Tyrimai, kurių neišvengsite

Kaip dažnai nėštumo metu teks lankytis pas gydytoją ir kokie tyrimai bus atliekami? Trumpai drūtai apie nėščiosios sveikatos priežiūrą.

Nėštumas – ne liga, bet reikalauja kruopščios priežiūros

Kiekviena jauna mamytė patvirtins, kad patikimo ginekologo susiradimas nėštumo metu – jau pusė darbo! Nėštumas - ne liga, mėgstama sakyti, tačiau gera medicinos priežiūra yra viena svarbiausių sąlygų įsitikinti, kad kūdikiui viskas gerai. Mokslinės studijos patvirtina dažnų patikrinimų svarbą: tikimybė susilaukti sveiko kūdikio yra dar didesnė, jei būsimoji mama kuo anksčiau apsilanko pas gydytoją ir nepraleidžia profilaktinių patikrinimų.

Kraujo tyrimas

Kraujo tyrimas reikalingas tam, kad būtų nustatyta motinos kraujo grupė ir rezus faktorius (dėl galimo nesuderinamumo). Taip pat kraujo tyrimas parodo geležies kiekį kraujyje, esant reikalui, skiriama geležies papildų.

Matuojamas kraujo spaudimas

Per kiekvieną profilaktinį patikrinimą seselė pamatuos kraujo spaudimą. Normalus arterinis kraujospūdis yra nuo 90 – 140 mm Hg. Pavojinga riba - nuo 140 mm Hg, o jei spaudimas didesnis nei 160 mm HG, laikoma, kad žmogus serga hipertenzija. Jei nėštukės kraujospūdžio rodikliai per žemi ar per aukšti, tai gali pakenkti negimusiam kūdikiui. Gydytojas ieškos priežasčių ir skirs atitinkamą gydymą.

Šlapimo tyrimas

Šlapimo tyrimas parodo, ar būsimos motinos organizme nėra uždegiminių procesų. Uždegimo požymis, be kita ko, yra per didelė leukocitų koncentracija šlapime. Taip pat ieškoma preeklampsijos ženklų, kurie atpažįstami ir baltymų kiekio šlapimo mėginyje.

Genetiniai tyrimai

Vyresnėms nei 35 metų amžiaus moterims rekomenduojama konsultacija pas gydytoją genetiką ir genetiniai tyrimai, nes vyresnio amžiaus nėščiosioms didėja rizika pagimdyti kūdikį su chromosomų anomalija. Esant įtarimams, gali būti atliekami tyrimai - maždaug vienuoliktąją nėštumo savaitę atliekama choriono gaurelių biopsija, kai ląstelės paimamos iš placentos audinio. Arba taikoma amniocentezė, ir ląstelės paimamos iš vaisiaus vandenų 14-20 nėštumo savaitę. Šie tyrimai atliekami tada, jei neprieštarauja būsimieji tėvai. Abu minėti metodai kelia šiokią tokią riziką. Viena vertus, egzistuoja, nors ir nedidelė, persileidimo rizika. Antra vertus, rezultatų dažnai tenka laukti kelias savaites. Šis nežinomybės laikas tėvams gali būti labai sunkus, nes galiausiai reikia atsakyti į kankinantį klausimą – ką darysime, jei tyrimas patvirtins vaikučio apsigimimų riziką?

Vaisiaus širdies tonų kontrolė

Nuo dvyliktosios nėštumo savaitės gydytojas specialiu prietaisu ieško vaisiaus širdies tonų. Širdies ritmas ir dūžių skaičius per minutę rodo, ar kūdikiui įsčiose viskas gerai.
Nėštumo pabaigoje ir per gimdymą būsima mama bus tiriama kardiotokografu, kuris registruoja vaisiaus širdies tonus ir sąrėmių intensyvumą.

Echoskopija

Skirtingose Europos šalyse numatytas skirtingas skaičius echoskopijų, paprastai nuo 1 iki 3 per nėštumą. Lietuvoje ultragarso tyrimas atliekamas pagal poreikį, bet mažiausiai du kartus. Šiandien dažniausiai jau per pirmąjį apsilankymą pas gydytoją atliekamas ultragarso tyrimas, kad būtų patvirtintas nėštumas.

9-12 nėštumo savaitę gydytojas vertina, ar nėštumo laikas nustatytas teisingai ir dar kartą apskaičiuoja gimdymo datą.

19-22 savaitę atliekamas „didysis patikrinimas“, ar vaisius vystosi normaliai ir yra gyvybingas.

Baigiantis nėštumui, 29-32 savaitę, stebimi kūdikio vidaus organai – širdis, inkstai, smegenys: ar viskas išsivystė normaliai? Taip pat apskaičiuojamas, koks bus gimstančio kūdikio ūgis, svoris ir galvytės apimtis. Gydytojas įsitikins, kad vaisiaus vandenų yra ne per daug ir ne per mažai.

Kai kuriose ligoninėse, privačiose klinikose jau yra ir 3D/4D echoskopų. Taip kūdikį galima matyti „kaip kine“. Gydytojams tai palengvina tam tikrų vystymosi sutrikimų diagnozę. Tinkamiausias laikas 3D/4D echoskopijai – nuo 24 iki 34 nėštumo savaitės, kai kūdikis dar turi pakankamai vietos judėti ir yra pakankamai „suaugęs“, kad būtų galima įžvelgti net jo veido bruožus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis