Kodėl gimdymas šiandien trunka ilgiau, negu prieš 50 metų?

Visos bent kartą gimdžiusios poros žino, kad ilgiausiai ir skausmingiausiai trunka pirmoji gimdymo fazė - sąrėmiai, kuomet pradeda vertis gimdos kaklelis. Atlikę tyrimą JAV mokslininkai nustatė, kad sąrėmiai šiandien trunka gerokai ilgiau, negu prieš penkiasdešimt metų. Kodėl?

Vidutiniškai trunka 10 - 12 valandų

Nuo dešimt iki dvylikos valandų - tiek vidutiniškai trunka sąrėmiai, kol gimdos kaklelis atsiveria tiek, kad vaikutis jau būtų pajėgus išvysti šį pasaulį. Žinoma, šie skaičiai kiekvienai moteriai yra vis kitokie: vienoms šis laikas būna trumpesnis, kitoms - ilgesnis, tačiau vidutiniškai skaičiuojama, kad vienas gimdos kaklelio centimetras atsiveria per vieną valandą.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Visuomenę šokiravo istorija apie aukles, kankinusias vaikus

Šiandien sąrėmiai trunka ilgiau, negu anksčiau

JAV mokslininkės palygino sąrėmių laiką tarp moterų, kurios gimdė nuo 1959 iki 1966 metų su moterų sąrėmių laiku šiais laikais (gimdžiusiųjų nuo 2002 iki 2008) ir padarė išvadą, kad dabar šis laikas yra gerokai ilgesnis. Ypač skirtumas akivaizdus tarp pirmą kartą gimdžiusiųjų moterų.

Reikia paminėti, kad tyrimo metu buvo tiriami tik tokie gimdymai, kurių metu sąrėmiai prasidėjo natūraliai, o ne buvo skatinti. Taip pat nebuvo tiriami daugiavaisiai nėštumai.

Sąrėmių laikotarpis pailgėjo beveik trimis valandomis!

Išvada yra tokia, kad šiais laikais pirmą kartą gimdžiusioms moterims sąrėmiai trunka maždaug 2,6 valandos ilgiau, negu truko mūsų močiutėms ar mamoms. Kai moteris gimdo antrą arba trečią vaiką, šis skirtumas yra dvi valandos.

Tyrimą atlikusios mokslininkės bando atsakyti į klausimą, kodėl taip nutiko.

Gimdymo "užsitęsimą" lemia keli veiksniai

Vienas iš veiksnių, kodėl taip yra, galėtų būti vyresnis gimdyvių amžius. Šiais laikais gimdo vyresnės moterys. Taip pat svarbus gali būti moterų kūno masės indeksas, kuris irgi yra didesnis šiuolaikinių moterų, sakoma tyrimą publikavusiame "American Journal of Obstetrics & Gynecology" leidinyje.

Dar viena svari tyrimo rezultatus paaiškinanti priežastis - šiuolaikiniai naujagimiai gimsta didesnio svorio, negu šešiasdešimtaisiais metais.

Gimdymas tapo labiau medikalizuotas

Taip pat minimi nuskausminantys vaistai, kurie šiais laikais naudojami daug dažniau, ir dėl to pailgėja sąrėmių laikas. Pavyzdžiui, epidūrinę nejautrą JAV šiais laikais renkasi 55 procentai gimdančiųjų, tuo tarpu 1959 - 1966 metais tokių buvo vos 4 procentai.

Aptariamuoju laikotarpiu gerokai padidėjo ir cezario pjūvio operacijų JAV - nuo 12 iki 31 procento. Priminsime, kad Lietuvoje cezario pjūvio operacijų skaičius šiandien yra 20 -25 procentai visų gimdymų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis