidas dažniausiai daro besilaukiančios?

Didžiausia klaida: paversti save vienu dideliu beformiu daiktu. Patarčiau pabrėžti savo gražias naujas kūno linijas: pilną krūtinę, apvalėjantį pilvuką, moteriškus klubus. 

Siūlyčiau liniją „po krūtine“ perkelti į „po pilvu“ – atrodo stilingiau. Drąsiai dėvėkite kelnes, džinsus, paprastus vyriškus marškinius, šilko palaidines ir švarkelius. Taip šiek tiek susiaurinsite siluetą, įgausite formą. 

Suprantu ir puikiai pamenu, kad norisi kažko jaukaus, beformio, minkšto, tačiau nepamirškite, kad ką dėvėsite, taip ir jausitės: kaip didelis minkštas rožinis meškutis. Ar labai to norite?

Stilistė A. Gilytė, T. Vinicko nuotr.

Laukimosi metu patartumėte nebijoti išryškinti pilvuko ar verčiau paslėpti?

Aš – už pilvuko ryškinimą, tačiau prieš vulgarumą. Ir tai galioja ne tik besilaukiančioms. Išryškinti pilvukui yra nemažai būdų, galite naudoti aksesuarus, taip pat sluoksniuoti drabužius. 

Nuostabu, kai besilaukianti moteris yra pasitempusi, susitvarkiusi, pasitiki savimi ir jaučiasi graži. Tuomet ir nėštumas nebūna apkartęs, nuobodus ir „naminis“. Namuose prisibūsite, kai tik gims mažylis, o iki tol, mėgaukitės tuo, kad laukiatės. 

Aš nėštumo metu labai mėgau aptemptas palaidines ir ilgus sijonus, prigludusias trikotažo sukneles ir švarkus su džinsais.

Kokią aprangą galėtumėte pasiūlyti būsimoms mamoms vakarėliuose, šventėse, kaip pasipuošti?

Vis dar madingi ilgi sijonai, tad jei nenorite rinktis suknelės, kuri visuomet gelbėja, siūlau puoštis sijonu ir palaidine. Ji gali būti ir siuvinėta žvyneliais ar karoliukais. 

Taip pat, jei neįpareigoja aprangos kodas, galite rinktis kelnių kostiumą ir įspūdingą palaidinę. Patikimiausias ir mažiausiai pastangų reikalaujantis variantas: kokteilinė suknelė. Aš savąją pasisiuvau paskutiniais nėštumo mėnesiais iš trikotažo (viršutinė dalis) ir plazdančio šilko (laisvai krentanti apačia) bei sujuosiau ją aksominiu kaspinu.

Aktorė K. Winslet, AP/Scanpix nuotr.

Svarbiausia prisiminti, kad ir pasikeitęs kūnas turi turėti proporcijas. Taip, talijos vieta pasikeitė, tačiau kažkur vis tiek turi būti apibrėžiamas kūno centras, tarkime, po pilvu.

Laukiantis galite puikiai sužibėti dėvėdamos vienspalvius drabužius ir pasipuošusios įdomiais, ryškiais, blizgiais papuošalais ir kitais aksesuarais. Nuostabiai atrodo ilgos plazdančios suknelės, šiuo atveju labiau tinkamas kirpimas iš karto po krūtine.

A. Gilytė sy kolega K. Rimdžiumi (2012 m.), T. Vinicko nuotr.

Kokius patogius ir stilingus drabužius rekomenduotumėte besilaukiančioms šaltuoju sezonu?

Pirma, jokių vilnonių treningų. Antra, nebijokite aukštakulnių, jei nedraudžia gydytojas. Siluetas iš karto atrodys aukštesnis ir lieknesnis. Kitas patarimas – sluoksniavimas, pavyzdžiui, palaidinė, draperijomis krintantis megztukas, džinsai, šalikas, paltas. Laikykitės proporcijos. Principas paprastas: jei dėvite plačius marškinius, rinkitės siauras kelnes ar tampres. Jei nusprendėte segėti platų ilgą sijoną, tuomet megztukas ant palaidinės turėtų būti prigludęs. Ir nepamirškite, kad pilvukas turi būti uždengtas drabužiu, labai neestetiškai atrodo plika oda vidury žiemos, tiesą sakant, bet kokiu metų laiku. Nėštumas yra subtilus laikas ir apranga, kokia ji moderni ar madinga bebūtų, turėtų vis dėlto tai atspindėti.

Nėščiosios uniforma pavadinčiau šiuos drabužius: labai ilgi tampraus trikotažo (pavyzdžiui, su lycra) marškinėliai ant vyriško tipo petnešėlių („tank top“ – angl.), juodos tamprės, tamsūs specialūs džinsai, minkštas megztinis gilesne iškirpte, „budinti“ suknelė iš trikotažo (gali būti ir trumpa, ir ilga), siauras sijonas, kelios laisvo silueto suknelės. Šiuos drabužius derindama tarpusavyje bei su kitais drabužiais iš savo ankstesnės spintos arba aksesuarais, atrodysite tikrai gerai. 

Beje, nepamainomas daiktas yra diržas (priklauso nuo drabužio, platus arba siauras) – jį užsisegusi su pilvu, bet kokiam drabužiui suteiksite formą ir panaikinsite beformiškumo efektą.

Į kokius besilaukiančioms skirtus drabužius verta investuoti?

Verta investuoti į šiltą paltą ar striukę, nes čia kalbama ne tik apie grožį, bet ir apie sveikatą. Visa kita, kaip jau minėjau anksčiau: drabužiai iš mano išvardinto „must have“ sąrašo. Likusius daiktus galite prisiderinti iš turimų. Jei turite galimybes, atsinaujinkite, jei ne, improvizuokite su turimais drabužiais. 

Faktas vienas, neverta pirkti su mintimi: dėvėsiu ir pagimdžiusi. Garantuoju, nedėvėsite. Na, nebent iki to momento, kol tilpsite į savo senuosius drabužius. Tą pačią akimirką, kai užsisegsite tų, atrodo, mažučių džinsų užtrauktuką ir sagą, nugrūsite į kampą, o gal ir visai išmesite visus nėščiųjų ir šiaip didesnio dydžio drabužius.

Pirmoji Prancūzijos dama Carla Bruni-Sarkozy, AFP/Scanpix nuotr.

Ar turėjote drabužių, kurie pagimdžius tapo nereikalingi? Ką su jais darėte?

Nereikalingi tapo visi drabužiai, kurie skirti nėščiosioms. Kadangi svoris man nukrito gana greitai, taip pat greitai nebereikėjo jokių didesnių drabužių. Žinoma, prižiūrint kūdikį, aktualios yra palaidinės, su kuriomis patogu maitinti. Visa kita pirmai progai pasitaikius, supakavau į dėžes su užrašu „baby“ – kitam nėštumui. Patikėkit, nesinori nieko beformio, kai talija ir vėl įprastos apimties.

Kokių audinių besilaukiančios turėtų vengti, o į kokius atkreipti dėmesį?

Tiek nėščiosioms, tiek ne tik joms, patariu dėvėti natūralius arba tik šiek tiek sintetikos turinčius audinius. Ne tik dėl odos kvėpavimo, higienos, bet ir komforto. Taigi pagrindinis patarimas: komfortiški natūralūs audiniai, su šiek tiek elastano, tačiau tai tikrai nereiškia, kad patariu dėvėti pliušinių meškučių ar karlsono drabužius.

Kur būsimoms mamoms įsigyti stilingų drabužių?

Į šį klausimą ieškojau atsakymo ir aš pati. Turėjau mintį kurti drabužių liniją nėščiosioms, nes pasirinkimo Lietuvoje tikrai nėra. Na, nebent atsirado po to, kai pagimdžiau. 

Patarčiau pirkti užsienyje arba internetu, ir, svarbiausia, netikėti tais, kurie sako, kad karlsono kelnės su petnešomis labai praktiška, patogu ir… gražu. Bėkite nuo jų tolyn. 

Jei tikrai neturite nei lašelio fantazijos ar nepasitikite savo sprendimais, kopijuokite. Žinomos moterys taip pat laukiasi, ir jas konsultuoja stiliaus specialistai, tad jų stiliaus sprendimai – dažniausiai nepriekaištingi.

Stilistė A. Gilytė, organizatorių archyv. nuotr.

Kaip pakito Jūsų gyvenimas atsiradus mažyliui?

Pakito nei daug, nei mažai – tapau mama. Tai ir yra pagrindinis pokytis. Visada buvau savarankiška ir žinojau, ko noriu, drąsiai siekiau savo tikslo. Taigi, kūdikio atėjimas manęs neišmušė iš vėžių, tiesiog kažkiek pakoregavo įvykių eigą, trukmę, tempą, dabar prieš ką nors darydama, turiu pagalvoti ir apie savo sūnų.

Daugiau įvaizdžio patarimų galite išgirsti A. Gilytės stiliaus seminare gruodžio 5 d., „Wondertime“ – grožio ir estetikos namuose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis