Tamsioji motinystės pusė: nepatogumai po gimdymo

Gimdymas reikalauja labai didelių fizinių ir psichologinių jėgų. Todėl nenuostabu, kad reikia nemažai laiko organizmui atsistatyti. Apie kūno priežiūrą po gimdymo kalbamės su gydytoja akušere ginekologe Agne Meškaite.

Tarpvietės prakirpimas

,,Tai ar gimdymo metu prakerpama tarpvietė priklauso nuo jos būklės ir audinių elastingumo", - sako gydytoja A.Meškaitė. Jei tarpvietės audiniai nesunkiai tempiasi ir netrukdo užgimti kūdikio galvutei, jie nėra kerpami. Akušerė priima sprendimą prakirpti audinius, jei kyla grėsmė jiems suplyšti arba jei dėl kokių nors priežasčių būtina, kad mažylis kuo greičiau gimtų. Nors tarpvietės plyšimui gimdyvės psichologinė būsena ir neturi įtakos, tačiau mažesnė tikimybė yra tada, kai moteris iki gimdymo yra sustiprinusi makšties raumenis. Juos galite stiprinti taip: sustabdykite šlapimo srovę ir vėl atleiskite. Pakartokite kelis kartus. Šį pratimą galite daryti ir nesišlapindama, paprasčiausiai sutraukite makšties raumenis. Tokia mankštelė, kurią galima daryti bet kur ir bet kada yra naudinga ir po gimdymo, nes padeda susitraukti makšties raumenims.

Gydytoja A.Meškaitė sako, kad svarbus yra ir medikų bei gimdančios moters sugebėjimas bendrauti. Didesnė tikimybė, kad gimdymas bus sklandus, jei būsimoji mamytė klauso gydytojo nurodymų kada pakvėpuoti, o kada stumti.

Siūlių priežiūra

Jei gimdymo metu tarpvietė buvo prakirpta, užgimus placentai gydytojas susiuva žaizdą, kuri maždaug per dvi savaites užgyja, o siūlės ištirpsta. Gydytoja A.Meškaitė sako, kad didelės įtakos sėkmingam tarpvietės gijimui turi švara. Kiekvienai pagimdžiusiai mamytei rekomenduojama tris savaites po gimdymo, kai intensyviausiai gyja susiūta žaizda, kaskart pasišlapinus, pasituštinus ar pamaitinus kūdikiuką (maitinant intensyviai traukiasi gimda ir padaugėja išskyrų) gerai apsiplauti. Įprastinį muilą reiktų pakeisti skysčiu intymiai higienai, kadangi jis nedirgina ir taip jautrios gleivinės.

Jei tarpvietė buvo prakirpta, maždaug dvi savaites yra rekomenduojama nesėdėti. Kartais būna taip, kad kuri nors siūlė sutrūksta, tačiau nerimauti nėra pagrindo, kadangi žaizda vis tiek užsitraukia. Gydytoja A.Meškaitė sako, kad sėkmingai užgyti žaizdai pakanka paisyti higienos, o tepti siūlių briliantine žaluma ar kokiais nors kremais nėra būtina. Tačiau pastebėjusi, jog siūlės iširo, paraudo susiūtos vietos, šalia siūlių atsirado pūlinukų, reiktų kreiptis į gydytoją. Pasikonsultuokite su gydytoju ir tada, jei susiūtą tarpvietę skauda. Kelias dienas turėtumėte jausti jos tempimą, tačiau ne didelį skausmą.

Užkietėję viduriai

Labai dažnai po gimdymo užkietėja viduriai. Jei nuėjus į tualetą tenka ilgai stenėti, gali temptis siūlės. Todėl rekomenduojama pasistengti sureguliuoti tuštinimąsi. Vaistų vartoti negalima, kadangi jie patenka į mamos pieną ir gali pakenkti naujagimiui. Tinka klizmutės microlax, kurias gali savarankiškai naudoti kiekviena moteris. Kitas būdas yra valgyti lengvai virškinamą maistą, košes, kurios nekietina vidurių. ,,Jei praėjus dviems paroms po gimdymo moteris vis dar negali pasituštinti, ligoninėje yra pastatoma valomoji klizma", - sako gydytoja A.Meškaitė.

Šviesėjančios išskyros

Įprastai po gimdymo kraujuojama maždaug šešias savaites. Tačiau intensyviausiai - pirmąsias 10 - 14 dienų, išskyros palaipsniui turėtų šviesėti ir išnykti. Gydytoja A.Meškaitė pataria kelias valandas per dieną pabūti be kelnaičių ir įklotų, pavyzdžiui, tuo metu, kai mamytė ilsisi ir nebemaitina mažylio, kad žaizda vėdintųsi. Tamponų naudoti negalima, kadangi išskyros turi ištekėti į išorę. Jei pastebite, kad išskyros nešviesėja, o atvirkščiai yra tamsios ir labai gausios, su stambokais kraujo krešuliais, jei aštrokai skauda pilvo apačią, būtinai kreipkitės į ginekologą.

Gydytoja A.Meškaitė sako, jog gali pasitaikyti priežasčių, neleidžiančių susitraukti gimdai. Pavyzdžiui, kartais gimdoje lieka placentos audinio likučių, kuriuos labai sunku diagnozuoti ir kurie išryškėja praėjus keletui dienų ar savaitei po gimdymo. Intensyvios, nemalonaus kvapo, skystos, kraujingos, nemažėjančios ir nešviesėjančios išskyros gali reikšti gimdos uždegimą. ,,Išskyrų gausumui neturi įtakos nei mamos pervargimas, nei mityba ar psichologinė būsena", - sako gydytoja A.Meškaitė. Jei po gimdymo organizmas atsistatinėja normaliai, kraujavimas mažėja, siūlės gerai gyja, pas ginekologą nueikite praėjus šešioms savaitėms po gimdymo.

Silpnumo priepuoliai

Jauna mamytė Alma pasakoja, kad sugrįžusi namo iš ligoninės jau kitą dieną su savo vyru ir mažyliu išėjo pasivaikščioti į mišką. ,,Oras buvo labai gražus, aš jaučiausi gerai, todėl manėm, kad kokias dvi valandas pabūsime gryname ore, - sako Alma. - Tačiau po dešimties minučių man pasidarė taip silpna, kad vyrui teko ne tik stumti vežimėlį, bet ir man padėti pareiti namo". Gydytoja A.Meškaitė sako, kad sunku įsivaizduoti kokį nors kitą darbą, atimantį tiek daug jėgų, kiek jų pareikalauja gimdymas. Todėl natūralu, kad savaitę ar dar ilgiau po gimdymo mamytei gali pasidaryti silpna. Sugalvojusi išeiti pasivaikščioti su ką tik gimusiu vaikučiu, pasiimkite kokį nors kitą žmogų kartu ir neikite labai toli, nes gali būti sunku sugrįžti. Nors po normalaus gimdymo ir neturėtumėte alpti, tačiau geriau pasisaugokite, ypač jei maitinate mažiuką krūtimi ir mažai miegate. ,,Silpnumo priepuolių bijoti nereikia, nes tai normali atsistatančio organizmo reakcija", - sako gydytoja A.Meškaitė.

Seksas po šešių savaičių

,,Ankstyvuoju pogimdyminiu laikotarpiu, t.y. šešias savaites po gimdymo nerekomenduojami lytiniai santykiai", - sako gydytoja A.Meškaitė. Per tą laiką lytiniai organai atsistato. Pirmasis vizitas pas ginekologą taip pat skirtas tam, kad būtų įvertinta makšties, gimdos kaklelio būklė. Jei viskas gerai, galima drąsiai sugrįžti į normalų gyvenimą. Ankstesni lytiniai santykiai gali sukelti infekciją, kadangi gimdos kaklelis dar nebūna pakankamai užsidaręs ir bakterijoms yra atviras kelias patekti į gimdą. Kai gimda susitraukia, užsiveria jos paviršius, lytiškai santykiauti yra skaudu. Gydytoja A.Meškaitė sako, kad pirmieji lytiniai santykiai nebūtinai turi būti skausmingi. Jei bijote skausmo, galite makšties įeigą sutepti želė pavidalo lubrikantu.

Po Cezario pjūvio

Jei buvo atliktas Cezario pjūvis, pogimdyminis laikotarpis trunka tiek pat, kaip ir normaliai gimdžius. Rando priežiūrai taip pat svarbiausia yra švara. Kasdien būtina išsimaudyti po dušu, o žaizdos nei tepti, nei klijuoti nereikia. ,,Išvykstant iš ligoninės yra nuimamos siūlės ir rekomenduojama jau kitą dieną drąsiai nusiprausti visą susiuvimo vietą su skystu muilu ir kempinėle, - sako gydytoja A.Meškaitė. - Moterys labai baiminasi, kad neiširtų siūlės, tačiau taip tikrai neatsitiks". Dvi, tris savaites galite jausti susiūtos vietos tempimą, maudimą. Kraujuojama iš makšties kaip ir po natūralaus gimdymo, tačiau paprastai kiek trumpiau. Savo naujagimį kilnoti galima, nepatariama tik pirmąsias savaites kilnoti vyresniųjų vaikučių, kad pilvo raumenys nebūtų labai įtempti.

Nusileidusi gimda

Po gimdymo paprastai būna šiek tiek nusileidusi gimda, ypač, jei naujagimio svoris viršija 4 kilogramus, tačiau per pirmąsias šešias savaites ji paprastai sugrįžta atgal. ,,Tačiau kartais jei gimdos raiščiai ir tarpvietės audiniai yra silpni, gimda gali ir likti nusileidusi. Tai pastebi ginekologas per pirmąją apžiūrą po gimdymo", - sako gydytoja A.Meškaitė. Ginekologas apžiūri ar gimdos kaklelyje nėra žaizdelių. Prieš gimdymą buvusi nedidelė žaizdelė po gimdymo gali padidėti, ypač, jei buvo įplyšęs gimdos kaklelis. Jei žaizda didelė, paprastai ji išpjaunama. Po gimdymo organizmas yra nusilpęs ir imlus įvairioms infekcijoms, todėl praėjus mėnesiui gimdymo nepatingėkite nueiti persišviesti plaučių, tai būtina tuberkuliozės profilaktika.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis