Pirmą kartą Lietuvoje kūdikiui diafragmos išvarža išoperuota modernesniu būdu

Vaikų ligoninės Santariškėse vaikų chirurgas Arūnas Strumila pirmą kartą Lietuvoje, operuodamas kūdikį, gimusį su diafragmos išvarža, pritaikė minimaliai invazinį metodą - torakoskopiją.

Kūdikis gimė turėdamas įgimtą diafragmos išvaržą - gana retą defektą, pasitaikantį vienam iš 2-3 tūkstančių naujagimių.

„Tai sunki patologija, kurios sunkumas priklauso nuo diafragmos defekto dydžio ir kartu esančių kitų įgimtų patologijų, - teigia vaikų chirurgas Arūnas Strumila. - Per diafragmoje esantį defektą pilvo ertmės organai įsiveržia į krūtinės ląstą, spaudžia plautį ir pasunkina kvėpavimą".

TAIP PAT SAITYKITE:
25 priežastys turėti daugiau vaikų
Kaip būsimo vaiko lytį išduoda mamos krūtinė?

Šiam mažajam pacientui diafragmos išvarža diagnozuota Vaikų ligoninės Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje.

Vaikų chirurgai, įvertinę kūdikio amžių ir sveikatos būklę, nusprendė operuoti naujesne, pažangesne metodika. Įprastai kūdikių diafragmos išvaržos operuojamos atvirai, taikant laparotomiją. Operacijos metu daromas apie 10 cm odos pjūvis po kairiuoju šonkaulių lanku, iš krūtinės pilvo organai grąžinami į pilvo ertmę ir defektas susiuvamas.

Vaikų ligoninės nuotraukoje: vaikų chirurgas Arūnas Strumila operacijos metu.
Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip teigia kūdikį operavęs vaikų chirurgas A. Strumila, taikant pažangesnį mažai invazinį metodą, visos reikalingos chirurginės manipuliacijos atliekamos per tris mažus 3 mm skersmens pjūvius. Operacijos trukmė neviršija valandos, metodas labai saugus pacientui. Po torakoskopinės operacijos daug mažiau skauda, greičiau atsigaunama po operacijos, nelieka didelio rando.

Vaikų chirurgai džiaugiasi, kad operacija praėjo sklandžiai ir dėl kruopštaus, profesionalaus Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus specialistų darbo kūdikis po paros jau buvo perkeltas į skyrių. Šiuo metu jis jau sveiksta ir yra grįžęs namo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis