Kaip atrodo svajonių gimdymas skaitytojos istorija

Laukiame ir Jūsų gimdymo istorijų! Rašykite jas, linksmas ir liūdnesnes, įkvepiančias, el. paštu tavovaikas@delfi.lt. Mėnesio gale įdomiausio pasakojimo autorę apdovanojame grožio dovanėle. Na, o dabar suteikiame žodį mums parašiusiai Vaidai.

Į natūralaus gimdymo kursus - ryžtingai nusiteikusi

Ne kartą girdėjau moteris pasakojant savo gimdymo istorijas, kad gimdymas praėjo per porą valandų. Negalėdavau tuo patikėti - juk žinojau, kad gimdymas turi trukti ne mažiau kaip 12 val. Atvirai pasakius, klausydavau su pavydu. Mat savo pirmąjį gimdžiau būdama gana jauna (21 m.), ir nors ir buvau praėjus gimdymo kursus, tačiau matyt dar nesuvokiau pasirengimo šiam įvykiui reikšmės, tad patyriau ir baimės, ir pasimetimo, ir gydytojų įtaką priimant tam tikrus sprendimus.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Mitai ir faktai apie atopinį dermatitą
Vieni metai emigracijoje: kas džiugina, o kas - liūdina?

Bet šį kart ne apie tai. Į nėštumo ir gimdymo kursus pas gerai žinomą R. Šemetą ėjau nusiteikusi ryžtingai: padarysiu viską, kad mažylis į pasaulį ateitų lengvai, ramiai ir natūraliai. Tuo tikėjau, labai norėjau ir ruošiaus: didelį dėmesį skyriau dar sveikesnei mitybai, sportavau iki pat nėštumo pabaigos ir pan.

Savo „svajonių gimdymą" tikrai konstravau savo mintyse: pasirašiau visą planą, kartodavau prieš miegą ir pabudus, jog „aš pagimdysiu lengvai ir natūraliai", įsivaizduodavau šią dieną džiugią ir laukiau jos.

Paskutinis pasikartojimas prieš gimdymą

Tiesa, reikėjo vengti kai kurių artimųjų ir draugų. Mat kuo arčiau gimdymo datos, tuo dažniau žmonės jausdavo pareigą pasidalinti „sėkmingo" gimdymo baisiomis istorijomis, „geraisiais" mūsų senolių požiūriais ir visomis kitomis baimėmis. Tad teko atsiriboti nuo aplinkos, ir bendrauti tik su patikimais ir itin teigiamu požiūriu pasižyminčiais draugais bei artimaisiais.

38 savaitei prasidėjus pradėjom natūraliai skatinti gimdymą. Po kelių dienų nusprendžiau nedelsti ir užbaigti susidėti lagaminą, kuriam tetrūko tik išlygintų vaikelio rūbelių. Tą vakarą kartu su vyru nusprendėm atsiversti užrašus ir pasikartoti mūsų gimdymo etapą. Jau kartojantis kartas nuo karto pajusdavau nugaroje keistus jausmus. „Turbūt čia tie paruošiamieji sąrėmiai, paintensyvėjo šį vakarą kalbant apie gimdymą" - pagalvojau. Tačiau lyginant drabužėlius dėl visa ko pradėjau užsirašinėti laiką. Sąrėmiai buvo nereguliarūs, bet po 1,5 val. jie vis dar buvo, kas 12-15 min. Aptariau tai su vyru, kurio akys šiek tiek padidėjo, mačiau, kad jis pradėjo jaudintis.

„Kaip mes laiku pasikartojom. Dabar bus „šviežios žinios", -pasakė mano vyras su šypsena, bet drugeliai pilve skraidė pas abu. Svarstėm, ar tai dar paruošiamieji, ar jau bus tikrieji sąrėmiai ir netrukus ateis mūsų mažylis?

Kadangi jau buvo apie 22.30, laikėmės kursuose girdėtų instrukcijų ir abu nuėjom į lovą, nusprendėm pabandyti užmigti. Ne iškart pavyko. Mes dar valandžiukę pakalbėjom, pasidalinom savo mintimis apie mudviejų savijautą, užplūdusius jausmus, stebėjom sąrėmių dažnumą. Tikėjomės, kad pavyks pamiegoti nors 3 valandas. Pabudau 2 valandą , tuomet - 4, galiausiai - 6 val. ryto. Sąrėmiai jau buvo kas 7-6 min.

Džiaugėmės su jauduliuku sulaukę šios akimirkos. Aš nuėjau į dušą, ir dainuodama pranešinėjau vyrui, kada prasideda ir kada baigiasi sąrėmis. Jo užduotis buvo fiksuoti laiką, kad į ligoninę išvažiuotumėm laiku. Pavalgyt jau nespėjom, gimdyti ruošėmės Trakuose. Juokavau, kad po gimdymo norėsiu kelių kibinų.

Pakeliui į gimdyklą - žaidimas radijo eteryje

Išvažiavome iš namų apie 7:30 ir 8:30 jau buvome Trakuose. Pakeliui klausėmės radijo stoties Lietus žaidimo, kuriame reikia atspėti dainą. Paskambinau - dalyvavau žaidime ir laimėjau. Dar eteryje pakalbėjom su šio žaidimo vedėja Simona, kuri negalėjo patikėti, kad mes  tikrai esame pakeliui į gimdymą ir sugebame žaisti.

Priimamajame po apžiūros paaiškėjo, kad gimdos kaklelis jau buvo atsvėręs 6 cm. Toliau laikas bėgo greitai. 9 val. jau įsikūrėm gimdykloje, 9.30 val. mano vyras pradeda daryti nugaros masažus. Iki pat stūmimo laiko aš vaikštau arba būnu atsirėmusi į lovą, o vyro masažai nuostabūs. Tomis akimirkomis, kai gydytoja prašo atsigulti, kad patikrintų kalelio atsidarymą, kelioms minutėms atsigulu - tada suprantu, kad tai yra daug skausmingiau, ir vėl džiaugiuosi, kada galiu atsistoti, o mano vyras su dygliuotuoju kamuoliuku man daro nugaros masažą.

Apie 10 val. mane jau krečia šaltis. Pasakau apie tai vyrui - abu džiaugiamės šiuo ženklu - jau greitai ateis mūsų mažylis. Ruošiuosi paskutiniam gimdymo etapui - stūmimui, ir 10.44 val. mūsų šeima pagausėjo. Sūnus įvertintas 9-10 balų pagal Apgar skalę. Vaikutis iškart paguldytas ant krūtinės, pašliaužė ieškodamas krūties ir užkandęs užsnūdo. Mes 2 valandas džiaugėmės savo stebukliuku palikti gimdykloje, o perkėlus mus į palatą vyras man atvežė pažadėtus kibinus, mat buvau siaubingai alkana.

Po gimdymo į namus - tą pačią dieną

Jautėmės puikiai, tad tą patį vakarą išvažiavome namo. Akušerė dar siūlė pabūti ir pailsėti ligoninėje, bet man labai norėjosi namų aplinkos, be to, kitą dieną buvo vyresniojo vaiko gimtadienis. Tad su vakariniais Vilniaus kamščiais grįžome namo.

Aš džiaugiuosi - tai tikrai buvo mano svajonių gimdymas. Mes gimdėme natūraliai, aš jaučiau vyro pagalbą ir paramą, akušerė mumis labai rūpinosi. Kartu su vyru buvome darni komanda, kuri žinojo, kas kada ir kaip vyksta su mano kūnu, buvome ramūs ir žinojome, kaip reikia elgtis. Tai buvo tarsi egzaminas, kuriam kaupėm žinias kursų metu, ruošėmės visus nėštumo mėnesius. Mes jį išlaikėme labai ramiai, esame patenkinti rezultatais.

Šią istoriją pasakoju visoms draugėms ir pažįstamoms, kurios nori  vaikelių, ar ruošiasi gimdyti. Tikiuosi, ji įkvėps drąsos ir noro gimdyti su šypsena.

Visoms besilaukiančioms poroms nuoširdžiai linkiu gero, lengvo, natūralaus gimdymo džiaugsmo. Gimdykite su šypsena - tai tikrai įmanoma, kai to labai norite.

Vaida

Gimdymo istorijų konkursas tęsiasi. Laukiame jūsų gimdymo istorijų el.p. tavovaikas@delfi.lt. Įdomiausias publikuosime www.tavovaikas.lt, o vienai skirsime grožio dovanėlę.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis