Gydytoja homeopatė pataria skiepyti tik visiškai sveikus vaikus

Lietuvoje galiojantis kūdikių ir vaikų skiepų kalendorius kartais klaidingai pavadinamas „privalomais skiepais". Iš tiesų šalyje skiepai nėra privalomi, ir skiepyti ar ne vaikus, sprendimą ar atsakomybę prisiima tėvai. Konsultuoja gydytoja homeopatė Daiva Jakubonienė.

Apsispręsti turėtų tėveliai

Homeopatė D.Jakubonienė sako, kai tėveliai teiraujasi, skiepyti ar ne vaikus, ji konkretaus atsakymo neturi: „Tai nėra sritis, į kurią labai gilinuosi, tačiau turiu keletą praktinių pastebėjimų. Vienareikšmiškai aš pati skiepyčiausi nuo pasiutligės, nes tai mirtina liga, o dėl kitų skiepų, manau, kiekvienas turi spręsti individualiai, nes šeimų istorijos labai skirtingos.

Svarbu tai, kaip vaiko tėveliai reagavo į skiepus, nes ir atžala gali reaguoti panašiai. Neperšu savo nuomonės, kaip reikia elgtis, nes niekas tiksliai nežino, kaip bus paskiepijus ar nepaskiepijus vaiką. Ir dėl vienos, ir dėl kitos priežasties gali kilti bėdų. Besidomintiems rekomenduoju pasiskaityti kolegos gydytojo homeopato sukurtą svetainę www.vegatestas.lt, joje pateikta daug informacijos apie skiepus: mokslinių straipsnių, samprotavimų, skiepų statistikos."

Skiepyti galima tik visiškai sveiką vaiką

Jeigu tėveliai apsisprendė skiepyti, gydytoja homeopatė pataria tai daryti, kai vaikas yra visiškai sveikas. Reikia įvertinti ne tik ūmias virusines ligas, bet ir lėtines, pavyzdžiui, itin dažną kūdikių sveikatos bėdą - užkietėjusius vidurius. „Vaikui gali užkietėti viduriai dėl vangios tulžies pūslės. Jis turi vieną bėdą, paskiepytam jų gali atsirasti daugiau, ir tada jos nebebus taip lengvai šalinamos, kaip norėtųsi", - sako specialistė.

 Ji prisimena atvejį, kai vienas vaikas griuvo, atsiremdamas į riešą, ir susimušė jį. Medicinos įstaigoje jį apžiūrėjo, nieko bloga nerado, ir ta proga, kad jau atėjo, o tuo labiau kad pagal amžių „priklausė" skiepas, paskiepijo vaiką difterijos ir stabligės vakcina. Vėliau ėmė kilti temperatūra, prasidėjo pūlingasis kaulo uždegimas - osteomielitas, teko ilgai gydytis dviem antibiotikais. „Vaikas buvo skiepijamas ką tik po traumos, vadinasi, patyręs įtampą, tikrai ne idealiai sveikas. Negerai, kai skiepijama neatsižvelgiant į vaiko sveikatą, savijautą, o tik todėl, kad reikia „pagal grafiką"", - sako patyrusi homeopatė D.Jakubonienė.

Jei skiepai atidedami vėlesniam laikui

Kai kurie tėveliai yra kritiškai nusiteikę ne prieš pačius skiepus, o prieš tai, kad daug vakcinų įskiepijamos itin anksti - pirmosiomis gyvenimo dienomis, mėnesiais, pirmąjį pusmetį. Jie linkę skiepus atidėti metams ar keleriems. Gydytoja homeopatė D.Jakubonienė sutinka su tuo, kai kalbama apie hepatito B vakciną, ja skiepijama 2-3 d., pakartotinai - 1 ir 6 mėn. Šis skiepas, pasak pašnekovės, faktiškai buvo sukurtas rizikos grupėms - mamoms, hepatito B turėtojoms, nes rizika užsikrėsti vaikučiui per gimdymą labai didelė.

Hepatitas B - infekcinis kepenų uždegimas, kuriuo užsikrečiama per kraują (rizikos grupė - medicinos personalas, pacientai, kuriems perpilamas kraujas), intervencines procedūras (tatuiravimas, dantų taisymas, manikiūras ir kt.) ir lytiniu būdu (rizikos grupės - narkomanai, prostitutės ir pan.). „Žinant, kad mama yra hepatito B turėtoja, neskiepyti kūdikio būtų didelė rizika. Tačiau pas mus nueita kitu keliu - netiriamos nėščiosios, ar turi hepatitą B, o skiepijama visa populiacija. Jei naujagimiui pasireiškia naujagimių gelta, tai jau yra tam tikri kepenų sutrikimo požymiai, o su šiuo skiepu kepenys gauna papildomą krūvį. Pažiūrėkime, kiek vaikų šiandien dėvi akinius ir turi akių bėdų. Mūsų tradicinė medicina to nesieja, bet kinų medicina aiškiai sieja akių ligas su kepenų bėdomis. Yra skirtumas, jeigu tą skiepą gauna 3 kilogramus sveriantis kūdikis ir 10 kilogramų vaikas, - sako gydytoja homeopatė.

Gimusiam kūdikiui reikia laiko prisitaikyti naujam gyvenimui

Be to, gimdamas vaikas patiria didžiulę įtampą - iš visiškai saugios erdvės pakliūva į šaltį, čia turi iškęsti daug nepatogumų. Reikia nemažai laiko, kad naujagimis prisitaikytų, o skiepai yra papildomas krūvis jo imunitetui. Yra tendencija, kad kuo daugiau skiepų sukuriama, tuo labiau jie „sukišami" į pirmuosius gyvenimo metus. Gal todėl, kad pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais mama su juo reguliariai lankosi pas gydytoją, o vėliau tik dėl skiepų nelabai ir ateitų." Jei šeima nusprendžia skiepyti vaiką, yra homeopatinių preparatų („Thuja", „Silicea"), kurių galima skirti prieš ir po skiepo, kad išvengtume ar palengvintume galimą jo šalutinį poveikį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis