Vėlyva motinystė: pliusai ir minusai

Lauktis vaikučio, kai tau per keturiasdešimt metų - iššūkis kiekvienai moteriai. Tačiau vis daugiau brandžių ir gyvenime jau išsidūkti spėjusių moterų ryžtasi gimdyti po keturiasdešimties.

Vėlyva motinystė džiugina garsiąją dainininkę

44 -erių metų Gwen Stefani laukiasi trečiojo vaikučio. Pati augusi keturių vaikų šeimoje, garsioji dainininkė netrukus taip pat taps daugiavaike. Nuo paauglystės grupėje „No Doubt" dainavusi Gwen, už savo vaikų tėčio, anglų rokerio Gavino Rossdale'o, ištekėjo 2002 metų rudenį. Gavinas turi suaugusią dukterį iš pirmos santuokos.

TAIP PAT SKAITYKITE:
15 gero tėčio bruožų
Likimo pokštas: dvyniai gimė skirtingais metais

Poros pirmagimis - sūnus Kingstonas, jam dabar septyneri metai. Antrajam sūnui - Zumai - penkeri. 2012 metų rugsėjį duodama interviu žurnalui „Marie Claire", G. Stefani atskleidė, kad 2010 metais jiedu su Gavinu stengėsi pradėti trečiąjį vaiką, tačiau šios pastangos buvo nesėkmingos.

„Maždaug prieš dvejus metus tikrai norėjau dar vieno vaiko. Tačiau nepavyko. Taigi... Džiaugiuosi tuo, ką turiu. Viskas yra taip, kaip ir turėtų būti. Negali nieko suplanuoti, tiesa? Tačiau gali mėginti", - tuomet sakė ji.


Gwen Stefani, Gavin Rossdale ir sūnūs Kingstonas ir Zuma. AOP nuotr.

Atrodo, kad poros norus kai kas išgirdo, ir 2013 metų rudenį dainininkė imta įtarinėti, jog laukiasi trečio vaiko. 44-erių metų moteris nėštumo metu tiesiog švyti - ir dalyvaudama iškilminguose renginiuose, ir leisdama laisvalaikį su savo šeima.

Paskutines praėjusių metų ir pirmąsias šių metų dienas dainininkė su šeima praleido slidinėjimo kurorte, kur jos abu sūnūs mėgavosi žiemiškais malonumais. Fotografų įamžintose nuotraukose garsioji mama tiesiog švyti iš laimės. Ypač jaudinančią akimirką fotografas įamžino, kai jos penkiametis Zuma prišliuožęs prie mamos, laukiančios už slidinėjimo trasos užtvaro, paglostė jai pūpsantį pilvuką. Akivaizdu, broliai labai laukia gimstant broliuko ar sesutės.

Nuotraukų galerijoje - Gwen Stefani ir vaikai slidinėja.

Kada nėštumą galima vadinti vėlyvu?

Akivaizdu, jog per paskutiniuosius keliasdešimt metų moterų gimdymo amžius pasikeitė - dabar labiau stebina ne gimdanti trisdešimt penkerių metų moteris, o dvidešimtmetė. Tai lemia kelios objektyvios priežastys: šiais laikais tuokiamasi vis vėliau, daugelis moterų po mokslų ir studijų siekia įgauti profesinės patirties ir įsitvirtinti darbo rinkoje.

Daugėja skyrybų, tuo pačiu - antrą kartą sudaromų santuokų, ir tai taip pat skatina vėliau gimdyti. Dar viena vėlyvų nėštumų priežastis - nauji gydymo metodai leidžia vaikų trokštančioms poroms jų susilaukti po ilgų nevaisingumo metų.

Ką mano lietuvės?

Koks moters amžius yra palankiausias jai pirmą kartą tapti mama? Daugiau kaip 2000 apklaustųjų savo nuomonę išsakė TavoVaikas.lt surengtoje apklausoje šia tema. Daugiausiai balsavusiųjų - 61,6 procentų - mano, kad palankiausias amžius tapti mama yra 25 - 30 metų. Antroje vietoje - 18,1 proc. - mano, jog tai 31-35 metai. 15,5 proc. balsavo už tai, kad pirmo vaiko geriausia susilaukti iki 25 -erių. Ir tik 4,8 proc. mano, kad gimdyti reikia po 35 -erių.

Vaisingumas bėgant metams mažėja

Tikimybė moteriai pastoti bėgant metams mažėja. Vyresnėms kaip 35 metų moterims vis dažniau pasitaiko ciklų be ovuliacijos, be to, lieka vis mažiau kiaušialąsčių, o ir jos apvaisintos vis rečiau įsitvirtina į gimdos gleivinę arba tiesiog nebesivysto. Kiekvienos moters organizmas yra individualus, visgi manoma, kad greičiausiai moteris pastoja būdama 24 - 26 metų.

Vėlyvos motinystės pavojai

Vyresnės negu 35 -erių metų moterys, besilaukiančios mažylio, yra priskiriamos rizikos grupei ir joms rekomenduojama gydytojo genetiko konsultacija. Prenataliniai genetiniai tyrimai nėra privalomi, bet medikų pareiga informuoti nėščiąsias dėl jų galimybės. Prenatalinė diagnostika siūlo galimybę nustatyti tam tikras vaisiaus ligas, tarp jų ir genetinius Dauno, Edvardso sindromus, dar ankstyvoje nėštumo stadijoje.

Moterims, kurios pirmą kartą gimdo perkopusios 38 metus, dvigubai dažniau daromas Cezario pjūvis, nors ši operacija tikrai ne visada yra būtina. Toks didelis Cezario pjūvių skaičius tarp vyresniųjų nėščiųjų, matyt, slepia medikų baimę, kad vaisiui visgi gali kažkas nutikti, o ir pati moteris, lyginant su kiek jaunesnėmis, vėliau gali sunkiau pastoti dar kartą.

Su amžiumi gimdymo skausmai tikrai netampa stipresni, o ir gimdos kaklelio atsidarymo fazė nepailgėja. Nėra dažnesni ir netaisyklingos vaisiaus padėties, priešlaikinio placentos atsiskyrimo ar netaisyklingos jos padėties atvejai. Vis dėlto su vyresnėmis gimdyvėmis gydytojai elgiasi ypač atsargiai.

Vėlyvosios motinystės pliusai

Juos geriausiai įvardinti gali moterys, kurios mažylių susilaukė būdamos brandaus amžiaus. Paprastai vėlyvasis nėštumas yra kruopščiai planuojamas, vaikelis laukiamas, nėštumo metu laikomasi visų gydytojų nurodymų, paskirtu laiku lankomasi pas gydytojus ir atliekami visi rekomenduotini tyrimai. Atsakingesnės yra ne tik vyresnės nėščiosios, bet ir jau tapusios mamomis.

Jos sako, kad yra labiau kantresnės, niekur neskubančios (karjera padaryta, finansinis stabilumas užtikrintas), todėl gali ramiau ir labiau užtikrintai auginti kūdikį. Jos nesijaudina dėl kiekvienos smulkmenos, yra labiau pasitikinčios savimi. Tokios moterys daugiau dėmesio skiria vaikučio ankstyvajam lavinimui ir ugdymui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis