Lietuvoje pabrango gimdymas

Nuo šiol už gimdymo paslaugas, suteiktas moterims tose gydymo įstaigose, kurios yra sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, bus apmokama brangiau. Tuo tikslu skirtas papildomas finansavimas, kuris leido padidinti šių paslaugų apmokėjimo įkainius.

Nuo šiol už visas suteiktas gimdymo paslaugas teritorinės ligonių kasos gydymo įstaigoms apmokės taikydamos didesnius įkainius.

Įsigaliojus naujajai tvarkai, paprastas gimdymas kainuos ne mažiau kaip 1500 litų, o sudėtingiausių gimdymų kainos galės siekti daugiau kaip 4000 litų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Populiariausių vardų Lietuvoje TOP 10 didžiausiuose miestuose
Ką valgo karališkasis kūdikis: mamos pieną ar mišinuką?

Įvedus naujus įkainius metinis lėšų poreikis papildomai išaugs 6,79 mln. litų, o nuo šių metų rugsėjo mėnesio pradėjus apmokėti pagal naujus įkainiais papildomai reikės 1,69 mln. litų iš PSDF biudžeto.

Toks sprendimas priimtas, siekiant pagerinti teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybę gimdančioms mamoms.

Tai labai svarbios paslaugos, todėl jos turi būti teikiamos itin kokybiškai ir kruopščiai, o jų teikimas skatinamas valstybės. Tad nuspręsta skirti papildomą finansavimą šioms paslaugoms apmokėti, panaudojant nepaskirstytąsias PSDF biudžeto lėšas.

Gimdančiosioms gimdymas nekainuoja

Sveikatos draudimo įstatyme yra nustatyta, kad privalomuoju sveikatos draudimu valstybės draudžiamos moterys, kurioms įstatymų nustatyta tvarka suteiktos nėštumo ir gimdymo atostogos, ir nedirbančios moterys nėštumo laikotarpiu 70 dienų iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo.

Papildomos išlaidos gimdant

Gimdyvėms gydytojo paskirtų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių, jei jų prireikia, išlaidos yra apmokamos iš PSDF biudžeto, išskyrus atvejus, kai moteris savo iniciatyva gydytojui rekomendavus, pasirenka brangesnius vaistus ar medicinos pagalbos priemones.

Tokiu atveju ji privalo sveikatos priežiūros įstaigai sumokėti gydytojo skiriamų (ligoninėje turimų) ir jos pasirenkamų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių kainų skirtumą.

Jei moteris savo iniciatyva pasirenka brangiau kainuojančias paslaugas (įskaitant ir tyrimus), medžiagas, procedūras, tai šių paslaugų, medžiagų, procedūrų faktinių kainų ir nemokamų paslaugų, medžiagų, procedūrų bazinių kainų skirtumą ji taip pat sumoka pati Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka.

Pasirinkus papildomas paslaugas ar procedūras, kai gydytojas jų neskiria, bet gimdyvė pageidauja, tų paslaugų ar procedūrų kainą reikia sumokėti pačiai.

Kiek gimdymų būna per metus?

Vidutiniškai per metus mūsų šalies sveikatos priežiūros įstaigose gimdymų skaičius siekia beveik 28 tūkst., iš kurių beveik 27 proc. taikoma cezario pjūvio operacija.

2012 - aisiais gimdymų skaičius, palyginus su 2011 metais, sumažėjo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis