Tiesa ar melas: 10 dažniausių mitų apie gimdymą

Vienas svarbiausių moters gyvenime įvykių - gimdymas - yra apipintas daugeliu mitų. Šiame straipsnyje surinkome dešimt populiariausių ir pabandysime juos patvirtinti arba paneigti. Tiesa tai ar melas?

TIESA AR MITAS? Galiu neatpažinti parengiamųjų sąrėmių nuo tikrųjų


Atpažinsite, tikrai! Tai viena dažniausių būsimųjų mamų, ypač pirmakarčių, baimė. Bijoti tikrai neverta - kai prasidės gimdymas, tikrai suprasite. Parengiamieji sąrėmiai, kuriuos nereguliariai jaučia dauguma nėščiųjų, paruošia organizmą gimdymui ir netgi iš anksto atlieka dalį darbo - jie stumia vaisių žemyn link gimdos kaklelio, suminkština kaklelį, kad vėliau jis galėtų lengviau atsidaryti.


Prieš pat gimdymą parengiamieji sąrėmiai gali darytis stipresni, todėl jaunos poros ima nerimauti dėl to, ar tik neprasidėjo gimdymas. Ir neretai labai nusimena, kai iš ligoninės būna išsiunčiamos atgal į namus laukti tikrųjų sąrėmių.


Svarbiausias skirtumas - parengiamieji sąrėmiai yra nereguliarūs, be to, dažnai jie jaučiami būtent naktį. Tokiu atveju reiktų atsikelti ir šiek tiek pavaikštinėti. Jeigu skausmas praeina, neabejokite - tai tik parengiamieji sąrėmiai.

Kai pajuntate gimdos susitraukimus, pagulėkite šiltoje vonioje. Parengiamieji sąrėmiai tokiu atveju dingsta, o tikrieji - ne. Tikrieji sąrėmiai yra ritmiški, laiko tarpai tarp sąrėmių darosi vis trumpesni, o patys sąrėmiai tampa ilgesni.


TIESA AR MITAS? Pajutus pirmuosius sąrėmius, reikia skubėti į ligoninę


Ne visai. Šiandien daugiau kaip pusė moterų atvažiuoja gimdyti, kai dar visai ne laikas. Sąrėmiai dar nereguliarūs ir nestiprūs. Gimdos kaklelis prasivėręs vos vieną - du centimetrus, tad būtų galima kuo ramiausiai pralaukti šiuos sąrėmius įsitaisius ant sofos ar gulint vonioje.


Tačiau nemažai būsimų tėvų pageidauja likti ligoninėje ir tuomet, kai gimdymas dar toli gražu neprasidėjęs. Dėl dviejų priežasčių: apsidraudžiant, kad prieš važiuodama antrą sykį moteris per ilgai neuždelstų ir netektų jos vežti gimdyti strimgalviais, ir dar todėl, kad dėl pirmųjų sąrėmių ir būsimo gimdymo susijaudinusiems būsimiems tėvams ligoninė atrodo tikras išsigelbėjimo uostas.


Kuo daugiau laiko būsimi tėvai iki gimdymo pradžios praleis ligoninėje, tuo labiau tikėtina, kad bus gimdymo skatinimas, naudojamas vakuuminis ekstraktorius, replės ar viskas baigsis cezario pjūviu. Jei gimdymo veikla prasidėjo natūraliai - pradėjote jausti sąrėmius, svarbiausias patarimas - pasikliaukite savo kūnu! Gimdymas nėra trūkęs apendicitas, kai pavojus gyvybei kas minutę vis auga.


Į ligoninę gimdyvė turėtų važiuoti, kai sąrėmiai tampa reguliarūs, tarpas tarp jų vis trumpėja, ji jau negali užmigti naktį. Visai pirmuosius sąrėmius galima ramiai stebėti ir namuose. Pasak medikų, normalus gimdymas vidutiniškai tęsiasi 12-16 val.


TIESA AR MITAS? Saugiausias gimdymo būdas yra iš anksto suplanuota cezario pjūvio operacija


Mitas. Atlikti moksliniai tyrimai JAV ir Europoje rodo, kad cezario pjūvio operacijos beveik nesumažina naujagimių ligų. Priešingai, padidėja moterų ligų pooperaciniu laikotarpiu, pavyzdžiui, daugiau kraujuojančiųjų, palyginti su natūraliai gimdžiusiomis.


Atlikus vieną cezario pjūvio operaciją, didėja tam tikrų akušerinių komplikacijų per kitą nėštumą tikimybė: placentos pirmeigos, jos įaugimo ir kt. Gimdant antrą kartą po cezario pjūvio operacijos, greičiausiai vėl bus pasitelktas cezario pjūvis ar prireiks kitaip chirurgiškai įsikišti.


Patys geriausi rezultatai yra tada, kai gimdoma natūraliai ir medikų pagalba apsiriboja tuo, kad yra stebima gimdymo eiga, tada, kai vaikutis į pasaulį ateina kaip galima švelniau.


Moterų, kurios pačios negalėtų pagimdyti, ir joms operacija būtina, yra nedaug, todėl teigti, kad cezario pjūvis yra išsigelbėjimas visoms, neteisinga.


TIESA AR MITAS? Ligoninę, kurioje gimdysiu, reikia išsirinkti iš anksto


Mitas. Gimdyti galima važiuoti į bet kuriuos gimdymo namus. Moterį priims ir tuo atveju, jeigu nesitarėte iš anksto čia gimdyti. Ir dar apsidžiaugs jūsų atvykimu, nes kiekvieni gimdymo namai nori būti populiarūs tarp tėvų.

Kitas šio klausimo aspektas - iš anksto žinant, kur gimdys, moteris jaučiasi ramesnė. Daugelis ligoninių ir gimdymo namų organizuoja atvirų durų dienas, kuomet būsimųjų tėvų laukia akušerė, aprodo gimdyklas, palatas, atsako į rūpimus porų klausimus. Net jei tokių dienų ligoninė oficialiai neorganizuoja, visuomet galima pasiskambinti į ją ir pasiteirauti dėl galimybės susipažinti su būsimais gimdymo namais. Vykdama gimdyti nepamirškite asmens tapatybės dokumento, nėščiosios kortelės.


TIESA AR MITAS? Kai nėštumui sueina 40 savaičių, gimdymas skatinamas


Nebūtinai. Pernelyg užsitęsusiu vadinamas toks nėštumas, kuris trunka ilgiau nei 42 savaites. Kartais neaiškumų ir sunkumų kyla dėl to, kad būna sunku nustatyti nėštumo pradžios laiką ir tikslų gimdymo terminą (pavyzdžiui, jei moteris neatsimena savo paskutinių mėnesių datos ar vėlai kreipėsi dėl nėštumo patvirtinimo į medikus).

Nėštumo laiką patikslina ultragarso tyrimas. Jo metu gydytojas ne tik įvertina vaisių, jį supančius audinius, bet ir negimusio kūdikio dydį.


Jeigu moteris reguliariai lankosi pas gydytoją, šis atidžiau stebi vaisiaus būklę. Galima pagimdyti ir 41 nėštumo savaitę - ir tai nebus užsitęsęs nėštumas.


Jei vaikelis pernešiotas, nėštumas užsitęsęs, gimdymas gali vykti ne taip sklandžiai, kaip turėtų. Daug dažniau tenka atlikti cezario pjūvio operaciją ar naudoti reples ir vakuumo ekstrakciją. Taip pat kūdikis gali gimti turėdamas pernešiojimo požymių, kitaip tariant, placentos nepakankamumo požymių.


TIESA AR MITAS? Laukiantis dvynukų, gimdymas prasideda anksčiau, negu 40 savaitę


Tiesa. Dvynukų besilaukiančios mamos dažnai gimdo anksčiau. Vidutiniškai dvynukai į pasaulį pasibeldžia 37 nėštumo savaitę. Jei gimsta 38 savaitę, manoma, kad jie gimė laiku. Natūralu, kad dvynukai dažniausiai yra mažesnio svorio ir ūgio už vieną gimusį naujagimį. Todėl laukiantis dvynių ypač svarbu reguliariai lankytis pas gydytoją. Paskutinį nėštumo trimestrą gydytojui gali tekti pasirodyti kas savaitę. Dvynukų gimdymas - ypatingas atvejis, todėl jei galima rinktis, moteris turėtų gimdyti klinikoje arba gimdymo namuose, kuriuose yra įvairių sričių specialistų.

Natūralus gimdymas nešiojant dvynukus įmanomas, jei abu kūdikiai gimdoje būna įsitaisę žemyn galvom. Jei bent vienas iš mažylių įsitaisęs sėdmenine pirmeiga, iš anksto gali būti planuojama cezario pjūvio operacija.


TIESA AR MITAS? Gimdymo metu moteris netenka visų per nėštumą priaugtų kilogramų


Mitas. Gimdymo metu dažniausiai netenkama tiek, kiek sveria gimęs vaikelis ir dar šiek tiek daugiau. Nėštumo metu pilvo oda išsitempė, ir jai reikia laiko, kad grįžtų į savo pirmines formas. Keliolika kilogramų jūs priaugote per devynis mėnesius, todėl nerealu, kad juos „pamesite" per vieną dieną. Tačiau ryškius pokyčius pastebėsite jau per pirmąsias šešias savaites po gimdymo.


Gera naujiena žindančioms mamytėms - maitinimas krūtimi gali sudeginti iki pusantro tūkstančio kalorijų per dieną. Jis taip pat tirpdo riebalų atsargas, specialiai sukauptas jūsų organizme nėštumo metu, kad maitintumėte krūtimi. Taip maitinimas krūtimi tampa natūraliu būdu atsikratyti per nėštumą priaugtų kilogramų.


TIESA AR MITAS? Gimdymo metu nėra efektyvių natūralių priemonių kurios malšintų skausmą


Netiesa. Yra tikrai efektyvių gimdymo skausmą malšinančių priemonių. Pavyzdžiui, yra pastebėta, kad daug lengviau gimdo jogą lankiusios moterys, nes jos moka susikaupti, sutelkti jėgas, gerai nusiteikusios, pasitiki savimi. Kitos dažniau būna įsitempusios, nepasitiki savimi ir bijo, todėl gimdo skausmingiau. Sąrėmių skausmą malšina ir masažas, kai spaudžiami klubų sparnų taškai ties kryžkauliu. Taip pat gali padėti ir šiltas dušas, vonia.


Skausmą iškęsti padeda saugumo jausmas, pasitikėjimas, maloni aplinka - viskas, kuo gimdyvė tiki, kas jai malonu, todėl daugelis gimdymo namų leidžia atsivežti mėgstamos muzikos, smilkalų ir pan.


Dažna moteris pastebi, kad skausmus malšino ir mylimo vyro buvimas šalia, jo palaikymas sunkią minutę.

Kitose šalyse sąrėmių skausmai malšinami akupunktūros, hipnozės pagalba, tačiau Lietuvoje nėra daug specialistų, tą išmanančių.


TIESA AR MITAS? Epidūrinis nuskausminimas sulėtina ir pailgina gimdymą


Mitas. Įvairių mitų apie epidūrinį nuskausminimą egzistuoja dėl mūsų visuomenėje paplitusios natūralaus gimdymo kultūros. Štai JAV apie 70 proc. gimdančių moterų atliekamas epidūrinis nuskausminimas. Beveik visus mitus (vaikas gimsta pridusęs, jam sunkiau sekasi žįsti, gimdymas užsitęsia, jo veikla prislopsta) apie epidūrinį nuskausminimą paneigė pastarojo dešimtmečio medicininiai tyrimai.


Tačiau tam tikrais atžvilgiais anesteziologai ir natūralaus gimdymo šalininkai sutaria: narkotinių anestetikų injekcijos į veną ar raumenis yra rizikingesnės vaiko sveikatai ir maitinimui krūtimi nei epidūrinis nuskausminimas.

Ar gimdančiajai bus skiriama epidūrinė nejautra, sprendžia gydytojas anesteziologas, apklausęs gimdyvę ir įvertinęs jos tyrimus. Jeigu moteris nėštumo metu lankosi pas tą patį gydytoją, kuris priims gimdymą, apie nuskausminimo galimybes galima pasitarti dar iki gimdymo.


TIESA AR MITAS? Ar gimdymo metu bus kerpama tarpvietė, priklauso ir nuo moters pasiruošimo


Ir taip, ir ne. Moters psichologinė būsena ir nusiteikimas gimdyti neturi įtakos, ar tarpvietės audiniai gimdymo metu pakankamai išsitemps, kad kūdikis gimtų be jos plyšimų. Tačiau fizinė moters forma tam įtakos turi: svarbu, kad moteris iki gimdymo būtų sustiprinusi makšties raumenis.


Jei tarpvietės audiniai sunkiai tempiasi, kyla grėsmė jiems suplyšti, akušerė priimamas sprendimas prakirpti audinius. Jie dar nėštumo metu gali būti stiprinami atliekant Kėgelio pratimus (sutraukite makšties raumenis ir po kiek laiko atleiskite).


Jei gimdymo metu tarpvietė prakerpama, vėliau ji susiuvama, ir žaizda užgyja per maždaug dvi savaites. Tokiu atveju po gimdymo rekomenduojama savaitę - kitą nesėdėti.


Kaip rodo patirtis, ar bus kerpama tarpvietė, dažnai priklauso ne tik nuo moters fiziologijos, akušerės patyrimo, bet ir nuo abiejų bendradarbiavimo - kuo jis artimesnis, tuo rezultatai sėkmingesni.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis