Ginekologė - apie intymiąją moterų higieną

Nėščiosios organizmas jautriau reaguoja net ir į įvairias kosmetikos bei higienos priemones. Kokias rinktis intymiai higienai, konsultuoja Vilniaus gimdymo namų akušerė ginekologė Alina Kitovienė.

Kas per daug - tas nesveika 

Higienos taisyklės vienodos visoms moterims. Tačiau, ypač besilaukiančiai moteriai, svarbu naudoti kuo mažiau cheminių preparatų: muilų, šampūnų, kremų su konservantais. Šios medžiagos susigeria į odą ir gali turėti įtakos dar negimusiam kūdikiui.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Paprasti būdai parodyti vaikui meilę ir padaryti jį laimingesniu
Kaip po gimdymo atsikratyti nereikalingų kilogramų?

Verta pamąstyti apie natūralią kosmetiką ir higienos priemones. Tarkim, sausą odą puikiai pamaitina paprasčiausias šaltojo spaudimo alyvų aliejus. Be to, įpratusi naudotis natūraliomis, ekologiškomis priemonės, šį įgūdį moteris perduos ir savo vaikui.

Mažiau kvapų 

Bijodamos nemalonaus kvapo, moterys kartais renkasi ypač stipraus kvapo prausimosi priemones. Jie gali sudirginti odą, sukelti pienligę ar makšties uždegimą. Nėščiosios ir nenėščios moters higiena niekuo nesiskiria. Pakanka du kartus per dieną, ryte ir vakare, nusiprausti po dušu.

Kartais bėdų prisidaro moterys, kurios baimindamosi nemalonaus kvapo per daug prausiasi ir taip išdžiovina makšties gleivinę. Padėtį pablogina kasdien naudojami įklotai, ypač jei mūvimos aptemptos kelnės. Jeigu prausiatės dažniau, nes jaučiate nemalonų kvapą, pasitarkite su gydytoju. Sveikai moteriai visiškai pakanka po dušu palįsti du kartus per dieną ir nemalonaus kvapo neturėtų būti.

Pieno bakterijos 

Intymiajai higienai tinka visos prausimosi priemonės su pieno bakterijomis, dar vadinamomis laktobacilomis. Toks skystis intymiajai higienai yra švelnus, gerai putoja. Jo sudėtyje nėra šarmų ar muilo.

Pieno bakterijos „gyvena" makštyje, sudaro rūgščią terpę ir apsaugo nuo „blogųjų" bakterijų. Jeigu pieno bakterijų per mažai, atsiranda nemalonaus kvapo išskyrų. Kaip tik dėl to priemonės su pieno bakterijomis yra puikios, jas patartina naudoti visoms moterims, pagimdžiusiosioms - taip pat.

Pagimdžiusios prauskitės dažniau 

Po gimdymo kai kurios moterys bijo tinkamai apsiprausti, ypač jei yra siūlių. Bet tai daryti reikia. Apsiplauti patartina kaskart pasinaudojus tualetu, pamaitinus kūdikį, nes maitinant būna daugiau išskyrų. Prausikliai su pieno bakterijomis labai tinka, nes jų ph yra labai švelnus, jie nedžiovina, „netraukia" odos, kuri po gimdymo ir ypač jei buvo siūlių, yra labai jautri. Paprastas muilas ir stipriai kvepiantys prausikliai netinka.

Vonia ar dušas? 

Būsimai mamai saugiau maudytis po dušu nei vonioje. Jei tik gulėsite, nepakenks, kenkia pomėgis maudytis itin karštame vandenyje. Susitraukus kraujagyslėms padidėja persileidimo tikimybė. Be to, nėštumo pradžioje sumažėja kraujospūdis ir karštai maudantis gali pasidaryti silpna, bloga.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis