Kūdikis naktį nežinda: ar žadinti maitinti?

Vienas iš pirmųjų kūdikio mėnesio priežiūros ypatumų - dažnas tėvų kėlimasis naktį. Juk reikia ir pamaitinti, ir pakeisti sauskelnes. Tačiau mums parašiusi mama sunerimusi dėl priešingo dalyko - jos dukrytė nesikelia naktį žįsti, ir mama jaudinasi, gal ją reiktų žadinti ir maitinti?

Iš mamos klausimo:


„Mano kūdikiui (mergaitei) yra pilni 3 mėnesiai. Nuo gimimo kūdikis dienomis valgydavo kas 2 val., o naktimis kas 3 val. Po 2 mėn. kūdikis nustojo keltis naktimis ir iki šiol paskutinį kartą pavalgo apie 24-1 val. nakties, o ryte atsibunda apie 7-9 val. Tad naktį kūdikis visiškai nevalgo, ramiai miega. Beje, kūdikis nuo pat gimimo miega savo lovytėje, kuri stovi greta mano lovos. 


Po 2 mėn. pastebėjau, kad kūdikis vakare žindymo metu pradeda zyzti, įnirtingai traukti pieną iš krūties, bet neištraukti. Susidarė įspūdis, kad vakarais trūksta pieno. Dėl šios problemos mišinėliais neprimaitinu. Pradėjau maitinti iš abiejų krūtų. Iš pradžių vakarais bandžiau kūdikį maitinti lovoje, taip leisdama užmigti su speneliu burnoje, nes priešingu atveju, trūkstant pieno, neužmigdavo. Dabar taip nebepavyksta, vis neužmiega.


Todėl pradėjau po maitinimo atliekantį pieną (ypač ryte) nutraukti pientraukiu, laikau jį šaldytuve ir kai vakare pieno trūksta, pašildau jį po karšto vandens srove ir sumaitinu kūdikiui po žindymo iš krūties. Taip iš buteliuko, jau po žindymo, kūdikis papildomai vakare vieno maitinimo metu suvalgo apie 60 ml. 


Per mėnesį kūdikis priauga apie 900 g., pasak gydytojų, vystosi normaliai, šlapinasi dažnai. 


Žinau, kad naktinis žindymas ypač skatina pieno gamybą. Tačiau ką daryti tokiu atveju, jeigu kūdikis naktį nesikelia valgyti? Ar tai gali būti priežastis, dėl ko vakarais būna mažiau pieno? Ar man verta keltis naktį ir kūdikį žadinti, kad pamaitinti, ar naktį nusitraukti pieną. Dirbtinai nutraukti pieną naktį nesinori dėl tos priežasties, kad taip bus išbalansuota pieno gamyba ir tą pieną teks sumaitinti su buteliuku. Beje, kūdikis po 1 mėn. dažniausiai migdomas čiulpia čiulptuką, taip nusiramina. 


Gal man yra vadinamoji 3 mėn. pieno krizė? Tačiau ji tęsiasi jau visą mėnesį. Jeigu man ištisą mėnesį yra ta pieno krizė, ar pieno nutraukinėjimas nepakenks normalaus žindymo režimo atsiradimui, nes nutraukdama pieną, aš dirbtinai organizmui rodau, jog kūdikiui jo reikia labai daug, nors iš tiesų iki pietų pieno užtenka ir lieka, o vakare jo yra mažiau. 


Kaip paskatinti pieno gamybą, kai kūdikis naktį nežinda ir ar verta kūdikį naktį žadinti ar nusitraukinėti pieną?“ 


Į mamos klausimą apie žindymą naktį atsako vaikų ligų gydytojas ir žindymo konsultantas, knygos apie žindymą „Kūdikio žindymas: Nepakeičiamas kaip motinos meilė" autorius Kazimieras Vitkauskas.


Vaiko miegas naktį iš dalies priklauso ir nuo jo miego dieną. Jeigu dieną kūdikis santykinai daug laiko būdrauja aktyviai domėdamasis aplinka arba yra dominamas aktyviu bendravimu su juo, atitinkamai santykinai daugiau laiko/valandų mažylis ilsėsis naktį, t.y. miegos. Jeigu kūdikis blogai augtų ir reikėtų įtarti, jog kūdikis nuolat neprivalgo, aišku, vertėtų pasistengti, kad jis daugiau maisto (geriausio - mamytės pieno) gauto visais įmanomais būdais, taigi ir naktiniais maitinimais, galbūt net ir specialiai jį tam pažadinant. Tačiau Jūsų mergaitė auga gerai, net po 900 gramų per mėnesį, be to ir dažnas šlapinimasis yra vienas iš požymių, jog pieno jai pakanka.


Jau seniai daugelio mamų pastebėta, jog vakarais kūdikiai dažniau nori prisiglausti ir ilgiau išbūti prie motinos krūties. Tai siejama su savotišku nuovargiu po daugybės dienos įspūdžių, galimai net ir vadinamaisiais biolaukais vaiką pasiekiančiu didesniu jį supančių artimų žmonių nerviniu dirglumu po patirtų dienos vargų ir įtampų. Reikėtų ir vertėtų visiems nurimti ir negailėti vaikui švelnaus dėmesio.


Kodėl mergaitė prie krūties vakarais elgiasi nekantriai, tarsi neprivalgytų? Rašote, jog mergaitei po žindymo dar duodate gerti iš buteliuko per čiulptuką iš anksto ištraukto krūties pieno. Gėrimas iš buteliuko, ypač jeigu pienas iš jo pro čiulptuką varva lengvai, kūdikiui yra daug lengvesnis darbas negu krūties žindimas. Prisimindamas tą lengvumą, ir kitą kartą kūdikis gali panorėti to paties "patogumo" ir patinginiauti, kai pienui iš krūtie prisišaukti vėl reikėtų kantriai padirbėti žindant.


Be to, įpratęs nuraminimui užmiegant burnoje laikyti ir čiulptuką-tuštuką, kuris ties pagrindu (čiulptuko kakliukas) yra santykinai daug kartų siauresnis negu mamos krūtis, kūdikis tuo pačiu įpranta burną/lūpas laikyti beveik sučiauptas.

Jis ir glausdamasis prie mamos krūties gali nebeišsižioti taip plačiai, kaip reikėtų, kad galėtų gerai žįsti. O tuomet, nors ir atrodytų, kad jis stengiasi labai energingai, "įnirtingai traukti pieną iš krūties " pienas į jo burną nebėga taip laisvai, kaip jis norėtų, arba kaip tai vyksta geriant iš buteliuko per čiulptuką, ir todėl mažasis "zyzia", nerimsta...

Išeitis? Ji priklauso nuo to, kas Jums atrodo svarbiau, ką laikote tikslu: ar savo patogumą ir tuomet raminate kūdikį čiulptuku, girdote iš buteliuko, guldote kuo toliau nuo savęs, kad kūdikis neužuostų mamos kvapo prabudęs naktį... ar kūdikio gerovę, dėl kurios paklūstate paklausos ir pasiūlos dėsniui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis