10 patarimų maitinančioms krūtimi žindymo istorijų konkursas

Mama Rasa turi dvi žindymo istorijas, kurios abi skiriasi kaip diena nuo nakties. Išklausykime patyrusios mamos patarimus.

Noriu papasakoti dvi skirtingas savo žindymo istorijas.

Pirmąją dukrytę pagimdžiau prieš 15 metų ir jos nežindžiau. Gimdžiau lengvai, bet po to buvo komplikacija, ir dukrytę man atnešė kitą dieną, ji jau buvo susipažinusi su buteliuku.

Pieno buvo labai daug, galėjau išmaitinti ne vieną vaikelį, bet paragavusi pienuko iš buteliuko, kad ir kaip stengiausi, krūties dukrytė nebeėmė. Prisimenu, tik priglausdavau dukrytę prie krūtinės, o ji riečiasi ir rėkia. Kai paprašiau ligoninėje seselės parodyti , kaip taisyklingai maitinti, man buvo atsakyta - maitink iš buteliuko, tau pačiai bus lengviau... O tikrai nebuvo lengviau, susirgau depresija.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Teismas pripažino berniuko vardą netinkamu ir liepė jį pakeisti

Tiesa ir mitai apie cezario pjūvį

Nusitraukinėjau savo pienelį iki 6 mėn., bet jo su kiekvienu mėnesiu vis mažėdavo, tad teko dar primaitinti ir mišinėliu. Labai dėl to krimtausi, bet tikrai nesijaučiau prastesne mama už tas, kurios pačios maitino. Mano klaida buvo nežinojimas, informacijos, kaip taisyklingai maitinti, trūkumas ir jokio palaikymo.

Antrą dukrytę pagimdžiau prieš 3 metus ir ją žindžiau 2 metus.

Prieš šį gimdymą labai daug skaičiau, rinkau informaciją, kaip taisyklingai žindyti, labiau pasitikėjau savimi ir norėjau maitinti. Mano antrasis gimdymas buvo labai sunkus ir ilgas, taip ir nepavyko pačiai pagimdyti, teko daryti cezario pjūvį. Kai tik išvydau dukrytę, paprašiau, kad ir kaip buvo sunku ir silpna, kad jos neišneštų ir paguldytų man ant krūtinės.

Nuo pirmųjų dukrytės gimimo minučių priglaudžiau ją prie krūtinės ir taip visą parą nepaleidau jos iš rankų. Abi kantriai mokėmės: aš - žindyti, o dukrytė - taisyklingai paiimti krūtį. Šis mano maitinimas skiriasi nuo pirmojo kaip diena ir naktis, nes taip lengva ir patogu maitinti, nereikia nusitraukinėti pienelio ar ruošti mišinuko, ir nėra geresnio maistelio vaikučiui kaip visada šviežias, šiltas ir saldus mamos pienelis, o mamytei tai pats geriausias laiko ir pinigėlių taupymo būdas.

Nors aš esu tik už natūralų žindymą, nes tai yra geriausia, ką galime mes vaikučiams duoti, bet suprantu ir tas mamas, kurios iš tikrųjų negali maitinti dėl ligos ar kitų svarbių priežasčių, nematau čia nieko blogo, juk ne tik piene meilė. Svarbiau sveika, laiminga ir savimi pasitikinti mama, nes tik tokia mama gali tinkamai pasirūpinti savo vaikeliu!

Mano sėkmingo žindymo receptas:

1.Pirma sėkmingo žindymo pradžia yra didelis noras maitinti ir pasitikėjimas savimi.

2.Gimusį vaikelį iš karto priglausti prie krūtinės. Tikrasis pienelis gali atsirasti tik po dviejų parų, ir dažniausiai mamos daro klaidą išsigąsdamos, kad nėra pieno ir siųsdamos vyrą pirkti mišinėlio. Paskui atsiranda pienelio, prasideda uždegimai, ir būna jau sunku išmokyti vaikutį žindyti.

3.Jokio maitinimo režimo. Maitinti pagal poreikį ir dieną, ir naktį. Labai svarbus yra naktinis maitinimas, jokiu būdu negalima jo praleisti, nes naktį gaminasi daugiausia pienelio. Būtų puiku, jei toks maitinimas kas 2 valandas dieną ir naktį truktų 2-3 mėnesius. Jei vaikelis norės valgyti po valandos, duoti krūtinę ir anksčiau, nelaukti jokių 2 val.

4.Vieną maitinimą duoti vieną krutinę, o kitą maitinimą - jau kitą krūtinę. Kad nesusipainiočiau, prisegdavau "žiogelį" prie liemenėlės.

5.Po kiekvieno maitinimo jokiu būdu nenusitraukinėti likusio pienelio, jo gaminsis tiek, kiek reikia vaikeliui.

6.Gerai pailsėkite ir stenkitės kartu numigti su vaikeliu, ypač pirmus mėnesius. Pamirškite idealiai sutvarkytus namus, svarbiausia - gerai pailsėti.

7.Gerai maitintis, gerti pakankamai vandens, šiltų arbatų. Stebėti vaikelį, ar nealergizuoja jo, ar nepučia pilvuko nuo tam tikro mamos maisto.

8.Duoti krūtinei pailsėti, čia tinka labiau pirmuosius 2 mėnesius: kartą per dieną 10 min. pabūti  iki pusės nuogai. Jei speneliai sutrūkinėja, patepti specialiu tepaliuku. Arba galima patepti savo pieneliu.

9.Nepamirškite gryno oro ir stenkitės dažniau su vaikeliu išeiti pasivaikščioti.

10.Labai svarbu gera nuotaika, patartina kuo mažiau nervintis ir jaustis laimingai.

Rasa

Rugpjūčio 1-7 dienomis minima Tarptautinė žindymo savaitė. Šių metų šūkis: „Žindymo parama: arčiau mamų". Jeigu ir jūs susidūrėte su žindymo sunkumais, kuriuos įveikėte, laukiame Jūsų pasakojimų el. paštu tavovaikas@delfi.lt. Dalinkimės patirtimi ir įkvėpkime viena kitą! Istorijų konkurso sąlygas rasite čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis