ATVIRAI. 9 dalykai, kuriuos daryčiau kitaip, besilaukdama šiandien

Ar yra dalykų, kuriuos jūs šiandien darytumėte kitaip, negu savo nėštumo metu? Jei vaikučio lauktumėtės dabar, o ne prieš kelerius ar keliolika metų? Laukiame jūsų pastebėjimų komentaruose, o jūsų dėmesiui - vienos mamos išpažintis.

... rašyčiau dienoraštį


Žinoma, kai laukiesi, atrodo, kad amžinai prisiminsi visas svarbias smulkmenas: kada sužinojai apie nėštumą, kaip pranešei apie tai būsimam tėveliui, kada pajautei pirmus mažylio judesius pilve... Tačiau iš tiesų, tai labai greitai užsimiršta. Dienoraščio rašymas negimusiam mažyliui - puiki terapijos priemonė. Popieriaus lapui galima iškloti visas slapčiausias savo baimes, pasakoti apie tai, kaip mylite dar negimusį mažylį.


Knygynuose galima rasti specialių nėščiosioms skirtų knygų ir dienoraščių, kurie yra spalvingi, skirti tam, kad įrašytumėte į juos svarbiausias nėštumo akimirkas. Tačiau nebūtina pirkti ir jų - dienoraštį galima rašyti paprastame sąsiuvinyje. Kurį jūs vėliau kažkelinto gimtadienio proga padovanosite savo vaikui.


...daugiau ilsėčiausi


Nėštumo pradžioje dažną moterį kamuoja chroniškas nuovargis. Būna dienų, kai atrodo, jog užmigsite prie automobilio vairo ar darbo stalo biure. Jei tik yra galimybė, reikia ilsėtis - darbe per pietų pertrauką, namuose vakarais, savaitgaliais. Gimus vaikui padaugės bemiegių naktų, gali tekti keltis kelis kartus per naktį. Todėl tinkamas poilsis nėštumo metu padeda sukaupti reikiamas jėgas bei išsaugo gerą nuotaiką ir optimizmą.


...nesakyčiau vaiko lyties ir vardo


Jeigu jau turite vieną berniuką, antro nėštumo metu tikriausiai teks išgirsti: "Tai jau tikriausiai svajojate apie mergaitę?". Aplinkiniai taip sako nenorėdami specialiai įžeisti nėščiosios, tiesiog nepagalvoja, kaip ji jausis, jei jau žino, jog gims ir antras berniukas. Užuojautų "Kaip gaila", "Užjaučiu" tokiais atvejais mažiausiai norisi klausyti. Be to, juk niekada nesi tikras dėl vaiko lyties tol, kol jo nepaimi į rankas. Panašiai ir su vaiko vardu. Iš anksto pasakius, kaip norite pavadinti vaiką, galite išgirsti įvairių komentarų, ir ne tik teigiamų. Todėl gal verta, kad šiuos intymius dalykus - lytį, vardą - žinotumėte jūs, na, gal dar seneliai. Bet ne visas pasaulis.


... susitarčiau su akušere arba gydytoja dėl gimdymo iš anksto


Lietuvoje moteris gali laisvai rinktis, kuriuose gimdymo namuose ji gimdys. Kaunietės gali vykti į Vilnių, klaipėdietės - į Vilnių, jei tik yra toks noras ir poreikis. Iš anksto pasirinkus akušerę arba gydytoją, pas kurią gimdysite, galima tikėtis atidesnės priežiūros ir malonesnio bendravimo.


Paprastai medikai, į kuriuos kreipiamasi tokiu klausimu, pasiūlo susitikti iki gimdymo, sužino visus nėštumo niuansus, aptaria gimdymo planą: ko pageidauja būsimieji tėveliai ir kokios yra ligoninės galimybės. Puiku, jei vienas gydytojas moterį prižiūri viso nėštumo metu, pas jį ši ir gimdo. Tačiau tai ne visada įmanoma. Kitą kartą tikrai rinkčiausi pagalbą gimdymo metu, gal net su dula. Kodėl gi ne?..


...leisčiau sau puoštis ir būti gražiai


Šiais laikais nėščiųjų rūbų pasiūla yra nemaža: specialiais rūbais prekiauja ir specializuotos parduotuvės, skyreliai nėščiosioms būna įprastose rūbų ar vaikų prekių parduotuvėse. O kur dar galimybė apsipirkti internete! Tačiau neretai nėštumo metu pataupome ir išsiverčiame su tuo, ką turime spintoje.


Rengiamės keliais dydžiais didesniais rūbais, atliekame reviziją vyro drabužinėje - gal rasime ten kokį tinkamą pilvukui apgaubti megztinį ar marškinius. Nėštumo metu moteris neretai jaučiasi nerangi, negraži sau, stambi, todėl naujas ir stilingas nėščiųjų rūbelis tikrai pakeltų nuotaiką ir padėtų jaustis gražiai.


...nuolat lankyčiausi grožio salone


Nėštumo metu kai kurios moterys nesikerpa ir nesidažo plaukų, manydamos, kad tai nėra sveika. Tačiau nėra tai patvirtinančių mokslinių tyrimų. Žinoma, patartina rinktis kuo natūralesnius plaukų dažus. Prietaras, kad nėštumo metu negalima kirpti plaukų, nes „nukirpsime vaikui protą" šiandien labiau panašus į liaudies folklorą, o ne į tiesą, kuria įmanoma patikėti.


Nėštumo metu yra specialių masažo, SPA pasiūlymų būsimosioms mamoms. Nepabandžius to, galimybės juos išbandyti vėl gali tekti laukti ilgai. Iki kito nėštumo. Išvyka į vieną tokį viešbutį romantiškam savaitgaliui su vyrui - tai, apie ką verta pagalvoti.


...lankyčiau gerus nėštumo kursus


Geri nėštumo kursai, kuriuose dalyvauja abu būsimieji tėvai, padeda geriau pasiruošti gimdymui ir tam, kas laukia po to. Pasidomėkite apie kursus prieš eidami į juos. Kartais paskaitos, ypač, jei jos nemokamos, būna panašios į kažkurio produkto reklamos vakarėlį. Kartais sakoma, kad "šiais laikais viską galima surasti internete", tačiau reikia mokėti atsirinkti, kuri informacija yra patikima, o kur - tik paistalai. Profesionaliuose nėščiųjų kursuose paprastai būna atskirti pelai nuo grūdų, informacija koncentruota, patikima bei aktuali.


...dalyvaučiau nėštumo fotosesijoje


Nėštumo metu įamžintos laukimo akimirkos gali būti labai meniškos ir ypatingos. Pasidomėkite fotografo darbais prieš tai: ar jis patyręs nėščiųjų fotografas, įvertinkite, ar jo nuotraukos jums patinka. Daug moterų, kurios nėštumo metu nesiryžo fotografuotis su pilvuku, vėliau apgailestauja ir sako, kad kitą kartą būtinai tam ryšis. Žinoma, tik jums pačioms nuspręsti, kas tas nuotraukas matys - tik jūs su vyru ar visi jūsų Facebook bičiuliai.


...iš anksto su artimaisiais aptarčiau vaiko priežiūros klausimus


Patartina dar nėštumo metu aptarti su vyru ir seneliais, kaip pasikeis mūsų gyvenimas po gimdymo? Kas padės pirmosiomis dienomis, kai iš gimdymo namų grįšite su mažyliu ant rankų? Gal tėvystės atostogų vienam mėnesiui išeis vyras? O gal siūlosi pagelbėti jūsų mama, kuri pirmomis dienomis, kol apsiprasite su nauju gyvenimu, padėtų nudirbti namų priežiūros darbus, pavyzdžiui, pagamintų pietus ar parvestų jūsų pirmagimį iš darželio?


Pagalvokite ir apie savo poreikius: jei iki gimdymo buvote itin aktyvi karjeros moteris, nenorite apleisti savo profesijos ir gimus vaikui, gal praverstų namų padėjėja ar auklė? Bent kelioms dienoms per valandą, kol jūs tvarkysite reikalus. Be abejo, mes planuojame, o Dievas juokiasi, tačiau išankstinis veiklos ir prioritetų susidėliojimas gali padėti išvengti daug nemalonių smulkmenų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis