Balandžio 1 -osios pokštas: norintys dalyvauti gimdyme vyrai privalės išklausyti kursus

Nauji vėjai Lietuvos gimdymo praktikoje. Nuo šiol vyrai, norintys dalyvauti gimdyme turės praeiti specialius kursus. Neišklausę jų į gimdyklas nebus įleidžiami.

Nuo redakcijos: taip, tai tėra smagus balandžio 1 -osios pokštas.

Naujojo įstatymo rengėjai, matyt, buvo tos nuomonės, jog Lietuvoje iki šiol galiojo per daug liberali tvarka. Gimdyme dalyvauti gali ir sutuoktiniai, ir partneriai be jokio išankstinio pasiruošimo.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Video, kuris privers susimąstyti kiekvieną mamą ir tėtį
Interviu su lietuve dula apie placentos panaudojimą po gimdymo

Kaip rodo praktika, moteris į gimdymo namus vis dažniau lydi vyrai. Šiais laikais surasti gimdyvę, kuri sąrėmių metu  būtų visiškai viena, nelengva. Jei vyras negali dalyvauti gimdyme, moteris į pagalbą pasikviečia mamas, seseris, drauges.

Pagal šiuo metu rengiamą įstatymo projektą, kiekvienas gimdyvę lydintis žmogus iki įžengdamas į gimdyklą turės būti išklausęs nėštumo kursus. Kokia konkrečiai informacija būtina gimdyme dalyvaujančiam vyrui, irgi numatyta. Manoma, kad vyras turi turėti žinių apie gimdymo etapus, apie natūralią pagalbą sąrėmių metu (kvėpavimas, masažas, dušas ir pan.), taip pat apie medicininius nuskausminimo būdus. Visa ši informacija ir bus pateikiama nėštumo bei gimdymo kursuose.

Išklausęs šią informaciją vyras gaus pažymą apie tai - moters nėščiosios kortelėje bus uždedamas spaudas, patvirtinantis šį faktą.

Teigiama, jog tokios priemonės pagerins šeimos ir medikų bendradarbiavimą. Vis dar pasitaiko atvejų, kai dėl nežinojimo ir neišmanymo vyrai gimdymo namuose trukdo medikų darbą, arba dar blogiau - alpsta, ir tuomet medikams tenka rūpintis ne tik gimdyve, bet ir jos antrąja puse.

Šią naująją tvarką, kuri įsigalioti turi nuo kitų metų sausio 1-osios, mūsų pakalbintos nėščiosios vertina dvejopai. Pirmą kartą gimdanti Greta yra apsisprendusi gimdyti viena, be vyro, todėl šis sprendimas jos neliečia. "Teoriškai vertinu gerai tokį įstatymą, nes žinios dar niekam nepakenkė, tačiau mūsų atveju gimdyme dalyvausiu viena, todėl man tai neaktualu", - sakė ji. Beje, ji pati nėštumo kursus ketina lankyti, kai išeis Nėštumo ir gimdymo atostogų.

Tuo tarpu jau trečio mažylio besilaukianti Laima mano, jog tai visiškai nereikalinga priemonė. Pasak jos, vyras gimdymuose dalyvavo du kartus, todėl šį, trečią kartą, jis viską jau kuo puikiausiai išmano. Versti jį lankyti kursus esą yra nelogiška, be to, kursai kainuoja, o nemokamų sunku rasti.

Šiuo metu vyksta įstatymo svarstymas, savo nuomones gali pareikšti visi norintieji, į jas bus atsižvelgta. Beje, minėtoji tvarka galios visiems gimdyme dalyvauti norintiems asmenimis - ne tik vyrui, bet ir mamai, anytai, seseriai ar kitam moterį lydėsiančiam asmeniui.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis