Tiesa ir mitai apie cezario pjūvį

Prakalbus apie cezario pjūvį, moterys paprastai stoja į priešingas barikadų puses. Vienos sako, kad tai saugiausias ir patogiausias būdas gimti, kitos tvirtina, kad tai moters nesėkmė, turinti neigiamų padarinių jos ir vaiko sveikatai. Kaip yra iš tiesų?

Konsultuoja gydytojas akušeris ginekologas Romoaldas Juršėnas:

Ar tiesa, kad cezario pjūvio operacijų kasmet daugėja?

2010 m. duomenimis, Lietuvoje cezario pjūvio operacija baigėsi daugiau kaip 25 proc. visų gimdymų. Vadinasi, kas ketvirta moteris gimdo per cezario pjūvio operaciją. Jų daugėja visame pasaulyje - ne tik Lietuvoje, ir tai susiję su keliais dalykais. Pirmiausia dalis moterų negali natūraliai pastoti, joms padeda šiuolaikinės technologijos, jos negalėtų pagimdyti pačios.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kokio amžiaus vaikas labiausiai pavydi brolio ar sesės?
Kokia mama esate pagal Zodiako ženklą?

Kita dalis - tos, kurios pačios gimė per cezario pjūvio operaciją, jų mamos taip pat be medikų pagalbos nebūtų galėjusios pagimdyti. Be to, jaučiamas didelis visuomenės spaudimas, kad cezario pjūvio operacija yra panacėja, išsprendžianti visas problemas. Jeigu moteris gimdo ir kas nors atsitinka, medikas tuoj pat apkaltinamas, kad laiku neatliko cezario pjūvio operacijos arba atliko per vėlai. Todėl susiformavusi nuomonė, kad cezario pjūvio operacija yra saugus gimdymo būdas.

Gal operacija iš tiesų saugiau už natūralų gimdymą?

Atlikti moksliniai tyrimai JAV, Europoje rodo, kad cezario pjūvio operacijos beveik nesumažina naujagimių ligų. Priešingai, padidėja moterų ligų pooperaciniu laikotarpiu, pavyzdžiui, daugiau kraujuojančiųjų, palyginti su natūraliai gimdžiusiomis. Atlikus vieną cezario pjūvio operaciją, didėja tam tikrų akušerinių komplikacijų per kitą nėštumą tikimybė: placentos pirmeigos, jos įaugimo ir kt.

Be to, dar kartą gimdant greičiausiai vėl bus pasitelktas cezario pjūvis ar prireiks kitaip chirurgiškai įsikišti. Patys geriausi rezultatai yra tada, kai gimdoma natūraliai ir medikų pagalba apsiriboja tuo, kad yra stebima gimdymo eiga, naujagimis ateina į švarią, šiltą, draugišką aplinką. Tada, kai vaikučio perėjimas iš vieno gyvenimo etapo - mamos gimdoje į aplinką yra kaip galima švelnesnis ir nesukelia įtampos.

Taip, yra tam tikras procentas moterų, kurios negalėtų pagimdyti sėkmingai pačios, jei nebūtų atliekama operacija. Vis dėlto tai, kad daugėja cezario pjūvio operacijų, yra ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio bėda. Pavyzdžiui, Pietų Amerikos šalyse, Čilėje, Brazilijoje, moteriai išvis negarbė gimdyti natūraliai. Ten statistika kraupi, yra ligoninių, kuriose pusė ar du trečdaliai visų gimdyvių operuojamos.

Kiek moterų po cezario operacijos kitą kartą pagimdo pačios?

Priklauso nuo ligoninės, kurioje gimdoma. Kai kur tokių moterų yra vos keli procentai. Tačiau apskritai manau, kad pačios pagimdyti po pirmos cezario pjūvio operacijos galėtų 30-50 proc. moterų. Tam trukdo išankstinė nuostata, kai moteris neigiamai nusiteikia arba būna nuteikiama, kai laukiasi, taip pat jei bloga pirmo gimdymo patirtis. Pavyzdžiui, moteris gimdė natūraliai, kažkas atsitiko ir prireikė cezario pjūvio.

Kitą kartą pastojusi galvoja, kad jei bus atlikta planinė operacija, išvengs galimų rūpesčių. Ar pagimdys moteris kitą kartą pati, priklauso ir nuo to, dėl kokios priežasties operacija atlikta pirmą kartą. Jeigu dėl netaisyklingos vaisiaus pirmeigos, dėl ūmios vaisiaus hipoksijos, tada galima prognozuoti, kad kitą nėštumą, jei vaisiaus padėtis bus taisyklinga, nebus kitų sunkinančių veiksnių, gimdymas pasibaigs natūraliai.

Kokiais atvejais cezario pjūvio operacija suplanuojama iš anksto?

Kartais dar per nėštumą suplanuojame cezario pjūvio operaciją, kai yra placentos pirmeiga, netaisyklinga vaisiaus padėtis, moteris turėjo gimdos operacijų iki gimdymo, daugiau kaip dvi cezario pjūvio operacijos ir kt.

Kokio svorio naujagimio moteris negali sėkmingai pagimdyti pati?

Svoris nėra lemiamas rodiklis, labai svarbu moters dubuo, kokia vaikučio padėtis gimdoje, kelintas tai gimdymas, kokio svorio naujagimiai gimė prieš tai. Gali būti, kad 3500 g sveriantis naujagimis yra per didelis moteriai tam tikromis aplinkybėmis, o kitą 4500 g vaikelį moteris pagimdys sėkmingai.

Taip, esant didelei vaikučio kūno masei, rizika, kad nėštumas pasibaigs operacija, yra didesnė, negu nešiojant mažo svorio vaisių. Pavyzdžiui, amerikiečiai sako, kad jeigu vaisiaus numatomas svoris yra 4700 g, tada galbūt būtų saugiau atlikti cezario pjūvio operaciją.

Ar moteris gali pasirinkti planuotos cezario pjūvio operacijos datą? Štai, pavyzdžiui, graži data - 2012-12 -12?

Mes tokių datų neplanuojame, bijau pasakyti, ar koks gydytojas sutiktų pagal pageidavimą parinkti tokią datą. Aš pats netikiu skaičių magija ir visada moterims sakau, kad ta diena, kai vaikas gimė, ir yra pati geriausia data, nes tai jos vaiko gimtadienis. Cezario pjūvio operacija planuojama ne pagal datą, o pagal tai, ar nėštumas išnešiotas, ar jau metas gimti vaikučiui.

Kiek galima susilaukti vaikučių po cezario pjūvio operacijų?

Lietuvoje yra gydytojų, kurie yra atlikę ir ketvirtą, ir penktą cezario pjūvio operaciją vienai moteriai. JAV esu matęs šeštą vienos moters cezario pjūvio operaciją, girdėjau, kad arabų šalyse atliekama dar daugiau. Tačiau nepamirškime, kad tai operacija - ir kuo jų daugiau, tuo rizika moters sveikatai yra didesnė.

Anksčiau po cezario pjūvio operacijos ligoninėje tekdavo praleisti savaitę, dabar - perpus mažiau, kodėl?

Ištobulėjo operacinė technika, nuskausminimas, naudojama šiuolaikinėmis technologijomis paremta siuvamoji medžiaga, dėl to pagerėjo moterų būklė po operacijos. Paprastai išleidžiame trečią parą po cezario operacijos, po įprasto gimdymo - kai naujagimiui būna dvi paros. Kiekviena ligoninė turi savo tvarką. Be to, yra tam tikra nustatyta tvarka, kai moteris po gimdymo gali sugrįžti į stacionarą pasikonsultuoti.

Natūraliai gimdančiai moteriai gimdykloje gali padėti vyras, naujagimis paguldomas mamai ant krūtinės. Taikant cezario operaciją viso to netenkama - vyras laukia koridoriuje, o gimęs vaikutis išnešamas į naujagimių kambarį, kol mama atsigaus?

Sutikite, cezario pjūvio operacija nėra natūralus gimdymas, ji atliekama operacinėje, kuriai keliami aukšti sterilumo reikalavimai. Yra ligoninių, kurios leidžia būti vyrui operacinėje, tai priklauso labiau nuo vidaus tvarkos. Esu dirbęs ir vienokioje, ir kitokioje, bet kokiu atveju stengiamės palaikyti kiek įmanoma mamos ir vaiko kontaktą. Jei pacientė pageidauja, naujagimis nušluostomas ir padedamas mamai ant krūtinės.

Kai operuojama taikant vietinę nejautrą ir pacientė nemiega, gimęs vaikutis visada atnešamas parodyti mamai. Tada, jei vaikučio būklė gera, naujagimių slaugytoja išneštą iš operacinės duoda tėčiui. Jis gali nunešti į naujagimių kambarį.

Kodėl vaikutis negali visą laiką būti tėčiui ant rankų?

Naujagimis, gimęs po cezario pjūvio operacijos, reikalauja tam tikros priežiūros. Iš karto po gimimo jį apžiūrėjusi naujagimių gydytoja sprendžia, kiek ir kaip vaikutis turi būti prižiūrimas. Kartais, jei sąlygos leidžia ir turime tokią galimybę, kai naujagimių gydytoja apžiūri ir įsitikina, kad viskas gerai, vaikutis pasilieka su tėčiu ir laukia, kol mama bus parvežta iš operacinės. Vis dėlto dažniausiai vaikutis patenka į naujagimių kambarį, kuriame kelias valandas, kol mama atsigauna ir gali pradėti žindyti, yra prižiūrimas patyrusios naujagimių slaugytojos.

Tik skaičiai:

Cezario pjūvio operacijos Lietuvoje:

2000 m. - 13,02 proc. visų gimdymų

2005 m. - 19,1 proc. visų gimdymų

2010 m. - 25,19 proc. visų gimdymų

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis