Kaip nepamesti galvos iki gimdymo

Iki gimdymo likus suskaičiuotoms dienoms, vienos moterys mėgaujasi paskutinėmis „laisvės“ akimirkomis - lankosi renginiuose, kviečiasi draugus, pačios svečiuojasi. Tuo tarpu kitos mieliau užsisklendžia namuose ir mėgaujasi paskutinėmis ramybės valandomis dviese su vyru. Nesvarbu, kurioje barikadų pusėje jūs - darykite tai, ką norite!

Džiaugsmas pinasi su baime

Paskutinėmis nėštumo savaitėmis kūdikio besilaukianti moteris vienu metu jaučia ir džiaugsmą, ir baimę, ir nerimą. Šiam laikotarpiui būdingi nuotaikų svyravimai. Viena vertus, pabodo nėštumo vargai ir jos džiaugiasi, kad pagaliau galės paimti į rankas savo kūdikį. Antra vertus, laikotarpis po gimdymo kelia daug klausimų: ar aš susidorosiu? Kaip pasikeis mano gyvenimas?

Be šių klausimų, paskutinėmis nėštumo savaitėmis moteris kankina mintys apie būsimą gimdymą. Artėjant gimdymo datai didėja skausmo baimė, taip pat baiminamasi dėl galimų komplikacijų, savo ir kūdikio sveikatos. Daugelis moterų junta kažką panašaus į nesėkmės baimę. Net ir turint pakankamai daug informacijos, gimdymas yra nenuspėjamas ir nesuplanuojamas. Laukiantis pirmo vaikučio tai – nežinia, kuriai iš anksto sunku pasiruošti.

Kad baimė netaptų nevaldoma

Kai kurios būsimos mamos stengiasi apie artėjantį gimdymą galvoti kaip įmanoma mažiau. Vis dėlto dauguma nori kalbėti apie jų laukiantį gimdymą. Išsikalbėjimas – tinkamas būdas susidoroti su baime, todėl nerimaujančiai nėščiajai padeda pokalbiai su vyru, gimdžiusiomis draugėmis ar giminaitėmis. Savo jausmais nėščiosios gali pasidalinti ir lankomuose pasiruošimo gimdymui kursuose.

Kartais su kankinančiomis mintimis susitvarkyti padeda kvėpavimo ir atsipalaidavimo pratimai, pavyzdžiui, joga ar masažai. Užsimiršti ir atsipalaiduoti pagelbėja judėjimas. Ilgi pasivaikščiojimai, plaukiojimas baseine ar šokiai padeda ne tik atsikratyti įtampos, bet ir pagerinti fizinę savijautą.
Jeigu su baimės priepuoliais tenka kovoti nuolat, išmėginkite minčių valdymo techniką – pabandykite apie baimę galvoti tik tam tikru dienos metu, kad vėliau galėtumėte savo mintis nukreipti į linksmesnius dalykus. Arba aprašykite savo baimes sąsiuvinyje, kurį padėję į šalį galėsite atsiriboti ir nuo nerimą keliančių minčių.

Nuraminti gali net ir visiškai keista idėja: kurį savaitgalį nueikite į pėsčiųjų alėją ir stebėkite žmones – juos visus kažkada pagimdė moteris, tad ir jums tai tikrai pavyks!

Kankina nemiga 

Daugumą nėščių moterų paskutinėmis laukimo savaitėmis kankina nemiga. Darosi vis sunkiau rasti patogią padėtį miegui. Kai kurios būsimos mamos vos padėjusios galvą ant pagalvės pasineria į apmąstymus apie gimdymą, gyvenimą su kūdikiu ir tai, ką dar reikėtų nuveikti per artimiausias savaites.

Pirmiausia labai svarbu rasti patogią miego padėtį. Pilvas yra didelis ir sunkus, todėl kaskart pasisukant ant kito šono reikia vėl iš naujo „įsitaisyti“. Įprastos miego pozos dažnai nebeįmanomos, be to, nėščiosioms nederėtų ilgai gulėti ant nugaros, nes tokia poza trukdo tekėti kraujui ir gali tapti papildomu krūviu kraujotakai. Todėl geriausia yra gulėti ant šono, po viršuje esančiu keliu pasidėjus pagalvę. Paskutinėmis savaitėmis būsimoms mamos naktis apsunkina ir dažnas noras šlapintis.

Štai keletas patarimų, kad naktys būtų ramesnės:

-Prieš miegą klausykitės malonios muzikos, megzkite, skaitykite knygas ar pasižiūrėkite kokį gražų filmą.

-Pasivaikščiojimas prieš miegą nuramina mamą ir užmigdo kūdikį.

-Pasimėgaukite šilta vonia, o nusiraminti padės į vandenį įlašinti keli lašai levandų ar rožių aliejaus.

-Prieš miegą sureguliuoti kvėpavimą padės atsipalaidavimo ir kvėpavimo pratimai, kurių išmokote pasiruošimo gimdymui užsiėmimuose.

-Miegokite plačioje lovoje su daugybe pagalvėlių, kurios padės patogiai prilaikyti pilvą.

-Prieš miegą galite išgerti žolelių arbatos. Tinka apyniai, melisos ir valerijono mišiniai. Beje, pastarojo tinktūra netinka – joje apie 63 procentus sudaro alkoholis. Iš homeopatinių preparatų gydytojai kartais skiria magnio ar kalcio tabletes, abi jos atpalaiduoja raumenyną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis