5 mitai apie kūdikius, kuriuos paneigus taps lengviau gyventi

Auginti vaiką kuo natūraliau, įsiklausant ir atliepiant į jo poreikius - tokį tikslą turi daugelis jaunų šeimų. Tačiau kartais natūralaus gyvenimo šalininkai būna pakankamai kategoriški ir sukuria tam tikrus mitus, kuriuos norime šiandien paneigti.

5 mitai apie pačius mažiausius:

Žindomi kūdikiai negali būti maitinami iš buteliuko

Mamos pienas yra geriausias maistas mažyliui, su tuo nesiginčija niekas. Tačiau kartais žindymo šalininkai būna per griežti, sakydami, kad mama negali praleisti nė vieno maitinimo, negali išeiti ir paliktą pieną palikti močiutei, kuri sumaitintų mažyliui jį iš buteliuko. Pasigirsta kalbų, kad kūdikiui užtenka vienos vienintelės pažinties su buteliuku ar čiulptuku, ir tada jis nenorės žįsti. Žindymas ir buteliukas priešpastatomi vienas kitam, lyg mama tuoj pat turėtų apsispręsti - maitins krūtimi ar pieno mišinuku iš buteliuko.

TAIP PAT SKAITYKITE:
13 dalykų, kurių pagimdžiusios nesako savo draugėms
Populiariausi ir keisčiausi vardai 2013 metais

Tiesa yra ta, kad nepalankiausias laikas duoti mažyliui buteliuką yra pirmosios dienos po gimimo. Kol pieno gamyba krūtyse tik reguliuojasi, o vaikas mokosi žįsti. Tuo tarpu kai kūdikis jau išmoksta žįsti, nebėra jokių maitinimo problemų, tikrai nieko nenutiks, jei mama kartą ar kitą praleis žindymą, o kūdikis atsigers mamos pieno iš buteliuko. 

Kitas dalykas - kūdikis ne visada noriai valgo iš buteliuko, nes yra pripratęs prie mamos krūties. Todėl visai gali būti, kad toks planas mamai nepavyks, teks luktelėti iki šešto mėnesio, kai kūdikis pradedamas primaitinti koše, ir ji pakeičia vieną žindymą.

Jeigu naujagimis verkia, vadinasi, jį kamuoja pilvo diegliai

Kūdikis yra sotus, sausas, šiltai aprengtas, tačiau dėl neaiškios priežasties verkia. Tėvai atmeta visas galimas verksmo priežastis ir nusprendžia - pilvuko diegliai, kurie kamuoja dažną kūdikį iki trijų mėnesių. Be to, tėvai pastebi, kad mažylis riečia kojytes prie pilvo, šis gurgia. Tačiau gali būti ir ne tik tai: rėkdamas vaikas prisiryja oro, ir jam dėl to skauda pilvuką. Užburtas ratas. Prie pilvo riečiamos  kojos nėra patikimas įrodymas, kad kūdikį kamuoja pilvo diegliai. O tai, kad kūdikis dažniau verkia vakarais, gali reikšti, jog jis tiesiog pervargo nuo dienos įspūdžių.

Kaip tėvai gali padėti mažyliui? Suprasdami, kad maži kūdikiai gali verkti ir be aiškiai diagnozuojamos priežasties. Pamasažuokite švelniai pilvelį laikrodžio rodyklės kryptimi - tai padeda, jei mažyliui išties skauda pilvuką. Jeigu kūdikis verkia be priežasties, pirmasis patarimas tėvams - nusiraminti patiems, kad kūdikis nejaustų jūsų suirzimo ir galėtų nusiraminti.

Kūdikį reikia masažuoti ir lankyti su juo baseiną

Nėra jokių įrodymų, jog sveikam, gerai besivystančiam mažyliui reikia masažo. Taip, jeigu mama nori ir moka, ji gali paglostyti mažylį, pakalbinti jį - tai tarsi bendravimo forma, kuri tikrai patiks vaikui, padės užmegzti ar sutvirtinti tarpusavio ryšį. 

Gydomąjį masažą skiria medikai, įtardami raumenų tonuso sutrikimus ar kitus negalavimus, kuriuos šalinti padeda masažas ar kūdikių mankšta. Vaikams labai svarbus lytėjimo pojūtis, todėl patartina glostyti ir myluoti kūdikius kasdien, be jokios priežasties. O tam specialių kursų ar mokymų tikrai nereikia. 

Kūdikių baseinai neturi tikslo išmokyti vaikus plaukti, tai daugiau laisvalaikio praleidimo forma.

Kūdikius reikia kaip galima dažniau nešioti nešynėse

Taip nešiojo mus močiutės, taip vaikus nešioja ryšio su gamta nepraradusios tautos Afrikoje. Šie argumentai dažniausiai išsakomi, kai kalbama apie nešynių ir vaikjuosčių naudą kūdikiams. Tačiau kūdikių nešiojimas prisirišus skara juos prie savęs minėtais atvejais buvo ir yra daugiau būtinybė, o ne sugalvota dėl kitokių, kažkokių itin sveikuoliškų paskatų. Čia galioja sveiko proto taisyklė - jeigu tėvams patinka nešynė, kūdikis joje gerai jaučiasi, kodėl gi ne?

Tačiau reikia atminti, kad tai neturi tęstis nuo ryto iki vakaro. Vaikas irgi nori pabūti ramiai, o ne visą laiką jaustis it laive jūroje. Vaikui naudinga pabūti ir mamai ar tėčiui ant rankų, gulėti savo lovelėje, žaisti su žaisliukais.

Naujagimiui reikia nuolat keisti galvytės padėti, kitaip ji deformuosis

Naujagimiai nemoka laikyti savo galvos, todėl padėti ant kairiojo šono, jie tokioje padėtyje gali prabūti iki kito maitinimo ar sauskelnių keitimo. Tačiau tėvų nerimas, kad dėl to jiems deformuosis viena veido pusė, yra be pagrindo. Mėnuo, kitas, ir kūdikis išmoksta laikyti savo galvą, tada sukioja ją ten, kur ir kaip jam patogiausia. Budinti naujagimį vien todėl, kad po valandos miego apverstumėte jį ant kitos pusės, nereikia. Užteks kito miego metu paguldyti jį ant kitos pusės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis