Kaip išvirti sveikiausią daržovienę? Patarimai, kaip sumažinti nitratų kiekį

Kaip ruošti daržovių košę, kad ji būtų skani, o svarbiausia, sveika, išsaugojusi kuo daugiau vitaminų ir kitų augančiam organizmui reikiamų medžiagų? Konsultuoja Vilniaus m. Šeškinės poliklinikos vaikų ligų gydytoja Audra Leipuvienė.

Nuo kokios košės pradėti primaitinimą, sprendžia gydytojas

Paprastai daržovių košė rekomenduojama kaip pirmoji košė kūdikiui primaitinti, bet nebūtinai. Kokia koše geriau pradėti primaitinti kūdikį, pasitarkite su mažylio gydytoju.

Paprastai daržovių košė verdama iš kelių daržovių, tačiau pirmą kartą pradedant ja maitinti kūdikį verdama tik iš vienos daržovės. Nėra griežtų reikalavimų, kokią virtą daržovę pirma duoti paragauti mažyliui. Pirmoji daržovė gali būti bet kuri, bet reikėtų atsižvelgti į metų laiką, kaip kūdikis tuštinasi (skystai ar kietai), polinkį į maisto alergiją. 

Dažniausiai pirmoji daržovienė verdama iš bulvės ar morkos, o kitomis daržovėmis papildoma vėliau. Taip galima daryti, nes šios daržovės yra dažniausiai vartojamos Lietuvoje. 

Prie daržovių košės kūdikis pratinamas apie dvi savaites, kas 3-5 dienas pridedant vis naują daržovę - kopūstą ar cukiniją, žiedinį kopūstą ar moliūgą, brokolį, o vyresniems kūdikiams (nuo 8-9 mėnesio) - pomidorą ar burokėlį. 

Kūdikiui tinka Lietuvoje augančios daržovės, neaštrios, nesunkiai virškinamos, kurios turi mineralinių ir skaidulinių medžiagų, reikalingų jam vystytis. Puikiai tinka moliūgas, cukinija, morka, bulvė, žiedinis kopūstas, pomidoras, burokėlis, žalieji žirneliai, ropė, patisonas ir kt.

Daržovės, iš kurių virsite košę mažyliui, turi būti neapvytusios, neapipelijusios, neperaugusios, nepažaliavusios (bulvės, morkos), netręštos trąšomis. Netinkamai užaugintos ir laikytos bei turinčios kenksmingų medžiagų (pesticidų, sunkiųjų metalų, daug nitratų) gali pakenkti kūdikio sveikatai.

Daržovienė: kada, kokia ir kiek?

Daržovių košelė kūdikiams įprastai pradedama duoti nuo 4-6 mėnesio. Tokio amžiaus mažyliai košę sugeba nulaižyti ar nučiulpti nuo šaukštelio, todėl išvirta ji turėtų būti pusiau tiršta (grietinės konsistencijos), be nepertrintų daržovių gabaliukų. Kai kurie kūdikiai, pajutę kelis nepertrintus gabaliukus, gali daržovienės daugiau nebenorėti. 

Nuo 7-8 mėnesio daržovių košytė jau gali būti tiršta, su smulkiais daržovių gabaliukais, nes 8 mėnesių kūdikiai jau geba kramtyti dantenomis, nustumti didesnį maisto gabaliuką ryklės link ir jį nuryti.

Nuo 6 iki 8 mėnesio kūdikiai papildomo maisto (košės) turėtų valgyti 2-3 kartus per dieną, o vyresni nei 9 mėnesių - 3-4 kartus per dieną. 

Šviežiai virtą daržovių košę mažylis turi suvalgyti iškart. Jei jos nesuvalgo, vėliau košė jau bus netinkama maitinti. Atvėsintos košės kambario temperatūroje negalima laikyti ilgiau nei 2 val., reikėtų dėti į šaldytuvą (esant 5 laipsnių temperatūrai). Pakartotinai pašildyta košė nėra vertinga ir ne tokia skani. 

Labai svarbu atminti, kad košės turėtų būti įvairios. Dažniausiai per parą duodama viena daržovių košė ir dvi grūdinės košytės. Jeigu blogiau valgo grūdines, galima du kartus duoti daržovių košės, o kartą - grūdų. Svarbu, kad kūdikis gautų įvairios sudėties maisto.

„Mažiname" nitratus

Neįmanoma užauginti daržovių taip, kad jose visiškai nebūtų nitratų. Juk azotinės medžiagos (nitratai), kurias daržovės „pasiima" iš dirvožemio, yra būtinos joms augti. Mažiau nitratų yra daržovėse, augančiose atvirame grunte ir gaunančiose daug šviesos (liepos-rugpjūčio mėnesiais) bei jeigu nėra tręšiamos organinėmis ir mineralinėmis trąšomis, o derlius nuimamas laiku. Ekologiniuose ūkiuose auginamos daržovės nitratų sukaupia mažiau.

Verta žinoti, kad nitratų kiekį galima sumažinti. Todėl svarbu tinkamai paruošti daržoves. Nitratų sumažės, jei daržoves nulupsime ir mirkysime, virsime pasūdytame vandenyje. Virtose luptose bulvėse nitratų sumažėja 65-80 proc., morkose - apie 60 proc., burokėliuose - apie 40 proc. Verdant daržoves nitratų jose sumažėja pagal užpilto vandens kiekį, nes nitratai „pereina" į vandenį. Verdant daržoves su valgomąja druska nitratų sumažėja 20 proc. daugiau, nei verdant be druskos. Mirkant parūgštintame vandenyje nitratų sumažėja apie 15-20 proc. daugiau, nei mirkant neparūgštintame. 

Šaldytuve laikomose daržovėse nitratų kiekis nekinta, o štai daržovėse, kurios žiemą laikomos rūsiuose, nitratų sumažėja.

Patariama kūdikio košei naudojamas daržoves nulupti ar nuskusti, nuplauti po tekančiu vandeniu. Prieš verdant nemirkyti vandenyje, o virti iškart su šiek tiek daugiau vandens, kuris saikingai pasūdytas.

 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis