Populiariausi vaikų vardai Lietuvoje TOP 10

Laukiantis vaikučio, viena sunkiausių užduočių tėvams - išrinkti vardą. Kokie vardai yra šiuo metu populiariausi Lietuvoje?

Gyventojų registro tarnyba duomenis atnaujina kas pusę metų. Taigi, šiuo metu žinome, kokie berniukų ir mergaičių vardai Lietuvoje buvo populiariausi antrąjį praėjusių metų pusmetį.

Berniukų populiariausi vardai

1. Matas

2. Lukas

3. Dominykas

4. Dovydas

5. Nojus

6. Jokūbas

7. Emilis

8. Kajus

9. Jonas

10. Danielius

Vyrauja nelietuviškos kilmės berniukų vardai

Matu ir Luku per šešis mėnesius pavadinti daugiau kaip 180 berniukų visoje Lietuvoje. Iš hebrajų kalbos išvertus Matas yra „Dievo dovana". Lukas - lotynų kilmės vardas, kaip ir Dominykas, kuris išvertus reiškia „gimęs sekmą dieną". Įdomu, kad visi dešimtuke esantys berniukų vardai yra nelietuviškos kilmės.

Mergaičių populiariausi vardai

1. Emilija

2. Austėja

3. Gabija

4. Ugnė

5. Urtė

6. Viltė

7. Kamilė

8. Gabrielė

9. Liepa

10. Goda

Trejetuke - dvi senosios lietuvių deivės

Emilija ir Austėja, per pusmetį pavadintos daugiau kaip 180 naujagimių mergaičių. Paskutinieji keturi populiariausi mergaičių vardai suteikti daugiau kaip 120 kartų per paskutinįjį pusmetį. Įdomu, kad pirmoje vietoje esantis Emilijos vardas yra lotynų kilmės ir reiškia „veržlioji, nepralenkiamoji", tuo tarpu kiti du populiariausieji - lietuviškos kilmės. Gabija buvo pagonių ugnies deivė, o Austėja - bičių globėja.

Lietuvos miestų skonis skiriasi

Pateikti populiariausiųjų vardų dešimtukai - visos Lietuvos statistikos duomenys, tuo tarpu skirtinguose miestuose vardų populiarumas skiriasi. Pavyzdžiui, Vilniaus miesto berniukų dešimtuke yra lenkiškas vardas Daniel, o penktas pagal populiarumą - Jonas. Be to, Vilniaus populiariausiųjų mergaičių vardų TOP 10 yra vardai Sofija, Adelė, Saulė, kurie nepatenka į visos Lietuvos topus. Kauniečiai mergaitėms dažniau suteikė Rugilės, Rusnės ir Miglės vardus, kurie irgi nepateko į visos Lietuvos populiariausiųjų dešimtukus.

Yra skirtumų ir kituose miestuose, štai Panevėžyje į berniukų TOP 10 patenka įmantresni vardai, tokie kaip Aronas ir Armandas, o mergaičių - Andrėja ir Mėta. Kituose miestuose šie vardai nebuvo itin populiarūs.

Populiariausi - universalūs vardai?

Įdomi detalė, kad populiariausius vaikų vardus Lietuvoje galima sutikti ir kitų šalių vardų topuose. Atrodytų, kas bendro tarp pernai gimusio naujagimio Lietuvoje ir Amerikoje? Ogi tai, kad daug iš jų buvo pavadinti Jokūbo vardu. Neseniai JAV paskelbtų 2012 metų populiariausių vardų dešimtukuose pirmauja berniuko Jokūbo (Jacob) ir mergaitės Sofijos (Sophia) vardai, kurie ir Lietuvoje mėgaujasi populiarumu tarp jaunų tėvelių. Vokietijoje praėjusiais metais mergaitėms dažniausiai suteiktas Mijos (Mia), o berniukams - Beno (Ben) vardas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis