Ginčijamasi, ar žmogus gali prisiminti savo gimimą

Yra žmonių, kurie tikina prisimenantys savo gimimą - esą tokie prisiminimai juos aplanko esant hipnozės būsenoje, sapnuojant, medituojant. Tada jie nupasakoja savo gimimą iki smulkiausių detalių - kas ir kaip buvo. „Nesąmonė", - atrėžia kiti, kurie yra skeptiškai nusiteikę šiuo klausimu.

Skeptikų netrūksta

Kaip galėtų naujagimis, kurio rega gimimo metu nėra iki galo išsivysčiusi ir jis viską mato lyg „pro šešėlį", prisiminti vaizdinius iš gimdymo. Kaip gali naujagimis, kuris temato 20 - 30 cm atstumu tiksliai pasakyti, kokios spalvos akinius nešiojo jo gimdymą priėmusi akušerė? Štai tokiais argumentais dažniausiai kalba skeptikai, sakydami, kad žmogaus protas nėra pajėgus prisiminti savo gimimo dienos. Esą tai tėra fantazijos rezultatas.

TAIP PAT SKAITYKITE:
50 filmų, kuriuos rekomenduojame pamatyti

27 savaitę gimęs Pijus: atakakli kova už teisę gyventi

Anksčiausi prisiminimai: nuo kada?

Kokio amžiaus prisiminimus galime vadinti pačiais ankstyviausiais? Smegenų veiklą tyrinėjantis Vokietijos profesorius Ralph Dawirs sako, kad patys ankstyviausi prisiminimai galėtų būti iš antrų - ketverių žmogaus gyvenimo metų. Profesorius neabejoja, kad naujagimiai nejaučia tokių jausmų, kaip džiaugsmas ar liūdesys, jų poreikiai yra labiau fiziologinio pobūdžio. Tačiau mokslininkai šiuo klausimu nėra vieningi: pavyzdžiui, JAV gimdymo psichologas David Chamberlain yra įsitikinęs, kad naujagimiai yra asmenybės ir jie jaučia visą puokštę įvairiausių jausmų. Psichologu dirbantis ir hipnozę praktikuojantis specialistas sako, kad įmanoma seansų metu, panaudojant tam tikrus metodus, žmogų panardinti į atsiminimus, siekiančius jo kūdikystę bei gimimą.

Daugybės straipsnių ir knygų autorius D. Chamberlain dirbdamas naudojo hipnozę kaip priemonę sužinoti psichologinių žmogaus problemų priežastis, ir jų metu žmonės prisimindavo savo gimimo akimirkas. Per daugiau kaip 30 metų trunkančią praktiką specialistas ėmė gilintis į šią slėpiningą temą, savo pacientų prisiminimus imdamas lyginti su jų mamų pasakojimais apie gimdymą.

Prisiminimai iš savo gimimo

Suaugusieji, prisimindami savo gimimą, pasakojo tokias detales, kaip jie jautėsi sąrėmių metu, ką kalbėdavo gimdymą priimantys medikai. Gimdymo psichologas sako, kad tokių prisiminimų negalima paaiškinti logiškai, tačiau taip ne kartą buvo jo praktikoje.

Savo knygoje „Ką atsimena kūdikiai" Chamberlain aiškina ir tai, kodėl vieną gimdymą skirtingos pusės (mama ir naujagimis) prisimena skirtingai. Esą kiekvieno iš jų interesai yra skirtingi. Pavyzdžiui, žmogus prisimena akimirką, kai gydytojas traukė jam už kaklo gimimo metu, o gimdyvė tokio momento nepamini, nes ji to nematė ir pati niekaip nejautė.

Pasak knygos autoriaus, žinant, kad žmogus gali atsiminti savo gimimą, labai svarbu yra sukurti tokias gimdymo sąlygas, kurios būtų malonios - ir gimstančiam mažyliui, ir jį gimdančiai mamai. Labai svarbu gimimui pasiruošti ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai, emociškai. Turi būti paisoma į pasaulį ateinančio mažylio poreikių ir jausmų.

Tai, ką negimęs kūdikis jaučia gyvendamas mamos pilve ir kaip jis jaučiasi iš karto po gimdymo, mokslininkai pradėjo tyrinėti ne taip jau seniai, tik praėjusio amžiaus pabaigoje.

Vaikai irgi kalba apie savo gimimą

JAV mokslininkas David Chamberlain turi liudijimų ir apie tai, kaip 2-3 metų vaikai ima pasakoti apie savo gimimą. Prisimena didelį spaudimą, galvos skausmą, o kai kurie net moka atkartoti judesius, kurie būtini vaisiui stumiantis gimdymo kanalais. Mokslininkas mano, kad tokie spontaniški vaikų prisiminimai yra dar vienas įrodymas, kad prisiminimų apie gimdymą nereikia ignoruoti ir žiūrėti į juos paniekinamai.

Jam oponuojantis neurobiologijos profesorius Ralph Dawirs sako, kad sąmoningai prisiminti gimimą neįmanoma ir dėl to, kad kūdikiai neturi susiformavusio savojo „aš". Tik anksčiausiai antraisiais gyvenimo metais formuojasi vaiko kaip atskiro vieneto, suvokimas. Todėl, pasak jo, tik nuo šešerių gyvenimo metų žmogus aiškiai gali prisiminti, kas yra buvę ir nutikę. Viskas, kas buvo iki tol (gyvenimas mamos gimdoje - irgi) yra išsaugoma atmintyje, turi įtakos asmenybės raidai, tačiau negali būti aiškiai ir sąmoningai prisimenama.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis