Už vairo sėdi nėščioji: ko nevalia pamiršti

Nėščios moterys vairuoja dėl daugybės priežasčių, tarp kurių patenka patogumo, saugumo, komforto ir laisvės argumentai.

Prie vairo sėsti dažniau tenka toms besilaukiančioms moterims, kurios jau turi vaikų: juos tenka vežti į mokyklą, o tai padaryti be automobilio ganėtinai sudėtinga. Kažin ar labai malonu ir patogu viešuoju transportu vykti su pirkinių maišais ir vaikais glėbyje į švietimo įstaigas.


Ar saugu vairuoti automobilį nėštumo metu?


Atsakymas į šį klausimą teigiamas. Daugumai nėščiųjų tai daryti yra saugu ir tinkama: tereikia dažniau nei įprasta apsilankyti tualete, pasivaikščioti ar išsitiesti, jei paskausta nugarą. Taigi atmetus šias dažnai pasitaikančias nereikšmingas problemėles, susijusias su nėštumu, vairavimas nėštumo metu yra visiškai saugus. Vis dėlto pilvui didėjant darosi vis sudėtingiau įlipti į automobilį ir išlipti iš jo, nepatogumų kelia ir vairas, rašo roaddriver.co.uk. Nors tai nėra griežta taisyklė, baigiantis nėštumui kai kurios moterys vis tik nustoja vairavusios ir vairą perleidžia antrajai pusei, nes taip yra paprasčiau ir patogiau.


Ar reikia segtis saugos diržą?


Atsakymas į šį klausimą taip pat teigiamas. Nėštumas jokiais būdais neatleidžia nuo pareigos užsisegti saugos diržą tiek sėdint vairuotojo, tiek ir keleivio vietoje, automobilio priekyje ar gale – diržą užsisegti būtina visada. Nepamirškite, kad saugos diržas apsaugo tiek jus, tiek ir jūsų dar negimusį kūdikį nuo sužeidimų ir netgi mirties, jei įvyktų avarija.


Ar saugos diržo segimasis nėštumo metu pavojingas?


Atsakymas neigiamas. Dauguma moterų nerimauja, kad saugos diržo naudojimas nėštumo metu gali sukelti pavojų dar negimusiam kūdikiui, jei avarijos atveju transporto priemonė būtų netikėtai stabdoma.

„Saugos diržai neabejotinai apsaugo vaisių, nes jį apsaugo pati motina. Remiantis atliktu tyrimu, galima drąsiai teigti, kad nėščios moterys turėtų užsisegti saugos diržą kiekvieną kartą įlipusios į automobilį. Mūsų atliktas tyrimas rodo, kad apie 200 negimusių kūdikių kasmet neprarastų gyvybės, jei juos nešiojusios moterys būtų prisisegusios saugos diržą“, - patikino amerikiečių mokslininkas Markas D. Pearlmanas.

Ar svarbu, kaip seguosi saugos diržą?

Atsakymas teigiamas. Labai svarbu nėščiai moteriai segtis trijų taškų juostą ir įstrižinį saugos diržą. Tokie diržai skirti apsaugoti žmogų nuo iškritimo iš automobilio atsitikus avarijai. Per petį permetama juosta suteikia galimybę neperkelti kūno svorio ant pilvo ir tokiu būdu apsaugo negimusį vaiką atsitikus avarijai.

Itin svarbu tiek moters, tiek ir jos nešiojamo vaisiaus saugumui tinkamai užsisegti diržą. Apatinė diržo dalis turi atsidurti po nėščiosios pilvu, apglėbti plotą virš dubens ir palei šlaunis, jei tik įmanoma. Iš tikrųjų labai svarbu vairuojant dažnai tikrinti, ar apatinė diržo dalis neatsidūrė ant jūsų pilvo.

Pečiams skirta diržo juosta turi priglusti prie gimdos ir prie ploto tarp krūtų. Vėlgi svarbu vairuojant periodiškai patikrinti, ar pečiams skirta juosta neatsidūrė ant pilvo, nes tokiu atveju neišvengiamai didėja pavojus susidūrimo dideliu greičiu atveju sužeisti negimusį vaiką. Daugelyje automobilių numatytas įtaisas, skirtas nuleisti arba pakelti pečių juostos aukštį, kad ji atsidurtų tarp krūtų ir pilvo šone. Patartina maksimaliai atsitraukti nuo vairo, kiek tik leidžia reali situacija. Papildomam saugumui užtikrinti rekomenduojama įsigyti nėščiosioms skirtą saugos diržą.

Ar saugos pagalvės nėra pavojingos?

Besilaukiančios moterys nerimauja dėl dar negimusio kūdikio sveikatos, jei avarijos atveju įsijungtų oro pagalvės. Visos traumos, siejamos su oro pagalvių poveikiu, dažniausiai realiai yra susijusios su sėdėjimu pernelyg arti vairo, šoninių durelių plokštumos pažeidimų, netinkamai užsegto ar visiškai neužsegto saugos diržo. Dauguma ekspertų sutinka, kad oro pagalvės yra saugi priemonė, galinti apsaugoti nėščią moterį galvos traumos atveju. Niekada neatjunkite oro pagalvių vien todėl, kad laukiatės. Be to, oro pagalvės jokiais būdais negali būti vertinamos kaip saugos diržų alternatyva. Jei jūsų vairuojamame automobilyje yra įdėtos oro pagalvės, saugumo sumetimais atitraukite sėdynę ir tinkamai ją palenkite, kad tarp pilvo ir vairo būtų palikta pakankamai vietos. Augant nėščiosios pilvukui, atitraukite sėdynę toliau nuo vairo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis