Alergija puola net naujagimius

Alergijos keliama grėsmė didėja visame pasaulyje. Paskutinį dešimtmetį smarkiai padaugėjo sergančiųjųjų alergijos ligomis, ypač vaikų. Alergija užklumpa net kelių savaičių naujagimius.

Europoje alergiškas kas trečias vaikas

Pavyzdžiui, kai kuriose šalyse alerginėmis ligomis serga iki 40 proc. gyventojų, o Europoje alergiškas kas trečias vaikas. Pasak Vaikų ligoninės Pulmonologijos ir alergologijos centro direktorės doc. Odilijos Rudzevičienės, daugėja atopinio dermatito, alerginio rinito, bronchinės astmos, šienligės atvejų, išaugo maisto alergijos ir jos sukeliamų itin sunkių reakcijų skaičius. 

TAIP PAT SKAITYKITE:

Karšti įspūdžiai iš lietuviškojo dinozaurų parko

Kas nutinka,kai vaikas automobilyje per karščius paliekamas vienas

Alergija pasireiškia skirtingai

Alergija pasireiškia ne tik odos bėrimais, bet ir virškinimo trakto funkcijos sutrikimais, todėl ją diagnozuoti nėra lengva, ypač kūdikiams ir mažiems vaikams. Vaikų ligoninės vaikų alergologams visiškai nauju iššūkiu tapo atvejis, kai maisto alergija karvės pienui pasireiškė neišnešiotam, trijų savaičių naujagimiui. 

Kartais prireikia gydyti stacionare

Grėsmę sveikatai keliančiai alergijai nustatyti neužtenka tik vieno kraujo tyrimo. Pasak doc. O. Rudzevičienės, nors didžioji dauguma klasikinių alerginių ligų gali būti gydomos ambulatorinėmis sąlygomis, maisto alergijų atvejais kūdikio būklė gali būti tokia sunki, kad jį gali prireikti gydyti specializuotos sveikatos priežiūros įstaigos stacionare, kuriame dirba aukštos kvalifikacijos, gerai pasirengę vaikų alerginių ligų specialistai, gebantys taikyti sudėtingą šiuolaikinį kompleksinį ištyrimą ir atitinkamą gydymą. 

Placebu pagrįsti tyrimai

Vaikų ligoninės Pulmonologijos ir alergologijos centre, į kurį atvyksta sunkiausi pacientai iš visos Lietuvos, taikomi visi šiuolaikiniai alerginių ligų diagnostikos metodai. Čia atliekami abipusiai slapti placebu kontroliuojami provokaciniai oraliniai mėginiai ir kiti sudėtingi tyrimai, kai kurie iš jų Lietuvoje atliekami tik Vaikų ligoninėje. 

Dvidešimt metų Vaikų ligoninės alergologai alerginių ligų gydymo patirties sėmėsi Skandinavijos, Vokietijos ir kitų užsienio šalių vaikų alergijos gydymo centruose, o šiandien jau patys dalyvauja tarptautinių mokymų programose, perduodami savo patirtį kitų šalių vaikų alergologams. Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijos poliklinikoje per metus apsilanko per 5 tūkst. pacientų.

                                                                                                                 www.vaikuligonine.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis