5 neatidėliotini darbai iki gimdymo

Jeigu sutikus draugę mieste išgirsite nustebusį „Ką, tu dar negimdai?“, tai ženklas, kad iš tiesų jau tuoj gimdysite! Ar esate visiškai pasirengusi didžiajam įvykiui? Nagi, pasitikrinkime!

5 „darbai“, kuriuos turi atlikti iki gimdymo

1 darbas: Paskutiniai sveikatos patikrinimai ypač svarbūs

Gydytojas patikrina, ar placenta vis dar pakankamai aprūpina vaisių ir ar jis gerai vystosi. Ultragarso tyrimo metu pamatuojama, kaip placenta ir virkštelė aprūpinama krauju. Juk būtent per motinos kraują negimęs kūdikis nuolat gauna deguonį ir maisto medžiagas. Nėštumo pabaigoje kasdien per placentą prateka 80 litrų kraujo, kai, pavyzdžiui, nėštumo viduryje jo pratekėdavo tik 28 litrai.

Taip pat gydytojas dar kartą patikrina, kurioje vietoje yra placenta. Jeigu ji priešais ar netoli gimdos kaklelio, gali prireikti Cezario operacijos. Baigiantis nėštumui ima mažėti gimdymo vandenų ir ultragarso metu specialistas įvertina ir šį rodiklį.

2 darbas: Stenkitės sustiprėti prieš gimdymą

Prieš pat gimdymą derėtų papildyti energijos atsargas. Geriausia valgyti dažnai ir po nedaug – tai mažiausiai apkraus jūsų organizmą. Maitinkitės kaip ilgų nuotolių bėgimas prieš svarbias varžybas: daug šviežio ir termiškai neapdoroto maisto, kuriame gausu ląstelienos, angliavandenių ir polinesočiųjų riebalų rūgščių. Rinkitės pieno ir pilno grūdo produktus, šviežias salotas ir daržoves.

3 darbas: Ar namuose viskas „sustyguota“?

Jau turite būti susikrovusi krepšį į gimdymo namus su daiktais, kurių prireiks ligoninėje. Iš anksto sukrautas kraitelis padės išvengti panikos, jeigu viskas staiga prasidėtų. Patikrinkite, ar krepšyje visos reikalingos priemonės. Pasidėkite matomoje vietoje telefono numerius, kurių jums gali prireikti. Pavyzdžiui, taksi firmos, gydytojo, greitosios medicinos pagalbos ar gimdymo namų. Jeigu kas vakarą savo automobilį pasistatote vis kitoje vietoje, gerai įsidėmėkite, kur jį palikote, mat prasidėjus gimdymui jaudulys gali padaryti savo. Jei gimdysite ne pirmagimį, iš anksto pasirūpinkite, kas prižiūrės jūsų atžalas prasidėjus gimdymui, kol būsite ligoninėje.

4 darbas: Privalote turėti visus būtinus dokumentus

Lietuvoje yra galimybė iš anksto susitarti su akušere ar gydytoju dėl asmeninės priežiūros gimdymo metu. Tačiau net jei jūs ir su niekuo nesitarėte, būkite tikra, kad gimdymo namai jus mielai priims. Susitarimas iš anksto su specialistu leidžia iš anksto susitarti dėl to, kur bus vaikutis iš karto po gimdymo (su jumis ar naujagimių kambaryje), kokioje pogimdyminėje palatoje būsite. Taip pat pasirūpinkite visais svarbiais dokumentais. Turėkite su savimi asmens tapatybės dokumentą, nėščiosios kortelę ir dokumentą, bylojantį apie sveikatos draudimą.

Iš anksto pagalvokite apie laikotarpį po gimdymo. Ar galės jūsų partneris pasiimti atostogas? O gal po gimdymo jums padėti atvyks mama ar draugė? Nepamirškite, kad pirmomis dienomis po gimdymo pagalba tiesiog būtina.

5 darbas: Metas pasirūpinti paskutiniais pirkiniais kūdikiui

Gali būti, kad jau seniai supirkote viską, ko prireiks jūsų mažyliui, nes pirkti naujagimiui yra labai malonu. Dalis būsimų mamų mėgsta supirkti būsimam vaikeliui viską iš anksto iki paskutinio daiktelio. Vis dėlto nepamirškite, kad kūdikis labai greitai auga ir iš esmės jam reikia ne taip jau ir daug.


Iš anksto sukrautas kraitelis padės išvengti panikos, jei gimdymas prasidėtų anksčiau nustatyto termino.
Shutterstock nuotr.


Ko prireiks Jums ir mažyliui?

 Apranga: glaustinukių, šliaužtinukų, vilnonio megztinio ar striukės laukui, vilnonių kojinyčių (viskas 56-62 centimetrų ūgiui), medvilninės kepurės, o gimusiems šaltuoju metų laiku ir vilnonės kepurės.

Vystymui: vystymui skirta vieta turi būti patogi, mažiausiai 80x80 cm išmatavimų. Vystymo stalas ar vystymo lenta, kurią galima uždėti ant vonios, yra labai praktiška, tačiau mažylį galima pervystyti ir ant nuplaunamo pakloto ant tėvų lovos ar stalo. Nepriklausomai nuo to, pasirinksite medžiaginius vystyklus ar sauskelnes, pasirūpinkite marlės vystyklais - jų prireiks pavalymui bei pasikloti kūdikį maitinant.

Kūdikio priežiūrai: plastikinės vonelės prausimui, vonios termometro, nagų žirklučių užapvalintais galais, plaukų šepečio minkštais šeriais. Naujagimiams jokių ypatingų kūno priežiūros priemonių nereikia, nes geriausia priemonė - švarus vanduo. Sudirgusiai užpakaliuko odai reikia turėti kremo nuo iššutimo.

Miegui: vaikiška lovelė naujagimiui dažniausiai dar per didelė, todėl migdyti jį galima vežimėlyje arba lopšyje. Jeigu nuo pradžių kūdikį migdote didelėje lovoje, aplink jį padėkite pagalves, kad jis nesijaustų pasimetęs.

Keliavimui: vaikiško vežimėlio ir automobilio kėdutės, taip pat galima įsigyti nėšynę ar vaikjuostę, kurios leis vaikutį dažniau nešiotis su savimi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis