Tiesa ar melas? Populiariausi mitai apie nėštumą

Įvairiais prietarais ir mitais mūsų proseneliai apipindavo tas kasdienio gyvenimo sferas, kurių gerai nenumanydavo. Viena tokių - nėštumo periodas.

Gyvenant šiuolaikiniame skaitmeninių technologijų amžiuje, rodos, tikrai neturėtume klausytis kvailų prasimanymų, bet vis tiek atkreipiame į juos dėmesį. Išsiaiškinome, kokie mitai šiandien vis dar populiarūs, kuriais tiki net patyrusios moterys ir jų laikosi. Taigi, griauname mitus drauge!


Nėščios moterys turėtų valgyti už du.


Netiesa. Kūdikiui augant mamos pilve, jai iš tikrųjų reikia tik 300 papildomų kalorijų per dieną. Taigi, jūs savo dienos normą turėtumėte padidinti vos penktadaliu. Jei valgysite už du, rizikuojate turėti viršsvorį, kuris pakenks jums ir kūdikiui.


Jūs negalite skristi lėktuvu per savo pirmąjį arba paskutinį nėštumo trimestrą.


Netiesa. Jūs galite skristi, kada tik norite ar reikia. Kai kurios aviakompanijos leidžia skristi moterims tik iki 34 nėštumo savaitės, kitos - iki 38 nėštumo savaitės. Keliaujančios nėščios moterys turėtų pačios įvertinti savo savijautą, be to, pasikonsultuoti su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju.


Nėštumo metu negalite laikyti augintinių namuose.


Netiesa. Tačiau turėtumėte laikytis elementarių higienos taisyklių, pavyzdžiui, vengti plikomis rankomis valyti katės kraiko dėžutę, nes nuo katino išmatų galima užsikrėsti toksoplazmoze. Nėštukėms ši liga itin pavojinga, nes padidina vaiko apsigimimų riziką.


Nėštumo metu neturėtumėte valgyti rūkytos lašišos.


Netiesa. Lašišoje yra gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios labai naudingos nėštukėms. Tačiau perkant žuvį, kaip ir kitus maisto produktus, būtina įsitikinti, kad ji yra kokybiška, švežia.


Jūs negalite valgyti suši.


Netiesa. Suši valgyt galima išskyrus tuos, kurie yra su skumbre, rykliena, kardžuve. Taip pat derėtų vengti sušio su žaliu tunu.


Negalima valgyti dešrainių.


Netiesa. Jei dešrelė gerai išvirta, kodėl gi ne? Tik svarbu atminti, kad dešrainiai tikrai nepriklauso sveikos mitybos produktų kategorijai, todėl piktnaudžiauti jais nereikia. Bet vienas ar du per devynis mėnesius tikrai bėdos nepridarys.


Nėščios moterys turėtų laikytis atokiau nuo poliruotų baldų.


Netiesa. Kai kurios moterys baiminasi, kad apdirbtuose balduose gausu cheminių medžiagų, kurios gali pakenkti kūdikiui, tačiau jaudintis tikrai nėra dėl ko. Visi baldai yra apdorojami medžiagomis, kurios leistinos gamyboje, be to, ši pramonės sritis yra kontroliuojama ją prižiūrinčių institucijų.


Kenksminga kirpti plaukus nėštumo metu.


Netiesa. Tai senas prietaras, kuris neturi jokio mokslinio pagrindimo.


Jūs negalite užsiimti seksu.


Netiesa. To daryti negalite nebent tada, jei turite tam tikrų sveikatos būklės sutrikimų ir gydytojas jums uždraudė taip elgtis.


Negulėkite karštoje vonioje nėštumo metu.


Tiesa. Turėtumėte vengti pirčių, burbulinių vonių bei karštos vonios procedūrų, nes tai per daug padidina kūno temperatūrą ir gali pakenkti.


Negalima gerti kavos.


Netiesa. Negalima gerti labai daug kavos, tačiau vienas puodelis per dieną nestiprios kavos tikrai nepakenks.


Jūs turėtumėte susilaikyti nuo alkoholio nėštumo metu.


Tiesa. Nėra iki galo ištirta koks tiksliai alkoholio kiekis nėščiosioms yra žalingas, todėl rekomenduojama atsisakyti alkoholio visiškai. Daugiau nei viena taurė per vieną nėštumo savaitę gali padaryti žalos jūsų vaisiui. ir ne tik jam - jums irgi, nes tai skatina priklausomybės alkoholiui išsivystymą.


Nėščios moterys turėtų miegoti ant kairės pusės.


Netiesa. Nors mokslininkai iki galo nesutaria, ant kurios pusės geriau miegoti, manoma, kad didelio skirtumo nėra. Be to, paneigtas ir mitas, kad miegoti ant nugaros nėra sveika.


Pagal kūdikio poziciją gimdoje galima atspėti jo lytį.


Netiesa. Kad ir kokioje pozicijoje vaisius augtų, tai negali parodyti jo lyties. Mergaitė tai, ar berniukas yra nulemta apvaisinimo metu, o tai atskleis tik gydytojas ultragarso metu.


Nėštumo metu moteriai dažnai vaikščiojant, kūdikis mamos pilve vystosi sparčiau.


Netiesa. Vaikščiojimas gali jums padėti jaustis geriau, bet tai nėra veikla, kuri lemia jūsų vaisiaus vystymosi greitį.


Kakavos sviestas apsaugo nuo strijų.


Netiesa. Iš tiesų naudojant kakavos sviestą galite sudirginti odą, o kai kurioms moterims gali kilti alerginės reakcijos. Strijų prevencijai kakavos sviesto verčiau nesirinkite, ta yra sukurta daug profesionalių priemonių. Pasitarkite apie tai su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju.


Didesnis kūdikis yra sveikesnis kūdikis.


Netiesa. Vidutiniškai naujagimis sveria apie 3,5 kg. Kūdikiai, kurie yra daug didesni, labiau linkę sirgti diabetu, turėti antsvorio problemų vyresniame amžiuje. Be to, vaikučio svoris turi įtakos gimdymo sunkumui/lengvumui.


Nėščiosioms, kurios geria tamsų alų, greičiau gaminasi pienas.


Netiesa. Jau aptarėme, kad alkoholio nėštumo metu reiktų visai atsisakyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis