Kruopos dydžio gumbelis krūtyje jaunos mamos gyvenimą apvertė aukštyn kojom

Dvejų metukų sūnelį auginančiai Dovilei iš medikų teko išgirsti baimę keliančią diagnozę – 28 metų mamytei buvo nustatytas krūties vėžys: „Kiekviena serganti motina turėtų daugiau dėmesio skirti ne savo ligai, o vaikams, viską jiems atiduoti. Jei netyčia tavęs neliktų, privalai žinoti, jog padarei dėl vaikų viską, ką galėjai.“

Jauniems tėvams pirmagimio auginimas – jaudinantis išbandymas. Tačiau Dovilei ir jos šeimai šiame gyvenimo etape teko susidurti ne tik su motinystės sunkumais, o ir su didesnį nerimą keliančiomis sveikatos problemomis: „Dominyką maitinau iki 1 metų 3 mėnesių – praėjusių metų kovo mėn. Po maitinimo krūtyje liko guzelis. Nors maitinant vaiką jokių problemų, uždegimų nebuvo, nusprendžiau pasitikrinti pas specialistus: galvojau, gal latakas užsikimšo ar kas nors panašaus. Atlikus biopsiją ir ištyrus mėginį paaiškėjo, kad staigiai reikia operuoti – pirmos stadijos krūties vėžys“, – pasakoja mamytė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ar turintys vaikų yra laimingesni?
Lietuvių šeimos išradimas padeda namuose sutaupyti vietos

Rado BRCA1 geną, dėl kurio Angelina Jolie ryžosi krūtų šalinimui

Sūnelį auginančiai Dovilei žinia apie krūties vėžį nebuvo vienintelė bloga naujiena. BRCA1 genas, rodantis padidėjusią riziką susirgti ne tik krūties, bet ir kiaušidžių vėžiu, taip pat buvo rastas jaunos moters organizme: „Iki operacijos tyrimai truko mėnesį – buvo aiškinamasi, ar tai nulinė, ar pirma vėžio stadija. 

Guzelis mano krūtyje buvo 0,8 cm. dydžio. Specialistams galiausiai įvertinus situaciją ir nustačius pirmos stadijos krūties vėžį buvo tiriami ir kiti dalykai – vis dėlto esu gana jauna moteris, susirgusi šia liga. Taigi, problema ta, jog ląstelės mano organizme – tiek gerosios, tiek blogosios – regeneruojasi labai greitai.

Visa laimė, guzelį pastebėjau laiku: greta esančiame limfmazgyje piktybinių ląstelių nerado – tai reiškia, kad liga nėra išplitusi po visą organizmą. Tačiau onkogenetikų atlikti kraujo tyrimai parodė, jog turiu BRCA1 geną, dėl kurio Angelina Jolie pasiryžo mastektomijai – abiejų krūtų pašalinimui. Šis genas rodo paveldėtą didelę riziką susirgti krūties ar kiaušidžių vėžiu.“

Sūnelį Dominyką prižiūrėti padeda šeima

Dvejų metukų vaikui juk nepaaiškinsi, kad mamai negera. Todėl, jei silpna ir bloga, atsigulu ant grindų, o jis aplinkui ropinėja.Dovilė

Kalbėdama apie savo ligą Dominyko mama nedramatizuoja, klausantis pasakojimo netgi atrodo, jog ji serga ne vėžiu, o paprasčiausiu bronchitu. „Mane išmušė iš vėžių ne tiek pati diagnozė, kiek žinojimas, kad reikės chemoterapijos", –  pripažįsta Dovilė ir sako, kad yra stipri moteris, todėl neleidžia sau palūžti. 

Visą ligos eigą atlaikyti ne tik morališkai, bet fiziškai padėjo artimieji. – Taigi, praėjusių metų vasarą man buvo atlikta operacija, o visą rudenį turėjau chemoterapijos procedūras. Po jų grįžus namo bloga, o vaikas juk laukia, nori žaisti... Tačiau man labai padeda vyras Mindaugas. Jis visuomet sako, kad viską kartu ištversime. Galbūt kitos moterys bijo, jog jas tokioje situacijoje paliks, bet aš tokios baimės neturiu. Taip pat išgyventi šį etapą padeda šeima: ypač esu dėkinga vyro mamai – ji gyvena greta mūsų ir visuomet padeda prižiūrėti sūnų.“

Po chemoterapijos gulinėti lovoje nebuvo kada

Nepatyrę gali tik įsivaizduoti, kokia savijauta ištinka žmogų po chemoterapijos procedūros. Tačiau ilsėtis po chemoterapijos Dovilei nebuvo kada: „Iš viso man paskirti 6 chemoterapijos seansai, paskutinio dar laukiu, jis bus šį mėnesį.

Po procedūros, galima sakyti, visa savaitė išmesta iš gyvenimo: bloga, į maistą žiūrėti nesinori, pusę dienos praleidi tualete. Kitos moterys po chemoterapijos guli lovoje, bet, visa laimė, aš galiu atsikelti – visgi privalau pasirūpint Dominyku. Jis keliasi apie 6 valandą ryto, tuomet paruošiu jam valgyti, o ir užsiimti su vaiku reikia, mat sūnus gana aktyvus. Jei būnu lovoje, Dominykas ima už rankos ir tempia žaisti. Dvejų metukų vaikui juk nepaaiškinsi, kad mamai negera. Todėl, jei silpna ir bloga, atsigulu ant grindų, o jis aplinkui ropinėja“, – pasakoja pašnekovė.

Plaukų netekimas buvo skaudžiausias momentas

Nors išgyventi gydymo procesą nėra lengva, tačiau Dovilė džiaugiasi, kad liga nesunaikino jos moteriško grožio: „Tiesa, man krūties nepašalino ir dabar mano krūtys viena nuo kitos beveik nesiskiria: grožiui žalos nėra išskyrus tris randus – vienas ant krūties, vienas pažastyje, kur išėmė limfmazgį, ir dar trys taškeliai. Tai belieka rūpintis, kad randai išnyktų. Plaukų netekimas turbūt buvo skaudžiausias momentas: pirmiausiai plaukus tik pasitrumpinau, bet galiausiai supratau, kad anksčiau ar vėliau jie visi išslinks, todėl su mašinėle prieš veidrodį ėmiau ir nusiskutau.“

Paklausus, kaip jaučiasi Dovilė šią sekundę, ji pasakoja ne apie savo išgyvenimus, o apie artimiausius planus, gyvenimą po gydymo: „Po paskutinės chemoterapijos procedūros rekomenduojama labiau savimi rūpintis, daugiau dėmesio skirti sau, gerinti ne tik fizinę, bet ir emocinę būseną ir nustoti jaudintis – juk didžiausias sveikatos priešas yra stresas! 

Taigi, dabar galvoju apie grįžimą į darbą – visgi motinystės atostogos jau baigėsi, o ir Dominyką planuojame išleisti į darželį“, – sako Dovilė. Iš tiesų, stiprybės iš šios moters derėtų pasimokyti kiekvienai mamai - negalima leisti sau palūžti, nesvarbu kokios būtų aplinkybės – juk šalia yra mažas žmogus, kuriam reikia meilės, dėmesio ir atsidavimo.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis