Viena dažniausių nėščiųjų problemų – pykinimas

Dauguma nėščiųjų patiria rytinį pykinimą. Simptomai būna įvairūs: vienas pykina ryte, kitos vemia, be to, kartais pykinimas pasireiškia ir dienos metu.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke! Įprastai rytinis pykinimas prasideda 6 - 8 nėštumo savaitę, o baigiantis pirmajam trimestrui praeina.

Manoma, kad pykinimas nėštumo metu yra paveldimas. Jis tiesiogiai susijęs su hormonais: moterų, kurias nėštumo metu dažniau pykina, kraujyje nėštumo hormono HCG koncentracija didesnė. Tarp aštuntosios ir dešimtos nėštumo savaitės šio hormono lygis pats aukščiausias, tai ir paaiškina, kodėl po dvyliktosios nėštumo savaitės pykina kur kas mažiau.

Jei rytais jus stipriai pykina, vemiate, jei darosi sudėtinga gyventi, pasitarkite su gydytoju. Jums gali būti itin stiprus pykinimas nėštumo metu (Hyperemesis Gravidarum), kurį reikia gydyti medikamentais.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Garsi aktorė per Oskarų rinkimus nusitraukė pieno kūdikiui

60 metų sulaukusi moteris pagimdė dvynukusO štai keli patarimai, ką daryti, jei pykina rytais:

- vos pabudusi suvalgykite trapučių;

- valgykite kelis kartus po nedaug, užuot valgiusi sočiai ir retai;

- susmulkinkite maistą trintuvu;

- imbieras padeda nuo pykinimo, tad galite valgyti sausainius su imbieru, gerti imbiero arbatą, gėrimą, galite gerti imbiero tabletes;

- sakoma, kad vitaminas B6 malšina pykinimą. Pasitarkite dėl to su jūsų nėštumą prižiūrinčiu gydytoju;

- jokių vaistų, net žolelių negerkite nepasitarę su gydytoju;

- reguliariai valgykite, kad neperalktumėte, dalis tyrimų rodo, kad esant žemam cukraus lygiui kraujyje, pykinimas stiprėja;

- gerkite daug skysčių, ypač vandens;

- alternatyva gėrimams gali būti sultingi vaisiai, tokie kaip arbūzai, vynuogės. Arba čiulpkite vaisinius ledus, ledo kubelį, citrinos skiltelę.

- jei pykina, verčiau vengti riebaus valgio ir stiprių prieskonių. Lengvi patiekalai – vaisiai, daržovės, pieno produktai – mažiau apsunkina skrandį, be to, tai sveika mityba.

-mažam užkandžiui organizmas priešinsi mažiau nei dideliam meniu. Per dieną nedidelėmis porcijomis užkandžiaukite: sugraužkite džiūvėsį, pakramtykite nevirtų avižinių dribsnių, retsykiais suvalgykite bananą, kad skrandis nebūtų tuščias.

- geriausia priemonė nuo pykinimo – neleisti jam prasidėti. Kramtant (kad ir saulėgrąžas ar moliūgų sėklas) pagausėja seilėtekis – tai slopina pykinimą.

-nuo pykinimo nėštumo metu padeda ir eteriniai aliejai, pavyzdžiui, bergamočių, mandarinų, pipirmėčių ar citrinų.

- rytais neskubėkite, staigiai nešokite iš lovos. Prieš keldamosi iš lovos galite sukrimsti traputį, sūrų sausainį.

Pykinimas nėštumo metu yra rizikingas todėl, kad moteris mažiau valgo ir geria, netenka skysčių, mažyliui tuomet gali trūkti svarbių mineralinių medžiagų ir vitaminų. Itin svarbu, kad besistengdamos pykinimą įveikti nėščiosios gautų pakankamai skysčių.

Gera žinia yra tai, kad amerikiečių mokslininkai yra iškėlę hipotezę, kad pykinimas nėštumo metu padidina tikimybę pagimdyti sveiką kūdikį. Nustatyta, kad kad pykinimo kamuojamoms nėščiosioms persileidimo rizika yra kur kas mažesnė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis