Nuo gimimo augu švarus! Kaip prižiūrėti naujagimio higieną?

Iš gimdymo namų parsivežėte naujagimį namo? Sveikinimai! Nuo šiol jūsų dienos bus tikrai trumpesnės, o kiekvienas rytas prasidės nuo naujagimio „grožio ir higienos“ procedūrų. Apie jas pasakoja Vilniaus gimdymo namų gydytojas neonatologas Saulius Vidugiris.


Bambutė


Naujagimio virkštelė nukrenta maždaug 5-7 parą po gimimo, o visiškai sugyja po 2-3 savaičių. Nebijokite jos liesti, ir kol virkštelės liekana nenukritusi, valykite bent du kartus per dieną. Jei vaikutis maudomas, vienas kartas turi būti po maudynių. Valydami nebijokite lengvai pajudinti virkštelės – šiek tiek palenkite į vieną, į kitą pusę. Kūdikiui tikrai neskauda, nes virkštelėje nėra nervų galūnių.


Net kai virkštelė nukrenta, kurį laiką reikia valyti bambutės šulinuką – kol žaizdelė pasidengs oda. Jeigu virkštelei nukritus bambutė kraujuoja ar šlapiuoja, jei parausta bambos žiedas, pasitarkite su gydytoju. Beje, kol neužgijusi bambutė, segdami sauskelnes užlenkite jų kraštelį taip, kad nedengtų bambos žaizdelės. 


Akytės


Kartą per dieną valykite kūdikio akutes. Geriausia, jei naudosite virintą vandenį, galite pasidaryti ir ramunėlių nuoviro. Pamirkykite vatos tamponėlį į virintą vandenį ar ramunėlių nuovirą ir valykite akutes nuo išorinio akies kampo į vidų. 


Ausytės


Papildomai valyti ausyčių nereikia, pakanka, kad išmaudę kūdikėlį jas gerai išsausinsite. Jokiu būdu nekiškite į mažas ausytes kietų pagaliukų. Valymui labiausiai tinka vata ar marlė. Iš vatos galite susukti tamponėlį arba naudokite marlės kraštelį. Specialiai valyti sieros iš ausyčių irgi nereikia.


Užpakaliukas


Pasituštinus kūdikiui jo užpakaliuką apiplaukite po šiltu tekančiu vandeniu. Nenaudokite kaskart muilo, nes jis džiovina ir sausina odelę, pakanka tik vandens. Drėgnos servetėlės tinka tik iš bėdos, kai nėra sąlygų apiplauti. Beje, berniukų ir mergaičių užpakaliukus po kranu reikia prausti skirtingai: berniukus laikykite užpakaliuku į viršų, o mergaites – atvirkščiai. Kad nešvarus vanduo nenubėgtų link mergaitės išorinių lytinių organų. Naujagimėms mergaitėms nesistenkite išplauti gleivių kamščio, o prausdami berniukus neatsmaukite jo apyvarpės.


Raukšlės raukšlelytės 


Jeigu kurią dieną negalite maudyti kūdikio, apvalykite jį drėgnu rankšluosčiu ar servetėle. Kruopščiai iššluostykite visas raukšleles, kur oda mažiausiai kvėpuoja ir daugiausia prakaituoja – aplink kaklą, pažastis, kirkšnis, užpakaliuką.. 


Vienos instrukcijos, kaip prižiūrėti naujagimio odelę – nėra. Priklausomai nuo to, ar ji sausa, nesausa, jautri ar nelabai, vieniems tinka aliejukai, kitiems – pabarstai ir panašiai. Tačiau tai nuspręsti turi vaikelį prižiūrintis gydytojas ar slaugytoja. Nes saviveiklaujant ir netinkamai prižiūrint, galima sugadinti ir gerą odą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis