Populiariausi ir keisčiausi vaikų vardai 2013 metais

Nors ir nėra labai populiari, bet vis dar išlieka tradicija savo vaikus vadinti senelio arba močiutės vardu.

"Labai dažnai žmonės atkreipia dėmesį į visuomenei žinomų asmenų ar populiarių atlikėjų vardus, ar į jiems patinkančių žmonių vardus.

Pavyzdžiui, išgarsėjus užsienio valstybės atlikėjai Adelei, atsirado daugiau norinčiųjų savo dukroms suteikti vardą Adelė. Taip pat išlieka tendencija vaikui suteikti arba įrašyti antruoju senelio ar močiutės vardą. Ši tendencija nėra labai populiari, bet ilgai išliekanti", - naujienų agentūrai ELTA teigė Vilniaus Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
10 dalykų, kuriuos pasakytų jūsų vaiko auklėtoja, jei kalbėtų tiesiai šviesiai
Ką apie žmogaus charakterį byloja jo apgamo vieta?

Tarp pernai sostinėje įregistruotų berniukų vardų populiariausi yra šie: Lukas, Adomas, Matas, Joris, Pijus, Nojus, Markas, Benas, Benediktas, Dominykas, Danielius.

Dažniausiai mergaitėms suteikiami vardai buvo Augustė, Patricija, Adelė, Emilija, Liepa, Gabija, Rugilė, Smiltė, Sofija, Izabelė, Ugnė, Gabrielė.

Kaip ir kasmet, buvo tėvų, kurie vaikams parinko netradicinius vardus. Pavyzdžiui, sostinėje įregistruoti vardai berniukams - Alpis, Paskalis, Eirimas, Nemunas, Žaibas, Bangimantas, Eldas, Kaributas, Džiazas, Andajus.

O mergaitės pavadintos Bazilės, Šalnės, Deivės, Tautės, Lugnės, Vanilės, Žasminės, Juventos, Adivos, Sumijos, Vilintės, Kajetanos vardu.

Tuo tarpu Klaipėdos mieste populiariausių berniukų vardų penketuke yra Danielius, Dominykas, Lukas, Nojus ir Jonas.

Uostamiestyje Jonų per Jonines, rodos, ilgai nepritrūks. Klaipėdos miesto Civilinės metrikacijos biuro vyresnioji inspektorė Irena Zabulienė teigė, kad Jono vardas yra nebe pirmus metus populiariausiųjų penketuke, o buvo metų, kai jis buvo ir to penketuko viršūnėje.

Bet kai kurios vardų mados keičiasi. "Prieš kokį dešimtmetį vos ne kas antras berniukui suteikiamas vardas buvo Deividas, o dabar jų labai retai beišgirsi. Danielius buvo dešimtuke, bet dabar šio vardo populiarumas labai ryškiai šoktelėjo", - sakė I. Zabulienė.

Dažniausiai pernai pasitaikę mergaitėms Klaipėdoje užregistruoti vardai buvo Emilija, Amelija, Gabija, Viltė, Marija.

"Emilija populiariausių vardų trejetuke jau aštunti-devinti metai. Anksčiau buvo labai daug Gabrielių, bet 2013-aisiais jų populiarumas labai nusmukęs", - pastebėjo I. Zabulienė.

Tarp įdomesnių berniukams uostamiestyje suteiktų vardų: Aringas, Giaras, Damjanas, Eitaras, Einardas, Giras, Jorestas, Noras, Rogmintas, Teiloras, Taurijas.

Mergaitėms suteiktų netradicinių vardų eilėje: Arneta , Aleksija, Armilė, Bertina, Dorina, Dita, Demetra, Deina, Deilana, Etmė, Gaja, Guodė, Gudrė, Milė, Hestera.

Civilinės metrikacijos biuro specialistai nevaržo tėvų laisvės vaiką vadinti norimu vardu, jei šis nepažeidžia lietuvių kalbos reikalavimų.

"Mes vardų registruoti neatsisakome, tai yra tėvų teisė rinktis. Tik jo galūnė turi būti lietuviška. Pavyzdžiui, vardas Pablo atitiktų kilmininko linksnį, taigi, mes sakome, kad vardų su tokiomis galūnėmis pas mus nėra, galime įrašyti Pablas", - pasakojo I. Zabulienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis