Kaip supažindinti šunį su naujagimiu?

Net labiausiai pasiruošę kūdikio gimimui tėvai dažnai neįvertina kiek laiko ir jėgų jiems prireiks prižiūrint savo atžalą. Iki tol buvusiam šeimos numylėtiniui - šuniui bus skiriama mažiau laiko, jam teks užleisti vietą mažyliui. Kaip padaryti, kad šuo kuo greičiau priprastų prie vaiko? Jūs galite padėti savo augintiniui priprasti prie naujojo vaidmens šeimoje vadovaudamiesi žemiau pateiktais patarimais.

Prieš parsivežant kūdikį iš gimdymo namų

Jūs turėtumėte iš anksto pripratinti šunį prie besikeičiančios dienotvarkės. Geriausiai pakeitimus daryti pamažu, pradedant likus mėnesiui iki vaiko gimimo. Pavyzdžiui, jeigu jūs ruošiatės neleisti šuniui eiti į būsimą kūdikio kambarį, dar iki vaiko gimimo uždarinėkite duris į tą kambarį.

Leiskite šuniui apuostyti vaiko rūbelius. Kai vaikas gims, tačiau dar bus ligoninėj, parvežkite keletą rūbelių su vaiko kvapu namo. Nekiškite kūdikio kvapų turinčių daiktų šuniui po nosimi - tegul jis su naujojo šeimos nario kvapu susipažįsta pamažu, šunys puikiai užuodžia kvapą net būdami kitame kambario gale.

TAIP PAT SKAITYKITE:
4 vaikų mamos Birutės emigracijos dienoraštis: 9 mėnuo - emociškai sunku

20 įdomiausių faktų apie karališkojo kūdikio krikštynas

Taip pat yra naudinga padaryti vaiko balso įrašą ir duoti jį paklausyti šuniui, kad šuo iš anksto priprastų prie vaiko skleidžiamo garso. Šunys susidomi naujais kvapais bei garsais, tačiau gali šiek tiek jaudintis. Jeigu pastebėsite, kad jūsų šuo pernelyg neigiamai reaguoja į kūdikio kvapus ir garsus, verta pasikonsultuoti su veterinaru.

Pirmoji pažintis namuose

Kai vaiką pirmą kartą atvešite į namus, iš anksto paruoškite pavadėlį ir antkaklį, kad šunį būtų galima kontroliuoti. Supažindinkite šunį su kūdikiu namuose, bet ne lauke. Pirma leiskite pro duris įeiti motinai su naujagimiu, tik paskui šuniui. Šuo turi pajausti, kad su kūdikiu reikia elgtis pagarbiai, jis yra naujas šeimos narys. Svarbu elgtis ramiai ir užtikrintai. Norėdamas pasisveikinti su šeimininke, šuo gali pradėti šokinėti. 

Būtų gerai, jei kuris nors šeimos narys palaikytų kūdikį ar nusineštų į kitą kambarį, kol šeimininkė pasisveikins su savo augintiniu. Grįžus iš ligoninės pakankamai dėmesio skirti šuniu yra svarbu, kad šis nepavydėtų vaikui, o kūdikio atsiradimas sietųsi su teigiamomis emocijomis.

Pirmas šuns supažindinimas su vaiku turi būti trumpas ir kontroliuojamas. Kai šuo aprimsta, laikant už pavadėlio galima jam leisti apuostyti kūdikio rankytes ir kojytes. Besipažindinantį su vaiku šunį paglostykite. Apdovanokite skanėstu šunį, kai jis apuostys mažylį. Dauguma šunų nesunkiai adaptuojasi. Kai šuns smalsumas patenkinamas, jis dažniausiai pradeda ignoruoti kūdikį.

Šuniui galima leisti pasėdėti šalia jūsų ir vaiko, atidžiai stebint šuns elgesį. Tačiau niekada neverskite artintis prie vaiko, jei šuo to nenori. Priešingai, nustatykite tam tikrą saugų atstumą iki kūdikio, kurio šuo be leidimo neturėtų peržengti. Toks jūsų elgesys jūsų augintiniui bus suprantamas, kadangi šunų ar vilkų gaujoje gimus mažyliams, motina jų nerodo kitiems gaujos nariams, nors jie užuodžia ir žino apie gaujos pagausėjimą. Apdovanokite šunį už tinkamą elgesį.

Kūdikio saugumas - prioritetas Nr. 1

Po kiek laiko, kai šuo jau bus pripratęs prie kūdikio kvapo, leiskite šuniui be pavadėlio apuostyti vaiką. Atidžiai stebėkite šuns reakcijas ir būkite pasiruošę įsiterpti, nes kūdikio verksmą ar judesius šuo gali suprasti kaip kvietimą pažaisti arba kaip grėsmę. Nepamirškite, kad šuo turi stiprų grobio persekiojimo instinktą, kurį gali pažadinti kūdikio dydis ir silpnumas.

Skirkite daug dėmesio savo augintiniui, kai šalia yra kūdikis, kad šuo nemanytų, kad visi geri dalykai nutinka tuomet, kai kūdikio nėra šalia.

Nebauskite šuns už tai, kad jis žaidžia su vaiko žaislais. Kitaip vaiko kvapas jam asocijuosis su neigiamais dalykais. Tiesiog paimkite vaiko žaislą ir jį pakeiskite žaislu, skirtu šunims.

Svarbiausia yra įsidėmėti, kad net ir paties mieliausio bei protingiausio šuns negalima palikti su kūdikiu be priežiūros.

Vis dėl to, jei jūsų šuo kada nors yra rodęs agresiją nepažįstamiems žmonėms, vaikams, ar mažesniems gyvūnams, jei šuo dominuoja šeimoje, yra linkęs ginti savo teritoriją ir pripratęs prie nuolatinio dėmesio, svarbu rimtai apsvarstyti, ar galėsite jį suvaldyti. Jei abejojate - geriausiai jūsų augintiniui būtų surasti kitus namus. Nepamirškite, kad kūdikio saugumas yra svarbiausias.

www.mypets.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis